Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Lot de teren prea îngust? Uite proiectul unei case de numai 5 metri lăţime

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Casa face parte dintr-un şir de locuinţe cuplate din Melbourne şi a fost cumpărată de o familie tânără cu 3 copii înainte de renovare. Este un bun exemplu de ce se poate face pe un teren îngust, astfel încât să poţi beneficia de tot ce îţi doreşti de la o casă, plus intimitate.

E adevărat, prevederile de urbanism diferă faţă de cele de la noi: în România, pentru o locuinţa înşiruită ai avea nevoie de o deschidere la stradă de minim 8 metri, iar pentru o clădire izolată ai nevoie de minim 12 metri. Această casă are doar 5 metri lăţime aşa că provocarea a fost şi mai mare!

Proiectul este un exemplu de spaţii frumoase, dinamice, aerisite şi care îndeamnă la comunicare. Proiectare: Dan Gayfer Design .

Proiectul unei case de numai 5 metri: imagini exterioare before & after

renovare_casa_5_metri111
Fata casei, inainte de renovare
renovare_casa_5_metri2
Spatele casei, inainte de renovare
renovare_casa_5_metri20
Spatele casei, dupa renovare

 

Avantajele de a locui intr-un oras mare

Soluţiile au sosit de la sine după ce cei 2 tineri au hotărât că vor să se folosească toate avantajele locuitului într-un oraş mare – chiar dacă într-o zonă cu locuinţe cuplate – dar fără a renunţa la spaţiile generoase pentru locuit, atât la interior cât şi exterior, funcţionalităţi moderne, flexibilitate şi lumină.

Familia iubeşte şi încurajează stilul de viaţă deschis, comunicativ şi relaţiile strânse dintre membrii săi, şi de aici au rezultat numeroasele trepte, uşi culisante şi transparente, treceri, banchete, canapele, terase şi locuri comune îmbietoare.

renovare_casa_5_metri4 renovare_casa_5_metri5

 

Bucătăria deschisă şi comodă indică şi ea acelaşi lucru. De altfel întregul parter este deschis şi dedicat activităţilor de zi interconectate, fără exclusivităţi personale sau ocupaţionale.

renovare_casa_5_metri6 renovare_casa_5_metri7

 

Spatiu mic, solutii pe masura

Prezenţa copiilor mici, dar şi spaţiul limitat au dus la împărţirea judicioasă a camerelor înguste, folosirea mobilierului încastrat peste tot în casă, în forma să cea mai pură şi mai aproape de funcţional, pentru a lăsa liber mijlocul camerelor.

Un exemplu de folosire a fiecărei fărâme de spaţiu este zona de sub casă scării, unde sunt aliniate dulapuri pentru depozitare, iar acolo unde acest lucru nu a mai fost posibil: locuri pentru păstrarea sticlelor de vin.

renovare_casa_5_metri8
Depozitari sub casa scarii. Scara coboara spre curtea din spate

renovare_casa_5_metri10

 

Terasele

Obiceiurile familiei se văd reflectate şi în celelalte amenajări. Plăcerea de a petrece timp în aer liber, la soare, se vede în terasele generoase şi comod mobilate de la parter şi de la etaj.

Faţada principală casei, cea de acces dinspre stradă, este una cu aspect obişnuit, pantru a se încadra în peisajul străzii.  La etaj, pe această faţadă se află poziţionat un spaţiu comun, în care se deschide scara de acces de la parter, spaţiu care include un birou, o zonă de relaxare şi o terasă.

renovare_casa_5_metri21 renovare_casa_5_metri12

 

Spatele casei asigură aproape toată lumina naturală necesară la parter, precum şi interacţiunea permanentă cu curtea din spate, prin intermediul uşilor culisante uriaşe. Tot pe această faţadă se află şi ferestrele dormitorului matrimonial.

renovare_casa_5_metri13

 

Intimitatea zonelor de noapte este asigurată atât de înălţimea etajelor casei, cât şi de poziţionarea acestor  camere şi de ferestrele plasate peste nivelul curţilor din jur, sau chiar în acoperiş.

renovare_casa_5_metri14 renovare_casa_5_metri16 renovare_casa_5_metri19

 

Lumina inundă interiorul fără a fi stânjenită de pereţi inutili şi este reflectată de decoraţiunile albe sau gri şi îmblânzită de lemnul natural prezent peste tot în casă.

renovare_casa_5_metri9

 

Din loc în loc a fost păstrată la vedere structura de cărămidă a vechilor ziduri, încorporată în noua construcţie.

renovare_casa_5_metri18

Schite etaj

casa-5-metri-planuri-etaj

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

4 comentarii la „Lot de teren prea îngust? Uite proiectul unei case de numai 5 metri lăţime”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi

  • ultimele articole publicate
  • ebook-ul cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email:

  • 5% reducere la prima comandă din magazin.