Proiecte premiate la Anuala de Arhitectură 2017

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Ordinul Arhitecţilor Bucureşti a premiat cele mai bune lucrări de arhitectură realizate pe parcursul anului trecut în cadrul competiţiei Anuala de Arhitectură 2017.

Premiul la secţiunea  Arhitectura locuinţei: O casă-vagon în Bucureşti

arh. Constantin – Mihăiţă DUŢESCU – Şef de proiect / Autor

“Această casă de dimensiuni reduse a fost construită pe un teren de 160 mp într-una din mahalalele tipice ale Bucureştiului; mai exact, într-un cartier cu locuinţe individuale caracterizat printr-o densitate semnificativă, fără niciun fel de calităţi arhitecturale, însă cu un anumit farmec şi cu o populaţie multi-etnică ce încă păstrează în bună măsură un stil de viaţă pitoresc şi liniştit, undeva între rural şi urban.

Proiectul îşi propune să recupereze tipologia specific bucureşteană de casă-vagon – un tip de casă dezvoltat din adaptarea casei rurale la parcelele mici şi înguste ale oraşului. E lipită de una din laturile lungi ale terenului şi câteodată de calcanele celorlalte case vecine; de obicei are ferestre pe cel mult 2 faţade, se desfăşoară în profunzimea lotului şi păstrează o curte / grădină lungă şi îngustă, de-a lungul faţadei principale, care de obicei e şi cea mai însorită faţadă.

Un amănunt esenţial: costul unei astfel de case (inclusiv terenul) este relativ acelaşi cu al unui apartament de 4 camere, dar cu o suprafaţă şi cu facilităţi mult mai reduse, situat într-unul din noile ansambluri imobiliare răspândite ubicuu prin Bucureşti.”

 

 

 

Premiul la secţiunea  Arhitectura locuinţei: Bloc cu 7 apartamente pe strada Londra

arh. Adrian – Ioan UNTARU – arhitect; arh. Andrei ȘERBESCU – arhitect; arh. Carmen PETREA – arhitect

Cele 7 apartamente de pe strada Londra din București  beneficiază de panorame urbane spectaculoase, ce devin parte a spațiilor interioare, în vreme ce locuirea se lasă întrezarită din stradă prin ferestrele ample, îmbogățind experiența urbană.

Sursa imagine: http://www.adnba.ro/

Nominalizare si premiul Wienerberger

Autor: arh. Elena STOIAN / ShiftSpace

Propunerea orientării celor 2 locuințe ale aceleiași familii spre o curte comună a pornit discuția celei mai bune amplasări a acestora. Fațadele curbe și evazarea în plan au condus la evitarea privirilor directe între spatiile importante ale caselor. Locuințele se deschid spre curtea orientată sud – organizată asemeni unui living exterior. În câțiva ani, cu ajutorul vegetației, singura direcție liberă rămâne cea spre centrul curții.

Sursa imagine: http://www.shiftspace.ro

Premiul secțiunii Arhitectura spațiului interior: KANE World Food Studio

arh. Bogdan – Nicolae CIOCODEICĂ

Situat într-un cartier în plină dezvoltare al orașului, restaurantul își propune să devină un reper pentru viitoarele intervenții de regenerare a țesutului urban din care face parte. Abordarea este una simplă și clară, folosind materiale naturale îmbinate cu vegetație.

Sursa imagine: http://www.ciocodeica.com

Premiul beneficiarului de arhitectură – Triaj

arh. George-Octavian MARINESCU; arh. Maria-Daria OANCEA

În timpul demersului de reorganizare a spațiilor de depozitare, Muzeul Național de Artă Contemporană își reasamblează colecția în spațiile de expunere din interiorul fostei ‘Case a Poporului’. Prima sală suplinește lipsa unui foaier al muzeului prin construcția unui amfiteatru, ca spațiu principal de discuții si expunere, în timp ce în a doua încăpere spațiul depozitului prinde contur fiind umplut cu lucrări de artă de tipuri si dimensiuni variate.

Un sistem modular de stocare din cadre din lemn este construit și reprodus pentru a crea structurile suport necesare stației de triaj, păstrînd o afișare neierarhică a lucrărilor. Cadrul din lemn este proporționat corespunzător dimensiunii paleților și definește o serie de spații în care sunt expuse piese de artă, protejate cu plasă albă.

Sursa imagine: http://www.atelieradhoc.ro/ro/projects

Newsletter Sporul casei

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.