Plantele perene
In primul rand, plantele perene traiesc mai mult de 2 ani. Perene este denumirea data plantelor ne-lemnoase care au o durata de viata mai mare de 2 ani, pentru a le deosebi de copaci si arbusti – tot plante perene si ei.
Plantele perene care cresc si infloresc in timpul primaverii si verii, mor in timpul toamnei si iernii si revin la viata primavara urmatoare din rezerva de energie din radacina, se numesc perene erbacee.
O planta care este perena in habitatul sau originar, poate fi tratata ca si o planta anuala intr-un habitat mai rece de catre gardinar, care, pentru a nu o pierde, o planteaza in fiecare primavara din seminte, tulpini sau divizarea radacinilor. O astfel de planta este tomata/rosia, care traieste cativa ani in climatul tropical/subtropical originar, dar in gradinile din zona temperata este plantata anual pentru ca nu rezista peste iarna.
Majoritatea perenelor se inmultesc prin reproducere vegetativa: bulbi, tuberculi, radacini, rizomi, etc, mai rar prin semite. Multe dintre ele si-au dezvoltat diferite adaptari pentru a trece peste perioadele de iarna sau cele secetoase.
Viata lor dureaza cativa ani, iar perioadele de crestere depind de climatul in care traiesc: intr-un climat cald si/sau umed cresc continuu, iar in cel temperat/rece, cresc doar atat timp cat temperaturile sunt ridicate si nu este seceta.
Majoritatea perenelor sunt plante salbatice, dar se incearca si crearea de specii de cereale perene, precum orezul peren.
Plante perene ce produc fruste: marul, parul, prunul, piersicul, caisul, bananierul, afinul, capsunul, zmeurul, rosia, vita de vie, kiwi, ananasul.
Ierburi perene: busuioc, arpagic, fenicul, usturoi, ghimbir, isop, hrean, lavanda, menta, anumite soiuri de ceapa, oregano, rozmarin, salvie, cimbru, valeriana.
Legume perene: sparanghel, arpagic, cartof, cicoare, rubarba, cartof dulce.
Flori perene: vezi aici. Despre gazon aici.

Plantele anuale
Planta anuala este acea planta al carui ciclu de viata incepe primavara, odata cu germinatia semintei, si se incheie in cursul aceluiasi an, toamna sau iarna. Ciclul poate incepe primavara si se incheie in toamna (mazarea, fasolea, anumite flori) , sau pot germina toamna si se maturizeaza si mor in primavara sau vara urmatoare (de exemplu graul).
Spre deosebire de perene, semintele sunt garantia supravietuirii plantelor anuale si din aceasta cauza produc foarte multe. Unele plante, datorita conditiilor climaterice secetoase, au un ciclu de viata foarte scurt, de numai cateva saptamani. Altele, supuse unui tratament intensiv – lampa fluorescenta+caldura- germineaza mai repede decat in conditii naturale (amintiti-va cand, pentru proiectele scolare, puneati fasole la incoltit iarna, in vata cu apa, in bucatarie).
In conditii climaterice extrem de favorabile, o planta anuala poate produce un asemenea numar de seminte si se poate inmulti atat de mult incat poate sa dea impresia ca este perena.
Foarte multe plante pe care le consumam sunt anuale: toate granele, salata verde, mazarea, pepenele verde, fasolea, galbenelele, iar o parte dintre legumele care dealtfel sunt bienale (morcovul, patrunjelul, telina, varza) sunt tratate ca si anuale pentru ca asa sunt comestibile funzele, respectiv radacinile.

Planta bienala
Plantele bienale sunt plantele al caror ciclu de viata dureaza 2 ani: in primul an planta dezvolta radacini, tulpini si frunze, intra in repaos pe timpul iernii , iar in anul urmator produce seminte si apoi moare. Cele mai cunoscute bienale sunt: patrunjelul, morcovul, telina, varza.
Bienalele au nevoie de frigul iernii pentru a le fi stimulata inflorirea si producerea semintelor, de aceea unii gradinari, pentru a grabi procesul, tin semintele in congelator si apoi in frigider inainte de plantare. Astfel, ciclul vietii poate fi redus de la 2 ani la cateva luni, in mod artificial, iar unele plante bienale sunt tratate ca si anuale.
Gradinarii in general, functie de conditiile climaterice si nevoile de hrana, manipuleaza conditiile micro-climaterice pentru a induce semintelor si plantelor starea dorita.

Distribuie:
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide în fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide în fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide în fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide în fereastră nouă)
- Clic pentru imprimare(Se deschide în fereastră nouă)
- Clic pentru a trimite prin email unui prieten(Se deschide în fereastră nouă)
Ce sunt plantele bienale
Buna ziua
Este vorba despre plantele care traiesc 2 ani. In primul an dezvolta radacini si frunze, iar in anul al doile flori si fructe. A se vedea patrunjelul.