Proiect de amenajare a unui apartament de 60 mp cu 2 camere din București, zona centrală, clădire din perioada interbelică

Proiect de amenajare a unui apartament de 60 mp cu 2 camere din București, zona centrală, clădire din perioada interbelică

Apartamentul Singer este situat într-un bloc interbelic în zona centrală a Bucureştiului, beneficiind astfel de designul şi stilul specific  acestei perioade arhitecturale. Suprafaţa totală este de 60 mp, distribuită în două camere mari (living şi dormitor), holul de acces din care se intră în toate încăperile, bucătăria, baia şi debaraua. Locuinţa este destinată unui tânăr burlac, care a dorit o imagine cât mai autentică, care să respecte clădirea şi stilul acesteia, cu influenţe loft.

Proiectul a fost preluat în plin şantier, cu pereţii desfăcuţi şi toate finisajele şi instalaţiile deschise, într-un moment în care beneficiarul nu mai ştia cum să continue desfăşurarea acestuia şi nu îi mai vedea finalitatea.

Proiectul s-a extins pe o durată destul de mare de timp, aproape şase luni, din cauza structurii, finisajelor şi a instalaţiilor învechite, care au trebuit refăcute aproape în totalitate.

Finisajele au fost parţial restaurate – parchetul original a fost păstrat şi raşchetat, iar cărămida din bucătărie a fost curăţată şi vopsită alb. În holul de la intrare şi în living a fost aplicată cărămidă aparentă, completând atmosfera originală a apartamentului, iar în zona de hol şi baie a fost aplicată gresie care imită betonul aparent într-o nuanţă de gri mătuit.

Cea mai mare provocare: bucătăria de 7 mp

Deşi pare greu de crezut, în acest spaţiu de doar 7 mp sunt instalate: cuptor şi plită, centrală termică, maşină de spălat rufe, chiuvetă şi uscător, coş de gunoi şi spaţii de depozitare.

Cea mai mare provocare a fost punerea cap la cap a următoarelor elemente: două uşi de acces (pe una dintre ele am ales să o zidim) şi o fereastră către curtea interioară a imobilului, ţeava de gaze, necesitatea amplasării centralei electrice de dimensiuni invers proporţionale faţă de încăpere şi alte guri de vizitare.

Ţinând cont şi de toate necesităţile şi dorinţele clientului, arhitecţii au reuşit să implementeze un design cu influenţe industriale, utilizănd spaţiul în mod optim. Pereţii din vecinătatea plitei şi a chiuvetei au fost trataţi cu vopsea specială pentru bai şi bucătării de la Benjamin Moore, aceasta fiind foarte uşor de întreţinut.

Din punct de vedere cromatic s-a îmbinat textura de lemn Nuc Pacific Natur cu două nuanţe de gri şi alb în mobilierul de bucătărie, acesta continuându-se cu o masă de tip bar pe picioare metalice. Lamelele de pe perete creează continuitate pe tavan, de unde se eliberează 3 corpuri de iluminat printre bucăţile de lemn peste zona de luat masa.

Scaunele şi accesoriile completează atmosfera modernă, ce contrastează armonios cu peretele din cărămidă vopsită alb şi caloriferul vintage, care joacă rolul de pată de culoare, bucătăria fiind echipată cu electrocasnice albe.  

Holul: acces şi element de legatură

Holul de acces leagă toate camerele între ele şi se continua cu livingul. În cadrul livingului regăsim cea mai originală piesa a amenajării, gândită şi creată de noi special pentru acest proiect: o masă de dining cu scaune şi tabureti cu perne, care se poate strânge complet sub forma unei comode cu sertare.

Finisajele alese îmbină betonul aparent şi lemnul, la fel ca în restul casei, având elemente de accent nişte mânere în stil industrial care să permită tragerea scaunelor de sub masă. Astfel, în cazul unei întruniri cu familia sau prietenii, zona de hol se poate transforma într-un primitor dining cu masă şi scaune pentru 8 persoane.

Pentru a accentua şi a pune în valoare această piesă, în continuarea acesteia am poziţionat strategic o oglindă mare, care creează o falsă impresie de dublare şi adâncime.

