Regula de aur in designul interior
0 comentarii

Foarte multe persoane au pareri preconcepute referitor la profesia de designer de interior si cred ca pot sa-si amenajeze singuri locuintele. Desi se poate intampla ca talentul dvs sa conduca la obtinerea unui ambient armonios, in cazul celor mai multi dintre noi, casa decorata de un designer sau arhitect este mult mai atragatoare iar diferenta de buget sa fie foarte mica. Asta nu inseamna ca proprietarii nu au gusturi, ci pur si simplu nu au pregatirea tehnica pentru a sti cum sa dozeze culorile intr-o amenajare.

Iata un sfat care va va ajuta daca doriti sa amenajati singuri: ceea ce se numeste regula de aur in designul de interior, respectiv 60/30/10. Aceasta regula va invata in ce procentaj sa folositi culorile din diversele scheme cromatice. Daca o s-o aplicati corect, nu veti mai merge la nimereala si veti gasi foarte repede raspuns la intrebari de genul: ce culoare sa zugravesc peretii, in ce nuanta sa fie draperiile, ce culoare sa aiba covorul etc.

Regula de aur – procentajul de culoare dominanta

Primul procent al formulei, 60% se refera la alegerea culorii predominante din camera. In cele mai multe cazuri, este vorba de culoarea care va acoperi peretii. Inainte de a alege culoarea principala, ganditi-va bine, deoarece ea va dicta starea de spirit a intregii camere. Pentru un spatiu calduros se folosesc tonuri deschise de rosu (caribbean dawn), un maro bland sau galben (pharaohs golden), iar pentru o atmosfera racoroasa puteti opta pentru nuante deschise de albastru (blue babe), verde (smooth pistachio) si violet. Toate aceste nuante sunt disponibile la Dulux.



Cea de-a doua culoare, care va fi prezenta intr-un procent de 30%, poate include culoarea mobilierului principal, care poate fi canapeaua, biblioteca sau un dulap. In cazul dormitorului, culoarea secundara se poate regasi chiar in asternutul de pat, ceea ce ofera o oarecare flexibiliatate, deoarece de cate ori veti schimba asternutul, puteti obtine o schema cromatica diferita. De asemenea, aceasta a doua parte a formulei poate fi alcatuita din culoarea covoarelor ori a tavanului.

Ultima culoare, prezenta intr-un procent de 10%, este culoarea de accent si este rezervata in principal accesoriilor. Acestea pot fi textile (pernute, perdele, fata de masa) sau chiar finisaje metalice (ce pot fi vopsite de voi in diverse culori cu vopsele speciale de la Hammerite). Culoarea de accent poate veni si de la un perete zugravit diferit de ceilalti, creand in felul acesta si un punct de interes in camera.

Pe langa cele trei culori din formula, trebuie sa stiti ca aveti liber la alb si negru, deoarece ele fac parte din categoria nonculorilor si nu afecteaza regula de aur. Astfel, ca le puteti folosi cu incredere ca un fundal neutru sau pentru a face trecerea de la o culoare la alta.

Aceasta regula ne obliga sa ne limitam la folosirea a trei culori in amenajarea unei camere, dar ne putem juca cu tonuri mai inchise si mai deschise ale acestor trei culori, fara a incalca regula.

Yellow_bathroom1
 orange_diningroom
 Carribean_room

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

0