Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

PPR, PEX-AL-PEX sau cupru? Ce tip de țeavă este mai indicată pentru instalațiile din casă?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

La întrebarea PPR, PEX-AL-PEX sau cupru răspunsul corect este “depinde”, în sensul că pentru a lua o decizie vă sfătuim să luați legătura cu un inginer specialist în instalații înainte de a demara orice lucrare sau reparație.

Ceea ce ne propunem noi este să enumerăm cele mai importante caracteristici ale fiecărui tip de țeavă, pentru a vă ajuta să înțelegeți ce anume vă recomandă instalatorul.

De asemenea, un proiect de instalații ar trebui să fie începutul fiecărei lucrări majore din acest domeniu și ar trebui să știți și că majoritatea instalatorilor și firmelor de construcții nu lucrează decât cu anumiți furnizori, iar în acest caz recomandările lor pot fi subiective. Este indicat să aveți un proiect și cel care se ocupă de execuție să îl respecte întocmai.

Dar să trecem în revista principalele caracteristici ale țevilor din PPR, PEX-AL-PEX sau cupru și să vedem cum se raportează fiecare tip de țeavă la ele.

Țevile de PPR, PEX-AL-PEX sau cupru. Principalele caracteristici

Țeava PPR este realizată exclusiv din polipropilenă sau din polipropilenă cu inserție de carbon sau aluminiu, pentru reducerea dilatației.

Dură, rigidă, polipropilena are o rezistență mare la temperaturi înalte, rezistență chimică la coroziune și o rezistență medie la impact.

Polipropilena este ecologică, non-toxică și prietenoasă cu mediul înconjurător.

Diametru minim: 20 mm.

teava PPR

Țeava multistrat PEX-AL-PEX sau polibutilena este construită din două materiale diferite, îmbinând atât calitățile țevii din masă plastică cât și din metal. Peretele țevii se compune din 3 straturi.

Straturile interior si exterior din polietilenă învelesc țeavă de stabilizare din metal, protejând-ul și prelungind viața și rezistența țevii.

Metalul și masa plastică sunt lipite reciproc cu un adeziv special care nu permite destratificarea țevii.

Diametru minim: 20 mm.

Țeava de cupru este cea mai suplă dintre cele 3 variante. Cuprul rezistă la temperaturi, presiuni și condiții meteo extreme, nu îmbătrânește niciodată și nu își schimbă proprietățile.

Țeava de cupru este foarte rezistentă la uzură, la diferențele de temperatură și presiune dintr-o instalație, dar și la acțiuni mecanice externe.

Are caracter antibacterian, fiind o alegere în general sănătoasă și sigură.

Recomandarea pentru instalațiile de Apă Rece și Apa Caldă Menajeră (ACM) cun țevi din cupru: să nu se utilizeze lipituri clasice cu cositor ci una dintre variantele: sudura cu aliaj de argint, utilizarea de conductă moale (colac), fără lipituri, sau utilizarea fitingurilor prin sertizare sau strângere cu inel prin compresie.

Diametru minim țeavă cupru: 15 mm.

Tipuri de lucrări la care se pot folosi țevile din PPR, PEX-AL-PEX sau cupru

Toate 3 tipurile de țevi se pot folosi atât pentru transportul agentului termic (apă caldă), a apei calde menajere și ale apei reci. Țeava de Cupru NU se recomandă a fi folosită în instalațiile de climatizare cu agent termic apa rece. Acest lucru este posibil doar dacă sunt respectate minim două condiții: temperatura agentului termic (apă) să nu scadă sub 6°C, iar izolația să fie dimensionată ca pentru sistemele de clima. Condițiile exacte de utilizare se vor detemina însă prin proiectul de instalații.

Rezistența la coroziune și depunerile

Toate 3 tipurile de țevi pot transportă fără probleme (în condițiile descrise mai sus) atât ape calde cat și reci, potabile sau nu.

Pericolul de fisurare / dilatarea

Toate tipurile de țevi pot fi îngropate în șape, dacă sunt izolate termic, și/sau sunt protejate printr-o conductă(tub) de protecție, iar deasupra lor se află un strat suficient de material pentru a le asigura integritatea.

Pentru că fiecare material se dilată mai mult sau mai puțin la temperaturi înalte (PPR-ul se dilata cel mai mult dintre toate 3), pentru zonele de trecere, țeava trebuie îngropată doar cu o protecție pentru dilatare. Aceasta poate fi din spumă/burete sau poți trece țeavă din cupru/PPR/PEX-AL printr-o altă țeavă din PVC cu diametru mai mare.

