Prețul cel mai mic te costă cel mai mult pe termen lung când este vorba despre tamplarie termopan

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

VEKA România se pare că și-a format un obicei din a sonda periodic preferințele consumatorilor români, iar rezultatele sondajelor relevă, printre altele, de ce ni s-au format în timp niște convingeri eronate despre materialele pe care le folosim în renovarea caselor noastre.

Într-un grup care ajunge să discute despre schimbarea tâmplăriei, va exista întotdeauna cel puțin o persoană care să susțină că tâmplăria PVC este proastă. Cele mai des întâlnite afirmații, din păcate din propria experiență a respectivului, sunt: “ferestrele mele vechi, de lemn, erau mai bune decât astea, de PVC.  Acum am mucegai, umezeală și parcă nu mai este aer în cameră, sau și mai rău, tot frig/curent/zgomot este.”

Conform acestui sondaj, principala cauză a acestor nemulțumiri este modul în care sunt alese ferestrele termopan, și anume exclusiv funcție de preț. Obiceiul de a solicita o singură ofertă este și el foarte răspândit, 40,7% dintre români procedând așa, iar principalul criteriu care influențează decizia de cumpărare este prețul (50,3 % dintre respondenți).

Prețul, criteriu extrem de important și sensibil în fiecare familie, ajunge să influențeze pe termen lung performanțele energetice, bugetele lunare și confortul familial, în următoarele moduri:

  • Achiziţia de tâmpărie termoizolantă fără factură fiscală, (13.7% sunt parţial sau total de acord cu această practică), conduce piaţa pe un segment gri, în care soluţiile tehnice au o performanţă scăzută, origine incertă şi nu beneficiază de servicii de garanţie. Impresia generală a consumatorului după o astfel de experienţă rămâne că fereastra termopan ca produs nu este în regulă.
  • Un preţ scăzut nu poate garanta şi calitatea produsului. Tâmplăria termoizolantă de calitate inferioară este pentru locuinţă doar o investiţie pe termen scurt. Aceasta nu asigură, pe termen mediu şi lung, confortul şi siguranţa casei, izolare termică şi fonică sau rezistenţa şi durabilitatea ferestrelor. De aceea, la un interval de timp relativ scurt, ferestrele trebuie schimbate, ceea ce presupune o nouă investiţie financiară înainte de amortizarea celei vechi.
  • Pe termen lung, o fereastra cu doar 3 camere izolatoare (cea mai ieftina soluţie), duce la izolarea termică defectuoasă (11% dintre respondenţi au constatat asta). O fereastră adevărată trebuie să răspundă necesităţii de izolare termică, rezistenţă şi durabilitate, dar trebuie să fie şi adaptată climei din zona geografică în care se află locuinţa. Pentru clima din ţara noastră, VEKA recomandă profilurile PVC cu minim 5 camere interne de izolare şi 70 de mm adâncime de încastrare în zid.

Pentru exemplificare, aceasta fereastră VEKA (Softline 82) are 7 camere în toc și 6 în cercevea, 82 mm  grosime totală și trei garnituri de etanșare.

veka_softline_82

Calitatea ferestrei este influențată de toți factorii implicați în producerea sa, așa că încercați să aflați cât mai multe despre producători și reputația lor, precum și exemple de lucrări executate. Astfel, profilele, feroneria, dar și producătorul ferestrei sunt extrem de importanți pentru un produs final performant, iar sondajul relevă faptul că 58.2% dintre cei care cumpără tâmplarie termopan nu știu cine este producătorul profilelor și al feroneriei, iar 67.8% nu știu nici cine a făcut ferestrele. 

Informați-vă deci, și faceți asta atât timp cât banii sunt încă în buzunarul dvs. Cereți măcar 2 oferte și întrebați-i pe cei care ofertează cu ce profile și cu ce feronerie lucrează.

Nu cumpărați „la negru”. Da, veți plăti și TVA-ul dacă lucrați corect, dar sunteți protajat de contractul semnat și de garanțiile oferite prin acesta. Să lucrați la negru înseamnă că cel care v-a făcut lucrarea va mai răspunde o dată la trelefon, și anume data la care îl informați că aveți oarece probleme, sau trebuie făcute ceva reglaje. După aceea s-ar putea să nu va mai răspundă și nu veți avea nici un act doveditor că el a făcut lucrarea defectuasa.

Investiți un pic mai mult, dacă vă doriți protecție termică și fonică reală de la ferestrele dvs. Numărul de camere izolatoare din profil, grosimea ferestrei sunt importante pentru a că oferi confort și facturi mai mici pe termne lung.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!