Securitate, încălzire, transmitere de date și multe altele. Radiația infraroșie și aplicațiile sale casnice

Descoperită la 1800 de către William Herschel și invizibilă pentru ochi, radiația infraroșie și-a găsit nenumărate aplicații care ne influențează și ne îmbogățesc viața în moduri diverse, cărora nici măcar nu le mai dăm importanță. Astăzi considerate banale, încălzitorul cu infraroșu, telecomanda, senzorii de mișcare, camerele cu vedere noctura sau termomentrul cu infraroșu sunt toate aplicații moderne ale radiației infraroșii.

Să vedem pe rând în câte moduri neobservate ne îmbunătățește viața radiația infraroșie. Și când spunem nevăzute, chiar așa este, pentru că radiată infraroșie nu este vizibilă pentru ochiul uman.

Încălzitoarele cu radiație infraroșie

Spre deosebire de celelalte tipuri de încălzitoare care ridică temperatura aerului din încăpere, radiatorul cu infraroșu folosește radiația infraroșie pentru a încălzi direct obiectele și persoanele din cameră, la fel cum soarele încălzește suprafața pământului. Cum funcționează? Încălzitorul este de fapt un element electric care încălzește o placă ceramică, care la rândul ei încălzește camera prin radiație. Obiectele încălzite astfel din cameră, la rândul lor vor disipa căldura. Aceste este și motivul pentru care un radiator un infraroșu este considerat mai eficient decât unul clasic, care încălzește aerul.

Panouri radiante aici.

Nu toate încălzitoarele cu radiație infraroșie au termostat, ci doar limitatoare de supraîncălzire și eventual trepte de încălzire. Neavând o legătură cu temperatura ambientală, ele funcționează permanent conform programărilor din fabrică, și nu în acord cu nevoile de încălzire ale încăperii. Pentru a porni încălzirea doar când este nevoie, cumpără un model cu termostat sau montează-i un termostat de ambient. 

Contoare aici.

Senzorii de mișcare

Senzorii pasivi de mișcare (PIR) sunt o componentă de bază a oricărui sistem de supraveghere și protecție. Cum funcționează? Senzorii pasivi de mișcare sunt ca niște ochi electronici, care în loc de imagini, captează undele infraroșii emise de corpurile calde care traversează câmpul lor: oameni, animale, mașini. Funcție de instalația la care sunt conectați, pot declanșa aprinderea luminilor sau pot trimite un semnal către un sistem de alarmare sau către o firmă de pază.

senzori miscare exterior

Telecomanda

Spre deosebire de senzorii de mișcare care captează undele infraroșii, telecomandă emite astfel de unde și cu ajutorul lor noi dăm diferite comenzi aparatelor din casă, fie ele televizoare, aparate de aer condiționat, uși de garaj, porți, etc.

poarta camera video interfon telecomanda

Camerele cu termoziviune

Camerele cu termoviziune captează radiația infraroșie emisă de corpurile calde din jur, și le face vizibile pentru ochiul uman chiar și în lipsa oricărei surse de lumină. Imaginea transpusă pentru ochiul uman nu este una obișnuită, dar pe de altă parte aceste camere nu sunt pentru făcut poze de familie. O astfel de cameră cu termoziviune este extrem de utilă dacă dorești să vezi pe unde pierde clădirea ta căldura, de exemplu. În imaginea de mai jos, zonele galbene și roșii sunt cele prin care căldura iese din clădire (punți termice) și care ar trebui izolate mult mai bine.

casa infrarosu

Camerele cu vedere nocturnă

Camerele cu vedere de noapte sunt alte tipuri de camere de luat vederi, care pot capta imagini din mediul înconjurător dacă există o sursă de lumină infraroșie. Sursa de lumină infraroșie (invizibilă pentr ochiul uman) este folosită pentru a spori lumina slabă existentă în mediu, făcând astfel imaginea posibil de identificat, ca într-un film alb-negru.

Sursa imagine: securitycamerareviewer.com

Arhitectura

Știm cu toții că pereții și acoperișurile albe reflectă lumina și ajută la menținerea unor temperaturi suportabile la interior pe timpul verii, dar pentru zonele cele mai fierbinți ale planetei, creatorii de materiale de construcții au inventat materiale care nu numai că reflectă lumina solară, dar și emit radiație infraroșie, contribuind activ la răcirea clădirilor. În timp ce materialele tradiționale reflectă lumina în timpul zilei și eliberează căldură noaptea în aerul rece (vizibil pe camerele cu termoviziune), noile tipuri de materiale reflectă și emit căldură (radiația infraroșie) în timpul zilei, contribuind masiv la ambientul confortabil și reducerea costurilor cu răcirea. Cele mai cunoscute aplicații sunt vopselele pentru acoperișuri, care, prin reflectarea masivă a luminii și radiației infraroșii, reduc temperatura la suprafața acoperișului de la 70˚C la 25-30˚C, reducând astfel masiv și cantitatea de căldură transmisă la interiorul clădirii.

Trebuie menționat însă că acest efect accentuat de răcire este contraproductiv în zonele mai reci ale globului, unde pe timp de iarnă ar duce la consturi suplimentare cu încălzirea. De asemenea, estimarea corectă a necesarului de termoizolare al clădirii este importantă.

Sursa imagine: climateresolve.org

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.