Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Proiecte de casă în formă de U

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Forma și poziția casei definesc forma și utilizările grădinii, iar următoarele proiecte de casă în formă de U ne vor arăta cum prezența construcției pe 3 laturi ale proprietății oferă atât control 100% asupra nivelului de intimitate.

O astfel de casă cu grădină interioară este perfectă pentru a grupa activitățile familiei, dar și pentru protecție față de elementele naturii – soare sau vânturi prea puternice – și vecini prea zgomotoși. Într-o casă obișnuită toate ferestrele sunt orientate spre exteriorul proprietății ceea ce înseamnă cantități variabile de zgomote și lumină de-a lungul zilei și al nopții. O casă în formă de U, construită în jurul curții interioare, oferă în permanență imaginea liniștită a curții sau piscinei, încurajează interacțiunea între membrii familiei și protejează față de zgomotele lumii înconjurătoare.

Desigur, aceste proiecte de casă în formă de U pot avea nevoie de mai mult teren decât o casă obișnuită și clădirea poate fi mai mare și mai costisitoare decât  în cazul unei case obișnuite, compacte, și totuși vei vedea că există și în acest caz soluții de organizare interesante și compacte.

O casă cu grădină interioară, în stilul misiunilor spaniole

Proprietarii acestei case și-au dorit protecție față de soare, spații de zi separate complet de cele de noapte și un living exensibil în grădină.

Zona de zi şi cea de noapte se află faţă în faţă şi se deschid către curte. Poziţionarea şi organizarea camerelor s-au ales ţinând cont de poziţia şi mişcările soarelui în timpul zilei. Astfel, zona de zi este umbrită cea mai mare perioadă a zilei, iar din aceasta, zona de odihnă este cea mai protejată, datorită poziţionării ferestrelor. Zona de noapte, formată din 3 dormitoare şi 2 băi, se află pe latura opusă, mai lungă a casei.

Intrarea în casă se află pe culoarul care uneşte cele 2 părţi ale casei. Pe partea opusă a acestuia, spre interiorul curţii s-a construit un şemineu deschis, care încălzeşte terasa în nopţile reci. Proiectul întreg aici.

O casă pentru un teren mic într-o zonă zgomotoasă

Nevoia de a se proteja față de zonă zgomotoasă în care se află terenul i-a determinat pe acești proprietari să construiască o casă în formă de U, cu grădină interioară și cu mai multe rânduri de pereți, garduri și porți între vecinătăți și casă propriu-zisă. Clădirea poate fi privită și ca o serie imaginară de cercuri concentrice, astfel: spre exterior sunt așezate spațiile publice, de zi sau utilitare, iar spre interior spațiile intime și de relaxare.

Intimitatea fată de stradă este asigurată de poarta și zidul masive, dar și de așezarea progresivă a spațiilor publice spre stradă și a celor private spre interiorul proprietătii. Proiectul aici.

O reinterpretare a unei case țărănești românești

O casă țărănească este așezată de obicei la limita proprietății și chiar dacă are câteva ferestre cu mușcate orietate spre drum, toate funcțiile vitale ale gospodăriei se desfășoară în curtea interiora, ferite de ochii lumii. Această reinterpretare a casei țărănești a arhitectei Simona Pribeagu Schmid amintește de această discreție și bună organizare de pe vremuri. Aici este vorba despre un proiect  organizat pe 2 linii paralele, cu o curte comună în mijloc. Deși nu este un U ca la carte, ideile de bază sunt discreția și protecția oferite de o zonă de zi împrejmuită de ziduri. Vezi proiectul aici.

O casă de vacanţă formată din 3 căbănuţe din lemn interconectate

Un proiect în formă de U poate fi unul compact, complet închis, precum cele de mai sus, sau poate fi deschis, format din corpuri separate de clădire.

Această casă este formată din 3 căbănuţe din lemn, fiecare cu funcţiunile sale complet fiind separate de celalte. O căsuţă este dedicată spaţiului de zi şi include bucătăria, locul de luat masa şi livingul cu şemineu. Celelalte 2 sunt dormitoare, fiecare echipat cu baia proprie.

Căbănuţele sunt interconectate prin intermediul teraselor şi sunt aşezate în formă de U, astfel încât creează o senzaţie de intimitate, chiar dacă se deschid spre spaţiul larg, pietros şi sălbatic din jur. Proiectul aici.

3 cabane de lemn pentru vacanțele unei familii de 2 generații

Construite tot pentru perioadele de vacanță și weekend, aceste 3 căbănuțe au 70 mp de spațiu util în total și sunt interconectate fie prin intermediul spațiului de zi, fie al terasei interioare.

Cea mai mare dintre cabane ocupă locul central în grup, găzduiește spațiul de zi/socializare și are pereții din față și din spate de sticlă, pentru a permite accesul luminii. Cabana de zi este flancata de 2 cabane pentru dormit, fiecare dintre acestea având un dormitor clasic, un dormitor suspendat, o baie și o zonă mică pentru trecere și ședere.

Orientarea cabanelor ține cont atât de orientarea terenului, cât și de geografia acestuia: cabanele sunt așezate cu spatele la stânca ce delimitează terenul și protejează de vânturile puternice din zonă, și cu fața spre sud-est, pentru a maximiza aportul de lumină naturală. Proiectul întreg aici.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.