Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Se pot obtine bani europeni pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

La nivel european exista o preocupare reala pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor si scaderea consumului de resurse primare. Introducerea obligatorie a centralelor in condensatie face parte din acest trend, precum si promovarea si finantarea de instalatii ce folosesc resurse regenerabile.

Pe 23 iunie 2015 a fost adoptat de catre Comisia Europeana Programul Operational  Regional (POR) 2014-2020, care vine cu o noua oportunitate pentru  proprietarii de apartamente sa creasca eficienta energetica a blocurilor de locuinte si implicit sa-si scada facturile de intretinere.

Prin  Axa prioritara 3 din cadrul programului, se urmareste Cresterea eficientei energetice in cladirile rezidentiale, cladirile publice si sistemele de iluminat public, indeosebi a celor care inregistreaza consumuri energetice mari.

Aceasta este Axa pe care Primariile pot depune proiecte de finantare pentru imbunatatirea eficientei energetice a blocurilor de locuinte. Spre deosebire de prioada anterioara, prin POR 2014-2020 se vor finanta mult mai multe lucrari decat prin programul precedent.

Ce lucrari se pot finanta cu bani europeni:

  • imbunatatirea izolatiei termice si hidroizolare anvelopei cladirii (pereti exteriori, ferestre, tamplarie, planseu superior, planseu peste subsol), sarpantelor si invelitoarelor inclusiv masuri de consolidare;
  • reabilitarea si modernizarea instalatiei de distributie a agentului termic – incalzire si apa calda de consum, parte comuna a cladirii tip bloc de locuinte, inclusiv montarea de robinete cu cap termostatic, etc.
  • modernizarea sistemului de incalzire: repararea/inlocuirea centralei termice de bloc/scara; achizitionarea si instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile – panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de caldura si/sau centrale termice pe biomasa, etc.;
  • inlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent si incandescent din spatiile comune cu corpuri de iluminat cu eficienta energetica ridicata si durata mare de viata;
  • implementarea sistemelor de management al functionarii consumurilor energetice: achizitionarea si instalarea sistemelor inteligente pentru promovarea si gestionarea energiei electrice;
  • orice alte activitati care conduc la indeplinirea realizarii obiectivelor proiectului (inlocuirea lifturilor si a circuitelor electrice in partile comune – scari, subsol, lucrari de demontare a instalatiilor si echipamentelor montate, lucrari de reparatii la fatade etc.);
  • realizarea de strategii pentru eficienta energetica (ex. strategii de reducere a CO2) care au proiecte implementate prin POR 2014 – 2020.

Valoarea totala a proiectelor

Proiectele finantate vor trebuie sa aiba valori totale cuprinde intre 300.000 euro si maxim 5.000.000 euro.

Atentie la materialele utilizate si la firmele prestatoare!

Calitatea materialelor si seriozitatea firmelor cu care se lucreaza este extrem de importanta pentru aceste lucrari, de aceea  Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) invita asociatiile de proprietari sa acorde o atentie deosebita calitatii materialelor folosite in acestei lucrari, pentru obtinerea unei eficiente energetice reale.

In plus, la o minima cautare pe internet apar numeroase reabilitari cu cantec si cu final foarte prost pentru locatari, asa ca documentati-va si luati pozitie vis a vis de orice vi se pare in neregula, chiar daca sunteti simplu locatar si chiar daca la o prima impresie spatiile reabilitate nu va privesc direct. Daca face parte din cladirea in care locuiti, reparatia este facuta si din banii dvs, asa ca aveti dreptul sa fiti informati.

“Asociatiile de proprietari trebuie sa fie informate pe tema programelor de finantare pentru lucrarile de reabilitare termica. De asemenea, recomandam implicarea directa si o atentie deosebita la calitatea materialelor termoizolante folosite, aspect esential in atingerea eficientei energetice dorite. Ca asociatie, punem la dispozitie tuturor celor interesati know-how-ul si experienta noastra.

Mai mult, de luna viitoare vom demara o serie de actiuni in intreaga tara, in parteneriat cu Liga Habitat, prin care vom educa si informa potentialii beneficiari” – Delia Filip, director executiv ROMEPS.

Sursa informatii : ROMEPS

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.