Revigorarea gazonului în 4 paşi: lucrări, unelte, seminţe şi îngrăşăminte

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Ultimele zăpezi s-au topit, soarele este din ce în ce mai puternic, aşa că este momentul să ne concentrăm pe revigorarea gazonului, pentru a ne putea bucura de verdele lui strălucitor toată vara. Nici un strat de flori, oricât de reuşit, nu este mai bine pus în valoare decât în compania unei peluze bine îngrijite.

1.Fertilizarea

Observă când încep să răsară firele de iarbă verzi strălucitoare. Este momentul să faci primul pas în îngrijirea gazonului: fertilizarea. Foloseşte un îngrăşământ complex, sau doar substanţe pe bază de azot. Aplicarea se face cât mai uniform, dacă este posibil, cu ajutorul unor echipamente speciale. Udă abundent la final!

fertilizatori-gazon
Fertilizatori pentru gazon. Dispozitiv imprastiere seminte si fertilizatori

2.Erbicidarea

Este momentul erbicidării. Buruienile precum rapiţa, păpădia sau pălămidă sunt deja prezente în peluze. Folosirea de erbicide cât mai de timpuriu are şanse mari de reuşită.

ingrasamant-cu-erbicid ingrasamant-granule-universal
Ingrasamant cu erbicid aici. Ingrasamant granule pentru gazon si flori aici

3.Aerarea si scarificarea

Aerarea gazonului trebuie făcută mai ales în zonele circulate intens, unde compactarea este evidentă şi constă în introducerea unor tije solide în suprafaţa gazonului la o adâncime de minim 7,5 cm: furca de grădina dacă suprafaţă este mică sau un aparat special pentru aerat, pentru suprafeţe mari.

În urma efectuării acestei operaţii are loc un schimb al aerului: oxigenul din aer, element vital pentru creşterea rădăcinii, ia locul dioxidului de carbon din sol. Ca beneficiu suplimentar şi apa poate acum ajunge adânc la rădăcină şi asta este important atât în timpul verii cât şi iarna. Această lucrare este ideal să se facă toamna devreme, dar este bine şi acum, primăvara.

Scarificarea completează operaţia ce aerare: seamănă cu o greblare apăsată, prin care firele uscate de iarbă şi alte materii organice lipite de sol şi care împiedică apă şi nutrienţii să ajungă în sol, sunt îndepărtate ajutorul unui dispozitiv ca o greblă, precum cel de mai jos.

Aeratoarele – scarificatoare motorizate îndeplinesc ambele funcţii în acelaşi timp: tamburul pe care se află lamelele ce aerează solul colectează şi materialele organice îndepărtate şi le direcţionează către sacul colector din spate. 

4.Refacerea porţiunilor distruse

Refacerea porţiunilor de gazon distruse este ultimul pas în revigorarea gazonului. Este o lucrare ce trebuie făcută cât mai devreme, pentru ca seminţele de iarbă să beneficieze de umiditatea solului şi pentru asigurarea unui avantaj în faţa buruienilor. Pentru aceasta, vom afână cu grebla porţiunea distrusă, vom însămânţă cu seminţe de calitate, apoi vom uda abundent zona.

insamantare gazon

Citeşte şi despre irigarea prin picurare.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.