Reducerea mirosurilor din apartament
0 comentarii

Una dintre cele mai comune probleme aparute in contextul traiului la bloc este trasferul mirosurilor de la un apartament la altul, iar dintre mirosuri, cele mai comune sunt cele de mancare si de tutun.
Indiferent daca apartamentul este proprietate personala sau inchiriat, aceste probleme se pot rezolva, sau macar se pot imbunatati conditiile de trai. Sa vedem in continuare cum.

Miscarea aerului in cladire

Pentru ca aerul si implicit mirosurile sa se miste printr-o cladire, trebuie sa fie indeplinite doua conditii: trebuie sa existe un spatiu prin care aerul se se miste nestingherit si o forta care sa miste aerul prin spatiul respectiv.
Materialul urmator va va ajuta sa intelegeti care si unde se afla aceste spatii si fortele care fac aerul sa se miste, precum si care ar putea fi sursele de miros din apartamentul dvs si ce puteti face sa il limitati.

Spatiile/golurile din cladire

In ciuda aparentelor, blocurile de apartamente pot avea spatii goale in zone precum tavanele, pardoselile si peretii, care permit trecerea aerului si mirosurilor, altfel mirosurile nu ar putea patrunde decat cand ferestrele sunt deschise si nu tot timpul, asa cum se intampla defapt.

Intr-un apartament, aceste spatii pot fi:
Usa apartamentului
Lacasurile prizelor si intrerupatoarelor
Zonele prin care intra/ies din apartament tevile si cablurile de orice fel
Ghenele
Imbinarile dintre pereti si dusumea insuficient izolate

In zonele comune ale cladirilor, aceste spatii pot fi:
Casa scarii
Puturile lifturilor
Ghenele de gunoi

 

Fortele care fac aerul sa se miste

Figura de mai jos arata cum se misca aerul sub influenta ventilatiei naturale, a vantului si a ventilatiei mecanice.ventilatia_cladirii

 

Ventilatia naturala se produce datorita efectului de cos de fum, astfel: din cauza diferentelor de temperatura si densitate dintre aerul din afara si dinauntrul cladirii, straturile de aer au tendita sa se miste si sa se inlocuiasca unul pe altul.

Daca aerul din cladire este mai cald decat cel de afara, acest va iesi afara foarte repede prin ferestra/usa din partea de sus – asa cum este figurat mai sus. Daca aerul din cladire este mai rece decat cel de afara, aerul rece va iesi prin fereastra/usa din partea de jos si va fi inlocuit cu aer cald in exterior.

Vantul patrunde in cladire prin usile si ferestrele de pe fatada si apoi circula prin toate spatiile goale pe care le gaseste deschise.

Sistemele de ventilatie mecanica au aportul lor la miscarea aerului prin cladire: ventilatoatele si aparatele de aer conditionat misca aerul dintr-o parte in alta. Ventilatoarele din bai si bucatarii au rolul de a scoate aerului din aceste incperi care va apartin, dar tot ele sunt cele care va pot aduce in casa mirosuri ce provin de la alte apartamente.

Daca la subsolul cladirii dvs se afla garaje sau boxe, mirosurile din aceste pot lesne treca in coridoare si apoi in apartamente, datorita lipsei de ventilare si aceluiasi efect de cos de fum.

 

Ce putem face sa reducem mirosurile
In interiorul apatamentului propriu:

Asigurati-va ca sursa mirosului nu se afla in apartamentul propriu.

1. Sigilati toate locurile prin care aerul poate circula necontrolat prin cladire:
– sigilati usa de la intrare cu ajutorul garniturilor cauciucate speciale
– sigilati locurile prin care intra/ies din casa tevile de orice fel si scurgerile de la toaleta si chiuvete cu ajutorul spumei poliuretanice sau a siliconului
– puneti garnituri de cauciuc in spatele prizelor si al intrerupatoarelor
– daca aveti instalate ventilatoare la baie sau bucatarie, asigurati-va ca acestea sunt foarte bine si etans fixate de burlanele de evacuare.
– acoperiti toate gaurile din jurul cazii si robinetelor (daca sunt fixate in perete) cu ajutorul siliconului
– la prima renovare aveti grija sa verificati incheieturile dintre pereti si dusumele si sa le izolati acolo unde este cazul.

2. Sigilati toate trecerile din afara inauntru ale aerului.
Limitarea trecerii necontrolate a aerului din exterior spre interior va limita si patrunderea potentialele mirosuri nedorite. Concret puteti:
– izola toate canaturile ferestrelor si usilor de balcon cu garnituri de cauciuc sau burete
– Izola cat mai bine cu spuma poliuretanica zona din jurul ferestrelor/usilor – cand le schimbati
– Izola cu spuma poliuretanica toate trecerile de tevi din interior spre exteriorul cladirii – cum ar fi tevile sistemului de aer conditionat
– izolati cu spuma poliuretanica sau silicon (functie de marime a gaurii) toate trecerile de fire din interior spre exteriorul cladirii.

3. Ventilati propriul apartament cat mai bine
Folositi ventilatoare cu tiraj dirijat pentru a scoate mirosurile din apartamentul propriu – ventilatoarele dvs ar trebui sa fie conectate la tubulatura de ventilare pentru a nu imprastia mirosurile in alte zone si a nu le aduca inapoi in casa.
Trebuie sa tineti cont insa ca ventilatoarele pot antrena fluxuri mari de aer si drept urmare pot sa va si aduca in casa mirosuri de pe coloana de aerisire.

4. Daca va permiteti si le suportati, instalati-va aparate de aer conditionat.
In cladire:

Impreuna cu ceilalti locatari sau cu administratorul cladirii puteti rezolva o alta serie de potentiale probleme:

1. Eliminati sursele comune de nirosuri
Mirosurile de la gatit si/sau tutun – pot fi limitate la anumite zone ale cladirii sau ore, dar trebuie sa agreati asta cu vecinii.
Mirosurile din garaj (daca cladirea dvs are garaj) sau din boxe se pot stopa cu ajutorul ventilarii corespunzatoare a garajului/boxelor.
Mirosurile de la ghena de gunoi – se pot stopa prin instalarea garnituri la usa ghenei sau prin repararea/schimbarea usii. Deasemenea se poate agrea un anume orar de folosire a ghenei.

2. Asigurati-va ca sistemul de ventilare al cladirii functioneaza corect
Usa/fereastra/chepengul care se deschide pe acoperis de pe casa scarii este fucntional? Se deschide?
Daca baile/bucatariile au ghene de aerisire, canalul de aerisire in care se deschid acestea este liber?

3. Asigurati-va ca cei care produc mirosurile sunt constienti de asta si au instalate sisteme de ventilare corespunzatoare, iar usile si ferestrele lor au garnituri eficiente
In concluzie, pentru a limita prezenta mirosurilor provenite sin afara apartamentului dvs, ar trebui sa intelegeti mai intai cum circula aerul prin cladirea in care locuiti. Rezolvarea lor poate depinde uneori numai de dvs, alteori de un specialist. Ca si in cazul zgomotelor, conlucrarea cu vecinii duce la cele mai bune rezultate.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.