Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Poziționare covoare în living: 5 reguli pentru obținerea unui design unitar

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

De ce unele camere arată minunat și îmbietor, în timp ce altele, deși au cele mai prețioase mobile și accesorii, nu reușesc să transmită o idee unitară, de confort?

De multe ori este așa pentru că cel care a conceput designul camerei  nu știe că există o serie de reguli de poziționare covoare în living, care pot contribuie decisiv la crearea unui design unitar. 

Cei care folosesc covoarele în scopul unificării ideii de design, știu că un covor se alege în primul rând după formă, dimensiune și scop și în al doilea rând după culori, textură și design.

Asta înseamnă că deși gusturile nu se discută, ele se pot folosi cu efecte mult mai bune. În cele ce urmează încercăm să vă arătam în câte feluri se pot așeza covoarele în living, în funcție de mărimea camerei și de felul în care o folosești. Culorile, desenele și texturile sunt în continuare la alegerea voastră.

Așadar, în câte feluri se pot așeza covoarele în living?

Cele 5 reguli de poziționare covoare în living

În momentul în care decizi că îți trebuie (cel puțin) un covor în living, trebuie să fi ales deja funcțiile încăperii și piesele mari de mobilier. Toată logica expusă mai jos pleacă de la forma camerei și cum te-ai hotărât să așezi piesele pincipale de mobilier.

Este doar spațiu de relaxare sau include și un loc de luat masa? Vrei un covor care unifică zonele? Vrei să se observe designul acestuia sau este doar o arie desenată sub mobilier?

O mică lămurire pentru partea ce urmează: picioarele = picioarele mobilierului

Miso Architects amenajare moderna apartament Bucuresti living7
O imagine care ilustreaza perfect regula numarul 3 de mai jos: picioarele din fata pe covor.

Regula 1: Toate picioarele pe covor

În această variantă, toate piesele de mobilier se află integral pe covor. Este aranjamentul care se folosește când mobila este poziționată în mijlocul unei camere mari, fară să atingă pereții. În acest caz covorul  este cel care ține vizual lucrurile la un loc și delimitează clar funcțiile încăperii.

Dacă îți place acest tip de aranjament, este bine să faci simulări de amplasament cu toate piesele de mobilier pe care le vrei în living. Stabilește locul fiecărei piese și apoi poți determina dimensiunile covorului.

Regula 2: Toate picioarele pe covor – varianta pentru dining

În cazul zonei de dining, absolut toate picioarele mobilierului implicat – masă + scaune – trebuie să fie pe covor.

În plus, în acest caz trebuie să mai tii cont de faptul că picioarele scaunelor trebuie să fie pe covor și când scaunul este tras în spate, pentru că ocupantul se ridică.

Dacă scaunul nu va fi integral pe covor si cand ocupantul se ridica, atunci la fiecare mișcare se va impiedica în marginea covorului și se vor crea tot felul de situații neplăcute. 

ȘI încă ceva: pentru că este o zona expusă petelor și diverselor mici accidente alimentare, covorul pus aici trebuie să fie ușor de curățat.

Cele 2 aranjamente de mai sus se întâlnesc adesea împreună, în livingurile open-space, care includ și zona de relaxare și zona de luat masa. Cele 2 covoare sunt folosite tocmai pentru a marca zonele cât mai bine și pentru a aduce confort și căldură acolo unde convivii se adună.

placi hidraulice pardoseala
Vezi aici cum se pot delimita open space-urile cu ajutorul covoarelor

Regula 3: Picioarele din față pe covor

Este un aranjament excelent pentru cei care vor să amplaseze o piesă de mobilier (canapeaua sau colțarul de obicei) lipită de perete.

Covorul are același rol de a unifica spațiul de relaxare, cu condiția ca picioarele din față ale tuturor mobilelor din ansamblul respectiv să se afle pe covor. Pe lângă unificarea imaginii și a scopului zonei respective, covorul va oferi confortul dorit tuturor celor care vor folosi zona.

Regula 4: Doar măsuța de cafea pe covor

Dacă spațiul de zi sau de primire este mic, acesta este aranjamentul ideal, pentru că spatiile goale din jurul mobilierului și a covorului oferă impresia de cameră mai mare decât în realitate, prin contrast.

Mărimea covorului depinde și aici de mărimea și amplasarea mobilierului, așa că cumpără covorul la final, după ce ai stabilit poziția definitivă a canapelei / fotoliilor și a măsuței de cafea.

Regula 5: Simetrie

Dacă ai 2 canapele identice, față în față, sau o cameră cu majoritate mobilelor aliniate pe lângă pereți, și o o singură intrare, atunci mergi pe simetrie.

În cazul in care avem 2 canapele față în față, covorul să fie poziționat la aceeași distanță față de fiecare dintre ele.

În cazul în care toate mobilele masive se afla încastrate sau poziționate pe margini, iar centrul încăperii este liber, atunci covorul trebuie să respecte proporțiile spațiului din mijloc, lăsând în același fășii libere de pardoseală, pe toate laturile, ideal de aceeași lățime.

Un exemplu foarte bun avem în imaginea de mai jos.

Surse imagini: https://www.homestolove.com.au/ si https://www.katiepostelinteriors.com/ .

scaun living

Magazin Sporulcasei.ro: Scaune living

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!