Purificatorul de aer: ce trebuie să ştii ca să alegi corect

Majoritatea dintre noi petrecem extrem de mult timp la interior, fie acasă, fie la serviciu – cam 90% din timp, potrivit unor studii. Construim, cumpărăm, amenajăm şi ne mutăm în clădiri despre care nu ne interesează şi nu ne sunt prezentate decât lucruri elementare: ne adăpostesc de intemperii, oferă siguranţă şi confort termic.

Există însă o serie întreagă de probleme atribuite traiului la interior – de la afecţiuni respiratorii până la anxietate si depresie – şi odată cu indentificarea lor se pun în discuţie remedii mai vechi sau mai noi, dar şi soluţii constructive, dispozitive şi aparate pentru menţinerea calităţii aerului, cum este purificatorul de aer.

Purificarea aerului – în pas cu urbanizarea

Industrializarea şi dezvoltarea oraşelor merg mâna în mâna şi transformă radical mediul de viaţă: aerul, apa şi pământul ajung în curând supra-încărcate cu particule nocive, COV-uri, gaze toxice, germeni, etc.

Mediile noastre de lucru şi de viaţă, aparent perfect organizate, sunt din ce în ce mai artificiale şi mai încărcate cu elemente cu potenţial toxic. Mai mult, se consideră că interioarele sunt de 2 până la 5 ori mai încărcate cu substanţe nocive decât aerul de afară, datorită lipsei de aer proaspăt şi prezenţei unei multitudini de materiale şi aparate necesare traiului zilnic.

Pe măsura creşterii urbanizării şi industrializării, au apărut şi soluţii:

  • În 1830 a fost patentată prima masca de gaze, iar în 1860 a fost patentat primul purificator de aer pe baza de cărbune.
  • Se studiază şi se încurajează tot mai mult folosirea plantelor la interior – purificatoare naturale de aer
  • După decenii de utilizare a materialelor sintetice, începe să revină la modă utilizarea de materiale naturale în construcţii şi amenajări

Purificatorul-de-aer-5

Cele mai populare tehnologii de purificare a aerului

Unul dintre cele mai bune moduri de a îmbunătăţi calitatea aerului la interior este purificatorul de aer, care, funcţie de tehnologiile încorporate, poate elimina din aerul de respirat una sau mai multe grupe de elemente nocive pentru sănătate.

Cele mai des utilizate tehnologii:

Filtrele de aer

Cele mai simple forme de purificare a aerului, filtrul îndepărtează elementele contaminante trecând aerul printr-un material – spumă, bumbac, fibră de sticlă, etc – şi reţinând particulele funcţie de mărimea lor. Filtrele HEPA sunt cele mai eficiente filtre de aer de pe piaţă la ora actuală: elimina minim 99,7% din particulele de cel puţin 0.3 microni.

Filtrele sunt de obicei parte a unor dispozitive mai complexe, gen aparate de aer condiţionat, aspiratoare, hote, care forţează fluxul de aer pe un anumit traseu, şi trebuie înlocuite cu regularitate. Nu generează nici un fel de substanţe dăunătoare în timpul funcţionarii.

Filtrele HEPA înlătura: praf, polen, spori de mucegai, păduchi de praf, bacterii. Nu înlătură fum, gaze, mirosuri, virusuri şi germeni şi nu pot acţiona decât local, dacă nu sunt asociate cu alte feluri de tehnlogii care să filtreze tot aerul din cameră. Mai mult, unele micro-organisme prinse în filtru se pot înmulţi acolo, aşa că filtrul trebuie curăţat sau înlocuit cu regularitate.

Cărbunele activ

Cărbunele activ este un material poros care poate absorbi substanţe la nivel de moleculă, dar nu are nici o putere în privinţa prafului şi a altor particule grele. Practic are capacitatea de a transforma substanţele din stare gazoasă în stare solidă. Pentru o purificare eficientă, se foloseşte de obicei împreună cu filtrul HEPA.

Este cel mai puternic absorbant, perfect pentru a reţine fum, gaze şi mirosuri, pe care nu le mai eliberează înapoi în aer. Nu are efect asupra prafului, alergenilor şi micro-organismelor.

