Renovarea completă a unei căsuțe vechi de 50 de ani

Renovarea completă a unei căsuțe vechi de 50 de ani

Renovarea completă a unei căsuțe vechi de mai bine de 50 de ani nu este simplă, și probabil că de aceea mulți proprietari preferă să demoleze și să dureze construcții noi, dar această căsuța din Norvegia este dovada că se poate păstra spiritul construcției originale, modernizând integral interiorul.

Renovarea aceasta s-a făcut cu mult respect fată de stilul arhitectural original, deși casa a fost adusă la standardele anului 2017 în ceea ce privește confortul și designul interior. Căsuța a fost construită în 1961, iar acoperișul coborât este specific regiunii bătute constant de vânturi puternice.

Vechea structură a fost decopertată țiglă cu țiglă, în ideea de a le păstra și a le utiliza în pentru acoperișul clădirii renovate astfel încât căsuța arată la fel, din exterior, că în ziua în care a fost ridicată.

Ceea ce s-a schimbat radical este interiorul. Toți pereții interiori au fost demolați, renunțându-se atât la compertimentarea pe orizontală, cat și la pod, și s-a creat o singură încăpere luminoasă, cu destinație de spațiu de zi. În procesul de renovare, pereții au fost reconstruiți din cadre de lemn și structuri termoizolante. Singurul care a rămas intact este vechiul șemineu, parte a structurii interne a căsuței.

Inainte si dupa. Renovarea pana la strcutura.

O nouă anexă ca spațiu de noapte

Pentru că vechea căsuța s-a transformat în spațiu de zi, s-a construit o anexă nouă în spate, care găzduiește un dormitor și o baie completă, precum și o cameră de toaletă cu acces din exterior. Întregul ansamblu are astăzi o suprafață de 88 mp.

Casa originala si anexa din spate.

Legătura dintre cele 2 corpuri de clădire se face elegant, prin intermediul placării cu piatră care unește intrarea principală cu intrarea din spate, și a unui hol comun. Aleea de piatră este și cea care separă vizual bucătăria deschisă de living.

“Aleea” pietruita de la usa din fata pana la anexa din spate.

Interiorul  camerei de zi este luminos și plăcut datorită ferestrelor largi și placării interioare deschise la culoare. Mobilierul de bucătărie de un portocaliu vibrant însuflețește decorul, iar în spatele șemineului se află o mică încăpere echipată atât pentru a fi birou, cat și zonă de odihnă de zi, cu un pat de o persoană.

De peste tot din zona de zi, dar și din birou se pot admira țărmul și marea, și întregul ansamblu inspiră tihnă.

Semineul din camera de zi. In spatele sau se afla biroul.
Camera de zi cu bucatarie open space
Bucataria frumos colorata si locul de luat masa
Bucataria frumos colorata
Un loc dragut pentru admirat pesisajul in laterala bucatariei.
Biroul, cu patul pentru odihna de zi.
Planul casutei cu anexa noua inclusa.

 

Fotografii: Lise Bjelland.

Sursa:  bark arkitekter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.