Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Protejarea si intretinerea pietrei naturale

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Piatra naturala este evitata de o parte dintre noi din 2 motive majore: banii (este mai scumpa decat multe dintre placile ceramice, de exemplu) si intretinerea. Daca in ceea ce priveste bugetele de amenajare nu ne putem implica, in ceea ce priveste intretinerea pietrei naturale utilizate in proiectele rezidentiale, am cerut sfatul profesionistilor de la Algabeth si il redam mai jos.

Sa incepem prin am clasifica piatra naturala. In functie de compozitie si de procesele naturale, fizice si termice, la care a fost supusa in timpul formarii sale, piatra naturala pentru constructii se imparte in urmatoarele categorii:

1. Rocile calcaroase, compuse din carbonat de calciu (la fel ca scoicile si perlele) sensibil la solutiile acide, precum otetul si lamaia. Printre rocile calcaroase se numara travertinul, calcarul, onix-ul (roci sedimentare) si marmura (roca metamorfica, adica supusa presiunilor si temperaturilor inalte din scoarta terestra).

2. Rocile silicioase sunt compuse cu precadere din silicati, precum cuart, feldspat, mica si sunt mai rezistente la actiunea acizilor, desi nu sunt nici ele total imune deoarece pot contine si urme de roca calcaroasa. Printre rolcile silicioase se numara gresia (de natura sedimentara), ardezia, cuartul si steatitul (metamorfice) si granitul (magmatice).

piatra_naturala_blat_bucatarie
Blat bucatarie din piatra naturala

Protejarea suprafetelor din piatra naturala se face printr-o serie de masuri simple:

  • Folositi suporturi de pahare, in special in cazul bauturilor alcoolice si a celor pe baza de citrice. Stergeti imediat petele de vin sau sucuri.
  • La bucatarie folositi funduri de lemn pentru taiat si suporturi pentru vasele fierbinti, pentru a evita zgarieturile si modificare culorii rocii
  • Folositi presuri la intrarea in casa pentru a nu aduce pe pardodeala lustruita nisip, noroi si pietricele
  • Folositi covoare, pentru a minimiza zgarieturile
  • Daca folisiti aspiratoare de praf, asigurati-va ca rotile nu zgarie
piatra_naturala_masa
Masa cu blat din piatra naturala

Etansarea suprafetelor de piatra naturala in zonele umede

Infiltratiile de apa, igrasia si mucegaiul au un potential de aparitie mai mare in bai si bucatarii, dar de acest risc este responsabila apa, nu materialul din care a fost realizata placarea.

Materialele recomandate a se folosi la baie sunt oricum mai putin poroase si resping in mod natural apa, iar piatra naturala destinata unor asfel de lucrari este presigilata in cazul in care se va afla in contact direct permanent cu apa. Astfel va fi ferita atat de apa, cat si de produsele de curatat sau depuneri de calcar. Un strat de finisaj le poate spori luciul sau textura si calitatile naturale, facand si culorile mai vibrante.

Etansarea este doar o masura de suplimentara luata impotriva impregnarii apei sau decolorarii. De fapt, produsele de etansare utilizate in industria pietrei naturale sunt impregnate in ea, nu sigileaza piatra la suprafata, ci actioneaza din interior, ca un agent de respingere.

Resigilarea pietrei se poate face o data pe an sau la doi ani daca e vorba de un dus care nu este folosit zilnic, chiar si in regie proprie, cu solutii recomandate pentru piatra. Acestea doar se pulverizeaza pe suprafata placata, se sterge cu o carpa de bumbac si se lasa sa se usuce de pe o zi pe alta.

onix_marmura2
Baie din onix si marmura

Curatarea

Suprafetele de piatra naturala se urata cu o solutie neutra sau un detergent lichid, delicat, si cu apa calduta. Ca si in cazul altor materiale, o concetratie mare de sapun necesita clatiri repetate si in plus este posibil sa ramane o pelicula de solutie ce cauzeaza aparitia de dungi su pete. Utilizati un mop si/sau carpa moale si schimbati apa de clatire des. Uscati cu o carpa moale.

Un dus cu suprafete din piatra nu are nevoie de produse speciale sau scumpe, ba chiar ar trebui evitate produsele chimice. Un pic de sapun natural, lichid, dizolvat intr-o galeata de apa pentru spalare, utilizat cu o perie sau burete moale, de dus, apoi o stergere cu o carpa umeda sunt suficiente pentru igienizare.

Pentru a evita depunerile, folositi un burete sau carpa dupa fiecare baie/dus. Daca exista totusi depuneti, dizolvati-le cu un detergent fara acid, sau cu o solutie de amoniac (1/2 cana amoniac la un litru de apa).

La piscina in aer liber si pe terase, spalati piatra doar cu apa curata, iar daca au aparut alge sau muschi, eliminati-i cu o solutie cu inalbitor.

Daca doriti sa folositi produse de curatare, evitati-le pe cele cu acizi, indiferent de natura pietrei, si pe cele abrazive, care pot zgaria.

piatra_naturala_lustruire
Lustruirea profesionala a pardoselii din piatra naturala

Nu lasati apa sa balteasca

In cazul unui dus realizat din piatra naturala, un bun design pentru portiunea de scurgere permite evacuarea apei in timp util pentru a nu se acumula in perimetrul caditei pentru picioare. De asemenea, este necesar sa se prevada accesul la gura de evacuare, pentru a se putea indeparta resturile ce pot infunda, in timp, scurgerea. Aceasta deoarece acumularea de apa care stagneaza mult timp creste riscul aparitiei de igrasie. Este important si un sistem de ventilatie puternic in baie.

granit_marmura1
Cabina de dus din granit

Cabina e dus din granit

Trei idei de amenajare a baii cu piatra naturala.

Sfaturi si imagini: Algabeth.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.