Proiect de casă îngustă de doar 4 metri, contruită din materiale sustenabile - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Proiect de casă îngustă de doar 4 metri, contruită din materiale sustenabile - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Proiect de casă îngustă de doar 4 metri, contruită din materiale sustenabile

În ce constă calitatea unei clădiri?

Arhitecţii Christine Arnhard şi Markus Eck au conceput acest proiect de casă îngustă de doar 4 metri, mai întâi pentru ei înşişi şi pentru vacanţele lor în mijlocul naturii, şi apoi pentru a demonstra că o clădire de calitate nu înseamnă numai spaţii mari, ci mai ales proporţii frumoase, materiale naturale şi o structură elegantă.

Confortul şi starea de bine sunt obţinute prin folosirea judicioasă a unui spaţiu aparent imposibil de administrat  – casa are o lăţime de doar 4 metri – iar rezultatul este o clădire cu un design îndrăzneţ, apreciată din plin de proprietarii şi oaspeţii ei.

Construită ca şi casă de vacanţă, Gut Feeling, căci aşa au denumit-o, este de închiriat prin intermediul Welcome Beyond. Locaţia în sine este minunată: în Bavaria, la poalele Alpilor, într-o zona perfectă pentru refacere şi relaxare în mijlocul peisajului montan.




Structura şi organizarea

Ca şi organizare, zonele de bucătărie cu locul de luat masă, living şi dormitor sunt deschise una spre cealaltă, dar se află fiecare la jumătate de nivel mai sus faţă de cele din vecinătate, iar acest lucru asigură intimitatea necesară.

Intrarea în casă se face prin garaj, se trece pă lângă casa scării – situată central şi destul de îngustă – şi se ajunge în zona de zi: bucătărie + loc de luat masa. Uşile de la intrare – una mică pentru oameni şi una largă, pentru maşini, sunt tot din lemn masiv.

 

Zona de zi nu este foarte mare, dar se poate mări la nevoie şi mai ales dacă vremea o permite. În dreapta şi la stânga insulei de gătit se află 2 seturi de ferestre pliabile, care odată deschise permit accesul pe 2 terase suspendate şi măresc  instantaneu spaţiul disponibil pentru relaxare.

 

O jumătate de etaj mai sus, în partea opusă a clădirii, se află living-ul, cu zona de citit, şemineul şi priveliştile sale minunate spre Alpi.

 

Încă o jumătate de etaj mai sus, se află dormitorul: aerisit, plin de culori calde şi cu vederi spectaculoase asigurate de fereastră uriaşă. Tot aici se află şi mica baie care îl deserveşte.

 

Urcarea nu se încheie însă aici: mai există încă un nivel, care găzduieşte o cadă de baie şi un spatiu conceput doar pentru relaxare, dar care poate găzdui la nevoie un alt pat dublu.

 

Sistemul constructiv

Pentru construcţie, cei doi arhitecţi au folosit doar materiale de a căror durabilitate şi sustenabilitate s-au convins de-a lungul carierei.

Plăci din lemnul masiv de 16 cm sunt folosite pentru strcutura exterioară a pereţilor. Tot lemnul este folosit pentru separaţiile între nivele şi structura acoperişului.

Pereţii, pe lângă lemn, mai includ spre interior: un strat de chirpici şi stratul de finisaj din lut – termoizolante naturale, la fel ca şi lemnul .

Planurile celor 3 nivele şi elevaţiile

 

 

Instalaţii

Lutul de la interiorul pereţilor încorporează şi maschează totodată sistemul de încălzire – similar sistemului de încălzire prin pardoseală – prezent astfel, în mod invizibil, în toată casa. În baie, pe lângă încălzirea din pereţi s-a folosit şi încălzirea în pardoseală.

Energia necesară sistemului de încălzire, pentru apa caldă menajeră şi sistemului de ventilaţie, precum şi pentru alimentarea unei maşini electrice este produs de panourile solare încorporate în acoperiş. Defapt acestea produc mai multă energie decât are nevoie casa, astfel încât o parte este cedată casei de alături.

 

Sursa: http://www.archdaily.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeşte şi:

Black Friday la saltele, mobilier, covoare

Somproduct ne oferă o avanpremieră a reducerilor oferite de Black Friday. Toate gamele de produse …