Tot în acest spaţiu este amplasat şi un dulap de depozitare, deosebit de încăpător, cu uşi din panou perforat alb frumos iluminat din interior.

Holul se continua către bucătărie, iar pe partea stângă a acestuia într-o veche nişă, am realizat o cutie de lemn şi beton frumos iluminată care poate fi folosită pentru expunere şi iluminat de ambianţă. Datorită înălţimii mari a apartamentului în partea de sus a holului au putut fi amenajate două nişe de depozitare, conform modelului interbelic specific.

Livingul: amplu, plăcut şi luminos

Livingul este încăperea cea mai mare a locuinţei, beneficiind de un spaţiu amplu, plăcut şi luminos. Doi pereţi unul în faţa celuilalt au fost placaţi cu cărămidă aparentă, aceştia reprezentând un fundal ideal pentru piesele de mobilier ale camerei: biblioteca în stil industrial realizată pe comanda din ţevi metalice  cu rafturi de lemn şi spatiu de depozitare închis, pe o parte, şi canapeaua Chesterfield din piele verde închis, o piesă care conferă un aer elegant amenajării, pe cealaltă parte.

Măsuţa de cafea este de asemenea realizată pe comandă în atelier, fiind confecţionată din lemn de stejar ars în repetate rânduri şi poziţionat pe o structura de metal. Perdele, draperiile şi covorul joacă ca de fiecare dată un rol esenţial în încălzirea atmosferei şi conturarea imaginii de “acasă”, iar corpurilor de iluminat le oferim mereu atenţia cuvenită, suspensia centrală şi aplica de pe perete sunt piese aduse din Grecia.

Dormitorul

În dormitor regăsim cărămida aparentă şi lamelele de lemn, de data aceasta pe un perete cu finisaje atent îmbinate pentru a îngloba tăblia patului tapiţat, totul frumos pus în valoare de două suspensii cu lumină direcţionată deasupra noptierelor. Acestea din urmă au fost realizate pe comandă împreună cu întreaga mobilă, având picioare oblice foarte simpatice şi bine integrate.

Dressingul se extinde pe întreg peretele cu uşa, intrarea în cameră se realizează practic prin dulap, astfel am beneficiat de o utilizare optimă a zonei de depozitare, iar oglinzile aplicate în zona mediană măresc spaţiul şi amplifică lumina camerei.

Biroul este o piesă foarte importantă a amenajării, acesta fiind de asemenea gândit special pentru acest spaţiu şi realizat pe comandă, din textura de pal lemn şi structură metalică. Pentru a crea zone de depozitare şi a utiliza glafurile ferestrelor cât mai eficient, am extins zona biroului în sus către geamuri, iar latura opusă a acestuia se termină printr-o băncuţă cu multiple utilizări posibile.

Baia

Baia a reprezentat o provocare din cauza dimensiunii foarte reduse, zona de grup sanitar fiind anexata într-o nişă micuţă. Finisajele şi culorile alese continua imaginea întregii amenajări, piesa centrală şi cea mai originală fiind piciorul de maşină de cusut pe care este amplasată chiuveta şi care dă numele proiectului – Singer!

Spaţiul de depozitare este comprimat într-un dulap destul de încăpător, realizat cu aceleaşi finisaje originale şi o formă mai puţin obişnuită. Zona de oglindă este maximizată pentru a mări imaginea băii, duşul este unul construit şi mărginit cu panou de sticlă din aceleaşi considerente.

Proiectul Singer este unul special pentru noi, ne bucurăm că am reuşit să îl aducem la această imagine finală şi să  conturăm un design original şi practic, iar colaborarea cu clientul a fost una foarte plăcută.

MISO Architects

Date proiect

TIP: rezidenţial 2 camere
LOCAŢIE: zona Dorobanţi, Bucureşti
SUPRAFAŢA: 60 mp
STATUS LUCRARE:  finalizat
DURATA: iulie – noiembrie 2016
PROCENT DE RESPECTARE A DESIGNULUI PROPUS: 95%

NUANŢA LEMN: Nuc Pacific Natur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.