Cuprul are un coeficient de dilatare liniara de 17 x 10˚C. De exemplu, un sistem din cupru de 10 m lungime încărcat cu apă la temperatura de 60˚C, se va extinde cu aproape 7 mm plecând de la o temperatura de 20˚C. Luând în considerare o constantă a temperaturii sistemului de 20˚C, extinderea și contracția sistemului va fi aproape tot timpul cu 3,4 mm.

De notat și că dispersia (pierderea) termică la tubul multistrat Henco (0,43 w/mK) este de cca. 900 ori mai mică decât la țevile de cupru, iar coeficientul de dilatare termică (0,025 mm/mgr.C) este de aproximativ 8 ori  mai mic comparativ cu țevile din Pe-X simplu sau PP-R.

În cazul în care se montează îngropat fără izolație, trebuie avut grijă ca țeava să fie bine încastrată, materialul (sapă/tencuială), trebuie să adere perfect la țeavă, pentru a prelua din temperatură și astfel se diminuează la maxim gradul de deteriorare posibilă prin dilatare/contractare.

Trebuie verificate și specificațiile tehnice ale fiecărui material în parte. Verificați întotdeauna recomandările producătorului pentru acest tip de instalație (îngropată).

Dacă folosești țevi din PEX-AL-PEX sau PPR în pereți, ai grijă să marchezi cumva traseele sau să le asiguri o protecție metalică sub tencuială, pentru a le feri de evetualele cuie sau șuruburi folosite pentru tablouri, dulapuri suspendate, etc.

Poți de asemenea să utilizezi o cameră termică sau alte sisteme de detectare țevi/cabluri/aplicații prezente prin pereți.

baterie bucatarie cu LED

Magazin.sporulcasei.ro: baterii sanitare

Conductivitatea termică (λ)

Conductivitatea termică se referă la capacitatea izolatoare a unui material, iar în acest caz este importantă pentru că țevile din instalațiile de încălzire, indiferent de natura lor, transportă agent termic la o anumită temperatură până în cel mai îndepărtat și rece colț al casei / apartamentului.

Dacă materialul din care este făcută țeava are o conductivitate termică mare, înseamnă că o parte din energia termică se va pierde pe drum. Asta înseamnă, funcție de vecinătăți, că va încălzi zone neesențiale ale clădirii (energie pierdută) sau că, ajungând în zone foarte reci ale casei, cum este un perete exterior neizolat, va produce condens, igrasie și mucegai.

De asemenea, poate însemna că, funcție de conductivitatea materialului țevilor, acestora va trebui să li se aplice izolație suplimentară.  Așadar:

  • Țevi și fittinguri de PPR – conductivitate termică foarte mică (0.15 W/mK) , nu au nevoie de izolație suplimentară;
  • PEX-AL-PEX– conductivitate termică mică (λ=0,45 W/mK), pot avea nevoie de izolație suplimentară în anumite zone.;
  • Cupru – conductivitate termică foarte mare (λ=334W/mK), are nevoie se izolație suplimentară.
seturi mobiler baie

Magazin.sporulcasei.ro: mobilier baie

Nivel de zgomot / izolație fonică

Presiunea apei din instalație poate produce zgomote la pornirea și oprirea încălzirii, sau la trecerea apei calde. O parte dintre aceste zgomote se pot reduce drastic printr-un montaj corect și fixare corespunzătoare a țevilor, dar zgomotul apei îl poate atenua doar materialul țevii. În cazul unui montaj corect, clasamentul arată astfel:

  • PPR – cel mai mare grad de izolare fonică
  • PEX-AL-PEX – izolează fonic, dar mai slab
  • Cupru – grad mic de izolație fonică

Montajul țevilor din PPR, PEX-AL-PEX sau cupru

Montajul țevilor din PPR se face la cald, cu ajutorul unui aparat de sudură special, alimentat la priză. Procedura este simplă, iar sudura va fi perfectă, topind ambele piese și unindu-le, fără utilizarea altor substanțe chimice. Există și fitinguri PPR, al căror montaj se face folosind același sistem.

Montajul țevilor de PEX-AL-PEX se face cu fitinguri prin strângere (compresiune), fără alte substanțe.

Montajul țevilor de cupru este cel mai complex și mai scump, necesitând decaparea (curățarea capătului țevii la fiecare îmbinare) și aliaj special pentru lipire.

Durabilitatea și rezistența lucrărilor

Instalațiile din PPR sau PEX-AL-PEX au o durată de viață de aproximativ 30÷50 de ani, în funcție de producător, în timp ce cele din cupru au o durată de viață de peste 50 de ani și sunt garantate 30 de ani. Costul mult mai ridicat al instalațiilor din cupru se recuperează astfel prin durata mare de întrebuințare și intervențiile minimale.

Garanția comercială este de 2 ani la toate produsele.

Garanția de produs (țeavă) poate varia în funcție de producător, tipul de țeavă și de modul de instalare/utilizare, între 10 și 50 ani.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.