Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Plăcile hidraulice: ce sunt, cum s-au folosit în renovarea unui apartament din Barcelona şi unde le poţi găsi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Plăcile hidraulice sunt plăci din ciment colorat care au apărut în Catalonia în anii 1850 şi s-au folosit apoi pe scară largă pentru placări interioare în Europa şi America Centrală. Denumirea vine de la utilajul folosit pentru producerea plăcilor: presa hidraulică.

Perioada apariţiei lor coincide cu dezvoltarea cartierului Eixample din Barcelona, faimos pentru organizarea sa riguroasă şi arhitecţii celebri care au construit acolo, printre care Antonio Gaudi (Sagrada Familia, Casa Mila, Casa Batllo).

Este absolut firesc, aşadar, ca readucerea la lumină a plăcilor hidraulice să se producă tot aici în Eixample, în timpul renovării unor clădiri construite în anii 1850-1900. Datorită renovărilor, popularitatea acestor decoraţiuni a  crescut din nou: după îndepărtarea straturilor de tencuieli şi placări moderne s-au găsit adevărate bijuterii din plăci hidraulice, care au fost păstrate intacte de către decorator, sau, acolo unde nu s-a putut, au fost rearanjate în mod ingenios.

amenajare-cu-placi-hidraulice-2
„Covoare” din placi hidraulice in toata zona de zi

Exemplu: renovarea unui apartament din 1875 cu plăcile hidraulice originale

Apartamentul despre care vă povestim astăzi de află într-o clădire construită în 1875 şi a suferit o serie de renovări între timp, dintre care cea mai profundă în anii 1980. Arhitecţii au îndepărtat urmele vechilor renovări şi au scos la iveală structura şi decoraţiunile iniţiale: pardoseli cu plăci hidraulice catalane, cărămidă aparentă şi bârnele din lemn masiv ale tavanului.

Materialele originale au fost valorificate peste tot în apartament: sunt lăsate la vedere cărămizile roşcate, iar din plăcile hidraulice salvate s-au făcut covoare care marchează fiecare spaţiu în parte, mai puţin băile, care sunt renovate complet cu materiale moderne. A rezultat o zonă de zi (bucătărie, sufragerie, living, birou) în formă de L cu 3 astfel de covoare din plăci hidraulice şi câte un covoraş şi în fiecare dormitor.

Te lăsăm în compania imaginilor din apartament, iar mai jos povestim despre plăci: cum se fac, ce sunt şi unde poţi găsi ţi tu. Sursa imagini: Caandesign.com.

amenajare-cu-placi-hidraulice-3
Sugrageria si bucataria
amenajare-cu-placi-hidraulice-7
Dormitor si hol de trecere
amenajare-cu-placi-hidraulice-6
Al doilea dormitor, cu covorul sau din placi hidraulice
amenajare-cu-placi-hidraulice-4
Livingul

Cum se fac plăcile hidraulice şi unde găseşti în România

Plăcile hidraulice din ciment (pentru că mai există şi variante precursoare, din lut ars) se fac prin turnarea compoziţiei cu pigmenţi coloraţi într-o matriţă metalică. După ce se scoate matriţa se adaugă straturi succesive de ciment, nisip fin sau marmură (toate uscate) şi apoi întreaga placă se introduce în presa hidraulică. Poţi vedea un film explicativ aici.

Plăcile hidraulice nu sunt arse şi nu sunt glazurate, iar pigmentul este impregnat în ciment prin presare şi pătrunde astfel până la câţiva milimetri adâncime. Forţa presei şi metoda de lucru determină cât de précis vor fi executate plăcile. Evident, la plăcile produse manual este posibil să apară mici imperfecţiuni şi diferenţe faţă de modelul original, dar asta este frumuseţea lucrului handmade.

Până în 1920, plăcile hidraulice erau considerate pardoseli de lux şi se produceau în mii de modele spectaculoase, dominând decoraţiunile din hoteluri, clădiri publice şi marile reşedinţe particulare. Au revenit în atenţia decoratorilor odată cu noul trend al materialelor handmade sau ecologice.

Matrita pentru placa de ciment hidraulic
Matrita pentru placa de ciment hidraulic

Cum poţi folosi plăcile hidraulice în amenajările moderne

placile-hidraulice-bucatarie

placile-hidraulice-baie

placile-hidraulice-hol

 

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

2 comentarii la „Plăcile hidraulice: ce sunt, cum s-au folosit în renovarea unui apartament din Barcelona şi unde le poţi găsi”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.