Pregătirea peretelui şi materialele potrivite te pot feri de mucegai în baie

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Dacă ai avut vreodată mucegai în baie, ştii probabil deja că este o ciupercă care îţi poate da mari bătăi de cap dacă nu ştii să-i previi apariţia. El se dezvoltă foarte rapid din spori care îşi găsesc un mediu propice (umiditate + căldură) şi se manifestă sub formă unor pete, cel mai adesea negre, care se instalează pe pereţi sau mobilier.

Unde apare mucegaiul?

În spaţiile de locuit umiditatea recomandată a aerului este de în jur de 60%. Umiditatea crescută pe perioade lungi de timp, creşte probabilitatea apariţiei mucegaiului:

 • în bucătărie sau în baie, mai ales în zona chiuvetei, a căzii sau a cabinei de duş
 • în jurul maşinii de spălat,
 • în jurul chiuvetelor, unde stagnează apa
 • în jurul ferestrelor, unde se formează în mod constant condens
 • sub plăcile ceramice, dacă nu sunt lipite corect sau chitul de rosturi nu este hidrofug

Pe lângă umiditatea din interior, altă cauze des întâlnite pentru apariţia petelor de mucegai în baie sunt:

 • umiditatea din exterior (ocazional)
 • folosirea materialelor improprii pentru construcţii în mediu umed
 • igienizarea incompletă a încăperilor, inclusiv uscarea lor.
mucegai-pe-marginea-cazii
Mucegai pe marginea cazii

Produse anti-mucegai cu care se poate interveni încă din faza de construcţie sau renovare

Pentru a nu avea mucegai în baie, se poate interveni încă din faza de construcţie, cu materiale cu proprietăţi hidrofuge şi anti-mucegai. Deşi mucegaiul nu se poate instala pe plăcile de gresie şi faianţă, o duce grozav pe suprafeţele mai poroase si mai greu de curatat, cum sunt chiturile de rosturi, zonele vopsite cu var lavabil, zonele cu textile.

Aerisire şi uscarea temeinică a încăperii ajută mult la menţinearea unui mediu sănătos, dar de un real folos pot fi şi o serie de materiale de construcţii care, aplicate încă din faza de montaj a plăcilor ceramice, reduc probabilitatea formării mucegaiului.

mucegai-in-rosturi-faianta
Mucegai in chitul de rosturi

Unul dintre producătorii care a dezvoltat produse speciale este Mapei: chitul de rosturi Ultracolor Plus este recomandat pentru mediile în permanenţă umede, fiind un chit care foloseşte tehnologia DropEffect cu rol de hidrofobizare (respingere a apei) şi tehnologia BioBlock (care asigură rezistenţă împotriva mucegaiului).

Un alt produs care se poate adăuga încă din faza de construcţie este Aditivul pentru îndepărtarea mucegaiului Mellerud, care se poate adăuga în materiale de construcţii şi în tipurile de vopsea solubile în apă, precum vopseaua pe baza de latex, etanşeizanti, mortar, ipsos şi adezivii pentru tapet. Previne apariţia mucegaiului, ciupercilor şi dezvoltarea algelor.

Iar aici veţi găsi informaţii despre nişte minunate chituri invizibile, supranumite sticlă lichidă, respectiv ceramică lichidă, care arată minunat şi protejează de umiditate în acelaşi timp.

Alte resurse utile:

mucegai-sub-placa-ceramica
Mucegai sub placile ceramice

Dacă mucegaiul s-a instalat, există solutii pentru curăţare

În cazul în care mucegaiul şi-a făcut deja apariţia, incearca sa-ti dai seama care este cauza – vezi aici o serie de indicii şi pasi de urmat. Pentru a îndepărta petele existente, poţi folosi soluţii din comerţ sub formă de spray, praf sau lichid sau poţi încerca amestecuri de casă, pe baza de bicarbonat, oţet sau clor.

Ca soluţii din comerţ îţi putem recomanda:

 • soluţii antimucegai fără clor- pot fi folosite în siguranţă în camere de zi, bucătării, camere ale copiilor;
 • soluţii antimucegai pe bază de clor – funcţie de compoziţie, pot fi folosite în orice spaţiu, dar trebuie reţinut că pot fi iritante pentru ochi şi sistemul respirator;
 • o soluţie specială pe baza de acid, pentru plăci ceramice, Keranet  de la Mapei, îndepărtează cipercile şi mizeria persistentă de pe plăcile ceremice.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!