Peretii verzi sau luxuriantele gradini verticale
0 comentarii

Peretii verzi, peretii vii sau gradinile verticale sunt acele structuri care sustin, pe suprafetele verticale ale cladirilor, plantele si tot ceea ce este necesar traiului acestora. Se pot instala rapid si devin functionali in decurs de cateva zile cu ajutorul unor profesionisti.

Mai exista si varianta traditionala, a plantelor cataratoare, a caror radacina de afla in sol, la baza cladirii, dar acest tip de perete verde, din iedera sau vita de vie salbatica, cere timp pentru a creste, si in plus poate afecta peretele de care se prinde planta .

Pentru prima data peretii verzi au fost creati de catre natura, mai exact de catre plantele care pentru a supravietui in conditii precare, s-au adaptat sa traiasca fara sol, cu putini nutrienti, putina apa, expuse vanturilor si secetei. Plantele adaptate acestor conditii grele colonizeaza doar acele stanci sau trunchiuri de copaci care le ofera combinatia perfecta de inaltime, lumina, vant, apa si nutrienti.

Pe masura ce orasele au devenit prea sufocante si aglometare, omul a inceput sa simta nevoia de revenire la natura, ia unul dintre cele mai simple mijloace este aducerea plantelor in interior. De la nenumarate ghivece expuse pe orice suprafata orizontala s-a trecut la ghivecele agatate si apoi la crearea unor structuri verticale complexe.

Beneficiile unui perete verde:

  • Cel mai mare beneficiu al unui perete interior este fumusetea sa incredibila, la care participa fiecare planta in sine, dar si posibilitatile nelimitate de design.
  • Calitatea aerului: plantele ajuta la filtrarea aerului din interior prin absorbirea si filtrarea noxelor, unele dintre speciile tropicale find chiar specializate pe asa ceva.
  • Protectie exterioara pentru cladire: peretii verzi, ca si acoperisurile verzi reduc influenta factorilor de mediu asupra anvelopei cladirii: precipitatii, temperaturi extreme, raze UV, vanturi, ploi acide.
  • Economii la facturile de energie: peretii verzi exteriori reduc nevoia de racire a cladirii pe timpul verii, iar cei interiori sporesc confortul termic la randul lor prin procesul de transpiratie al plantelor: in unele incaperi cu pereti verzi, temperatura este cu 3 pana la 7 grade mai mica decat intr-o camera normala, iar umiditatea este reglata si ea automat.
  • Stare de bine: simpla vedere a unei plante sau copac induce o stare mentala de bine privitorului. Un intreg perete verde are un efect mult mai mare, iar alaturi de confortul termic indus de temperatura si umiditatea reglate natural, contribuie la mentinerea unei sanatati bune pentru cei fortati sa lucreze mult timp in interior.
  • Valoarea cladirii sau a business-ului: fiind un trend in plina dezvoltare, un perete verde poate creste valoarea imobilului, dar si valoarea si imaginea companiei ce il detine, pentru ca atesta preocuparea acesteia pentru mediul inconjurator si grija fata de oameni. Efectele se vad si asupra cifrei de afaceri, spatiile publice verzi precum restaurantele, barurile, cafenelele, mall-urile, atragand mai multi consumatori, datorita starii de bine induse de plante.
  • Acustica: frunzele plantelor atenueaza zgomotele, reflectandu-le, refractandu-le si absorbindu-le. Nenumarate frunze prezente intr-o incapere pot avea efectul magic de modificare a intregii acustici, asa cum s-a intamplat cu o sala de concerte din Germania. Construita cu pereti verzi, s-a constatat ca acustica sa este atat de buna, incat radioul national si-a relocat acolo studioul de stiri. Folosite la exterior, plantele absorb zgomotele si vibratiile din mediu.
  • Biodiversitatea: peretii verzi folositi la exterior au si beneficiul de a readuce in zonele urbane poluate insecte, pasari si chiar animale mici refugiate intre timp in alte zone.

Sisteme profesionale de pereti verzi

Sisteme de ghivece amplasate pe structura fixata de perete: sunt practic o varianta mai complexa de a agata ghivecele sau jardinierele pe perete, intregul sistem are o greutate considerabila si presupune prezenta unui sistem complex de irigatii.

