Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Proiecte alimentate de energia solara

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
    Anul 2014 a debutat cu lansarea a 2 proiecte sustenabile uriase, cu impact semnificativ asupra comunitatilor care le-au promovat: Blackfriars Bridge din Londra si Turnul Federatiei Industriilor Coreene din Seul.
Pe plansele arhitectilor sau in stadiu de fundatie, se afla alte proiecte spectaculoase, cu tinte indraznete: zero consum de combustibili fosili, zero emisii de carbon, zero deseuri. Plus punerea in practica a unor concepte indraznete, cu originea in cartile SF ale deceniilor trecute: arcologia. Sa le luam pe rand.
Blackfriars Bridge este cel mai mare pod solar din lume, traverseaza Tamisa si este parte a statiei de tren Blackfriars Station. A fost inaugurat anul acesta, dupa ce i-au fost montate 4400 panouri solare, acestea asigurand jumatate din energia necesara functionarii garii si reducand semnificativ amprenta de carbon. La aceste beneficii se adauga faptul ca podul va deveni un nou punct de referinta al Londrei, oras care depune eforturi sustinute si constante pentru a asigura locuitorilor sai un mediu curat si sustenabil.
Blackfriars station2
Blackfriars station1
Dat in folosinta la inceputul acestui an, Turnul Federatiei Industriilor Coreene integreaza un nou sistem de pereti-cortina, compus din panouri solare, pozitionate astfel incat sa capteze cat mai mult din energia solara de peste zi si panouri de sticla inclinate spre interiorul cladirii, astfel incat sa reflecte cat mai mult din lumina primita din exterior, contribuind astfel la reducerea temperaturii interioare a cladirii.
Rezulta o fatada unica atat ca functionalitate, cat si ca textura si imagine. Energia captata prin panouri in cursul unei zile este suficienta pentru a sustine toate instalatiile cladirii si zona de birouri. Panourile de sticla asigura lumina pe intreaga suprafata a etajului, iar unghuil sub care sunt inclinate acestea permite decat unei cantitati mici de energie sa patrunda in cladire.
fki_exteriorfki_rooftop fki_solar_panelSursa foto: http://smithgill.com/work/fki/
    Pavilionul Expozitiei Mondiale 2017, Astana
Capitala Kazakstanului, Astana, va fi transformata de catre arhitectii de la ASGG in capitala energiei regenerabile pentru Expozitia Modiala din 2017. Uriasul complex va fi alimentat in totalitate cu energie solara si eoliana, asigurata de panouri montate pe acoperisurile cladirilor din complex si de turbinele montate la fata locului.
In centru se va afla un spectaculos pavilion sferic, care va emite o raza luminoasa verticala in timpul noptii, iar in jurul acestuia sunt planuite cladiri rezidentiale, facilitati educationale si sportive, centre comerciale, parcuri si bulevarde. Si spre deosebire de alte uriase centre expozitionale centrate exclusiv pe targuri si expozitii si care dispar in anonimat dupa evenimentul pentru care au fost create, ASGG au planuit ca acest centru expozitional sa devina un cartier vibrant si sustenabil pentru multi ani dupa inchiderea expozitiei.
astana_world_expo1
astana_world_expo2
Pavilionul Expozitiei Mondiale Dubai 2020
    Cand Dubai-ul a fost ales gazda a Expozitie Modiale din 2020, firma de arhitectura HOK a dezvaluit planurile pentru uriasa copertina din panouri fotovoltaice, conceputa sa umbreasca  zona pietonala a uriasului viitor complex.
Structura este conceputa astfel incat sa produca 50% din energia necesara complexului si sa devina o splendid copertina de lumina pe timpul noptii.
dubai1
dubai2
    Masdar City
Masdar City, din Abu Dhabi, va fi cel mai mare oras construit conform principiilor arcologiei (eng.arcology) un nou varf de lance al Emiratelor Arabe Unite, proiectat de catre compania Foster and Partners.  Planul initial a  fost ca orasul sa se bazeze exclusiv pe surse de energie regenerabile, mai ales cea solara, si sa devina primul oras in care sa nu se utilizeze deloc combustibili fosili. Insa datorita limitarilor oferite de tehnologiile actuale, va permite prezenta, intr-o mica masura, a tehnologiilor bazate pe combustibili fosili, astfel incat amprenta de carbon de fie minima.
Orasul va gazdui sediul Agentiei Intermationale pentru Energii Regenerabile si se doreste a fi un hub pentru companiile bazate pe tehnnologii verzi. Ca si structura, va include sisteme de colectare a energiei solare, sisteme de umbrire, zone de promenada si vegetatie abundenta, pentru a contracara climatul desertic si a crea un oras integral pietonal.
masdar-city1
masdar-city2
[divider]

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.