Premiile Wienerberger Brick Award 2014 - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Premiile Wienerberger Brick Award 2014 - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Premiile Wienerberger Brick Award 2014

Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi din lume, a anuntat astazi, in cadrul conferintei de presa organizate la Viena, proiectele castigatoare ale celei de a sasea editii a concursului international Wienerberger Brick Award 2014.

Marele premiu a fost oferit Institutului de Film din Thailanda.

Wiernerberger_Institutul_Kantana

“In cadrul acestui proiect, caramida nu serveste doar unui scop decorativ, dar este si determinanta pentru intreaga structura a cladirii – un aspect pe care l-am considerat extrem de important.” Wang Shu, membru al juriului si castigator al premiului Pritzker Prize din 2012, descrie castigatorul marelui premiu Wienerberger Brick Award 2014. “Este un proiect simplu, dar foarte frumos – a fost primul care m-a facut sa ma gandesc: Acesta este un proiect magnific”. El lauda Institutul de Film si Animatie Kantana din NakhonPathom, Thailanda, castigator si la categoria Soluţii Speciale. La construirea Institutului proiectat de Bangkok Project Studio au fost utilizate peste 600.000 de caramizi produse manual in ultimul sat cu tradiţie in producerea caramizilor din Thailanda. Lucrarile de construcţie au fost executate de someri instruiţi in acest scop, ceea ce a conferit proiectului o componenta sociala speciala.

Premiile concursului internaţional Wienerberger Brick Award 2014, decernate pe 8 mai, 2014 in Architekturzentrum Viena sunt: marele premiu, premii pentru cinci categorii, precum si doua ’Premii Speciale Wienerberger‘. Critici internaţionali din domeniul arhitecturii si jurnalisti au propus peste 300 de proiecte din 26 de ţari, dintre care 50 de proiecte au fost nominalizate pentru Wienerberger Brick Award din acest an, concurs care se organizeaza o data la doi ani, incepand din 2004.

La categoria Cladiri Rezidenţiale, castigatoare a fost o casa ce permite un stil de viaţa cat se poate de independent: in provincia chineza Shaanxi, John Li a construit Casa pentru toate anotimpurile, utilizand materiale tradiţionale precum caramizile din argila. Curtea interioara face legatura dintre bucatarie, baie, living si dormitoare, in vreme ce acoperisul poate servi ca spaţiu pentru uscat carnea si pentru colectarea apelor pluviale.

Wienerbarger_Casa_pt_toate_anotimpurile

La categoria Cladiri Publice, premiul intai a fost acordat muzeului Kunstmuseum Ravensburg, creaţie a LRO Lederer Ragnarsdóttir Oei. Ferestrele intrerup doar in anumite locuri faţada muzeului dedicat Colecţiei de Arta Peter si Gudrun Selinka. Caramizile utilizate au provenit de la o manastire demolata, din apropiere.

Wienerberger_Kunstmuseum_Ravensburg

Centrul Buda Art situat in Kortrijk, Belgia a fost castigator la categoria Reconversie. Studio 51N4E a transformat o fosta fabrica de vopsit textile situata in zona Island of Buda intr-un spaţiu generos dedicat activitaţilor culturale. Suprafeţele deja existente din caramida au fost curaţate si renovate, iar tamplaria si coloanele de beton ale cladirii au fost recondiţionate. Caramida galbena utilizata se remarca in mod deosebit, conferind cladirii un aspect catifelat.

Wienerberger_Centrul_Buda_Art

O scoala de gastronomie situata intr-un fost abator a impresionat juriul la categoria Amenajari Urbane. Sol89 este creatorul Scolii de gastronomie din vechiul abator din apropierea orasului Cádiz, Spania. Pereţii acoperiţi cu un var alb luminos respecta tradiţiile regionale in materie de construcţie, iar placile de ceramica speciale favorizeaza igiena si rezistenţa la alunecare in bucatarie.

Wienerberger_Scoala_gastronomie

Premiul Special Wienerberger a ajuns la doua proiecte de construcţie pentru care au fost utilizate produse Wienerberger: House of Light (Casa Luminii) situata in Pula, Croaţia, lucrare ce aparţine lui Andrija Rusan, si Paasitorni Hotel & Conference Centre din Helsinki proiectat de K2S Architects, ale carui caramizi de culoarea fildesului produse manual ce alcatuiesc faţada te impresioneaza.

Wienerberger_Casa_luminii

Wienerberger_Paasitorni_Hotel&Conference_Centre
“Sunt foarte entuziasmat de standardele de creaţie si, cel mai important, de arhitectura proiectelor castigatoare, dezvoltata sa exprime utilitatea fiecarui proiect in parte”, a declarat Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG. “Consider ca proiectele construite cu caramizi reciclate sunt o sursa de inspiraţie deosebita – o dovada a durabilitaţii si sustenabilitaţii acestui material de construcţie.”

”Caramida, unul dintre cele mai vechi si naturale materiale de constructii care a trecut testul timpului, reuseste sa impresioneze si la aceasta editie a concursului de arhitectura Brick Award, dand viata unor proiecte de o inalta tinuta arhitecturala”, a declarat Corneliu Fecioru, membru in Consiliul de Administraţie al Wienerberger Sisteme de Caramizi, Vanzari si Marketing.

Catalogul de arhitectura ‘BRICK 14‘ ce insoţeste evenimentul prezinta in detaliu castigatorii premiilor si proiectele nominalizate. Catalogul de cea mai inalta calitate, bogat in fotografii si schiţe, a fost publicat de Editura Callwey si poate fi achiziţionat de la orice librarie din ţarile germanofone sau prin sistemul de distribuţie Callwey online.

Cu aceasta ocazie, incepe urmatoarea editie a concursului Wienerberger Brick Award 2016, unde arhitectii din intreaga lume, inclusiv din Romania sunt invitati sa-si inscrie proiectele pana in luna martie 2015.

Puteţi afla mai multe informaţii accesand www.brickaward.com.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeşte şi:

5 soluții pentru încălzire și apă caldă, când se întrerupe gazul, curentul sau se strică centrala

Uneori gazul și / sau energia electrică se întrerup fără avertisment sau centrala se defectează, …