Pe de alta parte, fiind vorba despre pamant ca si mediu de plantare, acest sistem permite cresterea oricaror specii de plante, atat timp cat sunt indeplinite conditiile de lumina si irigare, precum si schimbarea ghivecelor intre ele, pentru a etala plante de sezon sau pentru a schimba designul. Acest lucru este posibil pentru ca ghivecele sunt umplute cu pamant obisnuit, se planteaza sau sadeste planta dorita, apoi sunt agatate pe structura de rezistenta. Pe langa bugetul de instalare, va trebui sa bugetati si mentenanta regulata.

sistem_plastic

sistem_metalic

 

Sisteme de buzunare din diverse combinatii de textile , rezistente al greutate si hidroizolante. In caz ca o planta s-a ofilit, se poate inlocui foarte usor, iar udarea se poate face manual sau cu un sistem prin picurare.

Sistem_buzunare_textile

Sistem_buzunare

Sisteme modulare de cutii : similare ghivecelor in serie, dar cu pereti lipiti, aceste cutii se umplu cu material de plantare, se pun plantele, apoi se fixeaza pe perete. Sunt ideale pentru aranjamente cu suculente, pentru ca acestea necesita foarte putina apa.

sistem_cutii_plastic

Sistemele pe baza de spuma sau saltea din material organic (cocos), ca mediu de plantare si strat suport, sunt mult mai usoare decat sistemele de ghivece sau cutii. Aici nu este vorba despre pamant, pentru ca planta este sadita direct in buzunarele croite in stratul de material. Plantele se adapteaza usor, dar exista riscul de a creste in exces si a rupe materialul, daca acesta nu este sustinut si de o structura metalica. Plantele sunt pur si simplu infipte in buzunarele croite in material. Trebuie montate de catre profesionisti, dar un mare avantaj este faptul ca se pot modula dupa forma peretelui. Sunt ideale pentru interioare si necesita inlocuire daca plantele au crescut prea mult sau materialul-suport s-a deteriorat.

Sistemele pe baza de vase de apa (hidroponice) – permit expuneri de dimensiuni mici si sunt usor de intretinut. Se preteaza mai degraba proiectelor mici, de tip DIY, dar iata ca exista si proiecte ambitioase, cum este barja meduza, care a gasit o utilizare complexa sistemelor suspendate.

Plantele recomandate pentru peretii de interior, de mari dimensiuni, sunt cele tropicale si subtropicale – singurele care pot suporta in siguranta aceleasi conditii de temperatura si umiditate ca si noi. Si suculentele sunt o solutie, dar pentru medii mai uscate. Pentru alegerea plantelor, importanta este si orientarea peretelui fata de punctele cardinale, anumite plante fiind iubitoare de lumina, iar altele nu.

Pentru exterior se pot folosi orice fel de plante, atat timp cat sunt adaptate conditiilor meteo din zona respectiva. Daca se folosesc structuri cu ghivece, avantajul este ca plantele se pot inlocui cu altele, de sezon, sau functie de momentul sarbatorit.

Varianta DIY

Sistemele mai mici, casnice, majoritatea DIY, au aparut din diferite nevoi: nevoia de legume proaspete, nevoia de a lucra numai stand in picioare, nevoia de verdeata intr-o curte mica si betonata sau intr-un balcon de bloc, de relaxare sau petrecere a timpului liber in mod agreabil.

Aceasta doamna a gasit solutia pentru a cultiva legume proaspate pe singura fatada incalzita de soare a casei ei, chiar daca spatiul din curte era foarte mic. A folosit pentru asta jgheaburi de scurgere apei pluviale, gaurite in partea de jos, pentru a se drena apa. A pus pamant, seminte, le iriga si le curata regulat, si se lauda cu 3 randuri de culturi pe an.

Sistem_DIY_jgheaburi

Iata aici cum se poate infiinta o mica cultura de rosii si castraveti intr-o curte la fel de mica: o gradina verticala facuta din resturi de lemn, panza de sac, plasa de sarma si pamant.

Sistem_DIY_panza_sac

In Sao Paolo, sticlele de plastic golite sunt folosite pentru a cultiva ierburi aromatice pentru gatit.

sticle_reciclate

Un palet vechi pentru transport marfa a fost transformat in gradina verticala de suculente cu ajutorul unei folii de plastic montate pe spate si al pamantului de flori.

Sistem_DIY_palet

Blocurile de beton sunt arhicunoscute si folosite adesea pentru amenajari de curti private, dar si pentru terase si parcuri.

Sistem_DIY_beton

Acest perete modular cu jardiniere incorporate este perfect pentru a creste mirodenii sau plante decorative in bucatarie sau living, sau poate fi folosit ca si perete despartitor.

Sistem_lemn_perete_despartitor

Ceva mai greu de construit, dar nu imposibil: iata si o piramida verde

Sistem_DIY_piramida

 

Produse recomandate

[wpb-product-slider product_type=”id” id=”81269,81253,81254,81259,81260,81262,81239,81247,81246″]

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.