Renovare a unei ferme din Țara Bascilor și transformarea ei într-o locuință modernă

Renovare a unei ferme din Țara Bascilor și transformarea ei într-o locuință modernă

Proiectul realizat de BAT Bilbao Architecture Team reprezintă un exemplu reușit de renovare a unei ferme vechi de 300 de ani și transformare într-o locuință pentru 2 familii, dar și de conservare și integrare frumoasă a elementelor vechi ale clădirii într-un spațiu modern de locuit.

Fermă se află în Guernica (Gernika în limba bască), localitate făcută celebra de Picasso prin intermediul unui faimos tablou cu același nume, care imortalizează unul dintre cele mai importante și sângeroase evenimente din istoria orașului: bombardarea sa de către Luftwaffe (forțele aeriene ale Germaniei) în 1937.

La origine clădirea este o Baserri  – o fermă tipică pentru Țara Bascilor – și în urmă renovării a fost împărțită în 2 apartamente de 3 nivele fiecare. Apartamentele au în comun doar intrarea prin pridvor și ocupă câte o jumătate din clădire, pe lungime. Acest proiect se referă la renovarea unuia dintre ele.

Când o clădire veche este o idee mai bune decât una nouă

Vechea ferma din piatra: amplasament intr-o zona montana deschisa

De la Baserri la locuință modernă

Singurele elemente care nu au fost înlocuite sau modernizate au fost pereții exteriori din piatră, coloanele din piatră și lemn, grinzile și scândura de lemn a tavanelor. Acestea au fost recondiționate pentru a se putea integra într-un spațiu de locuit modern, dar li s-a păstrat caracterul original.

Deși organizare interioară a fost cumva limitată de pereții masivi din piatră , totuși s-a putut obtine o notă specială prin eliminarea tavanului din zona de zi și utilizarea coloanelor de piatră ca delimitare pentru bibliotecă.

Această înălțare a camerei de zi pe 2 nivele se reflectă în designul fațadei prin intermediul ferestrei duble pe înălțime, spectaculoasă atât din exterior cât și din interior. Fereastra înaltă dă o frumusețe aparte fațadei, și este cu atât mai suprinzătoare cu cât la fermele tradiționale pereții sunt compacți, având un important rol în structura de rezistență a clădirii.

Fereastra este bine-venită și pentru interioare, aducând un plus de lumină naturală la parter si primul nivel, dar și acces direct la peisajul maiestuos și liniștit.

Livingul deschis pe verticala, cu fereastra spectaculoasa, inalta cat 2 etaje
Livingul: vedere spre biblioteca
Etajul I: deschiderea pe verticala a livingului
Fereastra dubla: vedere din afara

Interioare cu finisaje simple, în nuanțe deschise

Interiorele sunt finisate în nuanțe deschise pentru a reflecta lumina naturală și pentru a pune în valoare grinzile și structurile din lemn vechi, închis la culoare.

Clădirea a fost adusă la standardele de locuit ale zilelor noastre cu ajutorul pardoselilor flotante, instalațiilor de încălzit și iluminat moderne, încălzirii în pardoseală și a izolației termice performante. Acestea completează și scot în evidență lemnul vechi de 300 de ani și pereții de piatră originali.

Scara este elementul de design care uneste cele 3 nivele ale locuintei
Vechi si nou: grinzile si tavanul vs scara din lemn. Aceleasi tonuri si culoare, secole diferite.
Ultimul nivel al apartamentului, marcat de structurile puternice din lemn
Ultimul nivel, de la mansarda: ferestrele si albul peretilor umplu spatiul de lumina

Structura clădirii

Parterul, cu intrarea prin pridvorul rustic
Etajul I
Mansarda

Fotografii: Aitor Estévez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.