Radiaţia Ultravioletă Germicidă

Radiaţia ultravioletă germicidă sterilizează aerul prin omorârea microorganismelor. Cheia bunei funcţionari a unui astfel de aparat este plasarea lămpilor UV astfel încât fluxul de aer să treacă prin faţa acestora, precum şi un sistem eficient de eliminare a microorganismelor moarte.

Lampa ultravioletă ucide eficient germeni, virusuri, bacterii şi fungi, dar nu are efect asupra fumului, gazelor şi mirosurilor.

Purificatoarele cu ionizare

Purificatoarele cu ionizare utilizează suprafețe încărcate electric pentru a genera ioni de aer sau de gaz încărcate electric. Ionii se ataşează de particulele de murdărie din aer, care se încarcă electric şi sunt astfel atrase eletrostatic spre nişte plăcuţe colectoare. În procesul de ionizare, aceste purificatoare produc mici cantităţi de ozon. Pot fi ionizatoare cu ventilator sau fără ventilator – cele cu ventilator fiind mult mai eficiente.

Ionizatoarele îndepărtează şi cele mai mici dintre particulele din aer, până la 0.01 microni, dar nu îndepărtează mirosurile, germenii, fungii, chimicalele şi unele virusuri.

Generatoarele de ozon

Generatoarele de ozon sunt create să producă cantităţi însemnate de ozon – un gaz puternic oxidant, care oxidează multe alte substanţe chimice cu care intră în contact. Ozonul este foarte eficient împotriva mirosurilor, chimicalelor şi bacteriilor, dar trebuie folosit cu mare precauţie din cauza efectelor lui nocive şi doar pentru tratamente de şoc: în camere goale, după incendii, în camere infestate cu mucegai sau alte microorganisme, s.a.

Purificatorul-de-aer-3

Care este purificatorul de aer potrivit pentru tine?

Fiecare tehnologie de purificare a aerului are plusurile şi minusurile sale, aşa că cel mai bine este să alegi un purificator care include tehnologii multiple, ale căror beneficii adunate să-ţi servească scopului. Stilul tău de viaţă, prezenţa unor persoane sensibile sau a animalelor de companie sunt definitorii pentru alegerea tehnologiei de purificare potrivite.

  • Te interesează îndepărtarea şi colectarea particulelor de praf, polen şi alţi alergeni, care nu vrei să revină în aer? Atunci optează pentru un purificator cu filtru HEPA, combinat cu carbon activ, dar şi cu un filtru special pentru captarea părului de animale. Vezi aici o gamă completă de îmbunătăţire a calităţii aerului la interior.
  • Te preocupă prezenţa în aer a substanţelor chimice volatile, a gazelor şi fumului? Cărbunele activ este cel mai bun în acest caz: captează şi reţine substanţele volatile.
  • Vrei să te protejezi în principal de virusuri, bacterii, germeni şi fungi? Tehnologia pe baza de ultraviolete este cea mai bună în acest caz.
  • Te supără mirosurile? Purificare cu ozon şi filtrele cu cărbune activ sunt cele mai eficiente.
  • Nivelul de umiditate din aer nu este corepunzator nevoilor tale? Atunci alege să purifici să umidifici aerul cu acelaşi aparat.

Purificatorul-de-aer-1

Ce alte criterii să urmăreşti pentru a alege purificatorul de aer perfect

  • Suprafaţă deservită – pentru ce încăperi este potrivit
  • Consumul de energie
  • Dacă filtrele trebuie înlocuite sau nu
  • Nivelul de zgomot
  • Debitul de aer: câţi metri cubi purifică într-o unitate de timp
  • Sisteme de avertizare pentru înlocuire filtre
  • Facilităţi suplimentare, gen difuzor de arome, veioză, telecomanda, etc.
  • utilizare zi/noapte
  • blocare pentru copii.

Sursă imagini: Philips.

Vezi Produsele recomandate

1 Comentariu

  1. Ovidiu 15/03/2017 Răspunde

    Bună ziua!
    Există în piață și purificatoare de aer fără filtre – costuri de administrare zero.
    Tema este oricum una foarte interesantă.
    Doresc să recomand și aceste produse.
    https://lifeart.ro/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.