Patul rabatabil, ce trebuie sa stim cand il alegem

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Ce au in comun James Bond, Charlie Chaplin si Mickey Mouse? Ei bine, pe langa faptul ca sunt unele dintre cele mai celebre personaje de film, acestia trei au in comun…patul rabatabil. Aparut si ajuns celebru la inceputul secolului XX, patul rabatabil a disparut usurel din atentia publicului in deceniile urmatoare, fiind asociat adesea cu apartamentele vechi, hoteluri si spitale.

Iata ca nevoile ultimilor ani il aduc din nou in prim plan, pentru ca patul rabatabil are un talent indiscutabil de a mari spatiul util al unei case fara investitii in amenajari si remodelari costisitoare.

Un pat rabatabil ofera tot confortul de care ai nevoie si eleganta unui livingroom, fara a fi nevoie sa ingramadesti lucrurile in alta camera. Asta inseamna mai mult loc pentru tine, familia ta si lucrurile care conteaza cel mai mult pentru tine.

Cum a aparut patul rabatabil?

pat_rabatabil8

Ca la orice alt lucru, la baza ideii de pat rabatabil a stat nevoia. In acest caz, nevoia unui barbat de a se intalni cu femeia admirata. Doar ca pe atunci, in anii 1900, acest lucru era dezaprobat vehement de catre societate, daca se petrecea in dormitor, iar inventatorul nostru avea o camera doar cu aceasta functie, de dormitor, si foarte putin spatiu in afara patului.

Asa ca d-lui Murphy i-a venit ideea unui pat care se poate transforma in dulap. Mai tarziu, dl.Murphy s-a casatorit cu doamna care il vizita, a inregistrat patentul, iar compania infiintata de el produce si astazi astfel de paturi.

Mecanismul de rabatare

Poate fi cu arcuri, cu piston pneumatic sau cu placute (rabatabil manual). Mecanismele cu arcuri pot dura o viata, daca sunt de calitate si se pot ajusta, functie de greutatea patului.

Mecanismele cu piston trebuie inlocuite dupa un anumit numar de ani (10 de obicei) si trebuie alese corect functie de greutatea patului, pentru ca un piston prea puternic poate ridica patul de pe podea, daca este gol!

Mecanismele cu placute sunt cele mai durabile si mai lipsite de riscuri, dar implica efortul tau intr-o masura mai mare.

Mai multe detalii despre mecanismele de rabatare aici.

pat_rabatabil5

Montajul: pe perete sau pe podea

Montajul pe podea ofera stabilitate mai mare, se preteaza mai bine sistemelor de rabatare pe arcuri, dar aduce neajunsuri pardoselii.

Montajul pe perete este mai putin problematic, deoarece peretii se repara mai usor, si se preteza mai bine sistemului de rabatare cu pistoane.

pat_rabatabil4

Amplasarea

Un pat rabatabil poate fi amplasat pe verticala (latura scurta a patului) sau orizontala (latura lunga).

Amplasamentele verticale ocupa mai putin din potentialele spatii de depozitare, dar ocupa foarte mult spatiu atunci cand patul este intins pentru somn.

Amplasamentele orizontale consuma mai mult din spatiul de depozitare, dar ocupa mai putin din podea cand paturile sunt intinse.

Materialul din care este facut patul

Patul in sine se poate face din lemn, PAL, PFL si alte materiale compozite. Materiale acestea influenteaza atat longevitatea, cat si greutatea patului, asa ca alegeti cu grija.

Mobilierul care imbraca patul este partea frumoasa, dar in acest caz trebui sa ne intereseze cat de rezistent este cadrul, impreuna cu mecanismele.

pat_rabatabil7

Dimensiunea si greutatea saltelei.

In ceea ce priveste aria saltelei, astazi se poate lucra cu aproape orice dimensiuni, dar in ceea ce priveste grosimea acesteia – va trebui sa aflati de la vanzator care trebuie sa fie. Daca salteaua “ceruta” de cadru trebuie sa fie una subtire, atunci acel pat s-ar putea sa nu fie deloc comod sau odihnitor.

Greutatea saltelei pe de alta parte, este importanta pentru alegerea si reglarea mecanismelor de rabatare. In primul si in ultimul rand, daca un stafel de pat nu ofera odihna si relaxarea asteptate, atunci desingul nu valoreaza prea mult, iar munca si eforul financiar sunt risipite.
[one_half]SOMIERA-CU-MECANISM[/one_half][one_half_last]Somiere rabatabile AICI[/one_half_last] [one_half]Pat rabatabil orizontal AICIpat-rabatabil-la-perete-wall1 [/one_half][one_half_last]Pat rabatabil vertical AICIpar-rabatabil-pe-perete-vertical-space[/one_half_last]

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

3 comentarii la „Patul rabatabil, ce trebuie sa stim cand il alegem”

  1. O optiune sunt paturile rabatabile manual cu sistem de rabatare simplu,nu se deterioreaza si premiat de nenumarate ori.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!