Pat rabatabil: alege sistemul de rabatare potrivit pentru tine din cele 3 disponibile

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Dacă te gândeşti să-ţi instalezi un pat rabatabil, trebuie să ştii că începând cu anul 2009, în România poţi alege între 3 sisteme diferite de rabatare: cu arcuri, cu pistoane şi cu plăcuţe. În cele ce urmează, vom vorbi pe scurt, despre fiecare sistem în parte.

Atenţie, vorbim despre paturile care se rabatează integral şi “urcă” pe perete, nu despre cele la care se ridică doar somiera pentru a face loc aşternuturilor.

Sistemul cu arcuri

Sistemul cu arcuri este cel mai vechi, inventat practic o dată cu patul rabatabil însuşi, de către dl. Murphy.

Sistemul este durabil şi sigur de utilizat, chiar dacă manevrarea poate fi mai greoaie.  Mecanismul pe care l-am găsit  noi aici este destul de elegant, poate ridică până la 100 kg  – adică atât trebuie să cântărească patul format din saltea, somieră şi aşternuturi – şi poate susţine 300 kg atunci când este întins, adică saltea, somieră, aşternuturi şi  ocupanţi.

Şi sistemul cu arcuri este conceput pentru 2 gabarite de pat şi trebuie ales şi montat cu ajutorul unui specialist în mobilier.  Funcţie de producător, se pot şi trebuie ajustate pe măsură ce arcurile « obosesc », iar altele pot fi folosite fără nici o ajustare ani la rând.

Exista oferte de mecanism cu arcuri, dar acestea nu includ cadrul de PAL, pe care trebuie să-l construiţi cu ajutorul unui producător  de mobilă.

Imaginile de mai jos sunt ale unor paturi rabatabile cu arcuri, gata pentru instalare.

[one_half]

pat-rabatabil-la-perete-wall1

[/one_half][one_half_last] Pat rabatabil cu arcuri, montat pe perete, rabatare laterala.

[/one_half_last]

[one_half]

par-rabatabil-pe-perete-vertical

[/one_half][one_half_last] Pat rabatabil cu sistem de arcuri, rabatare pe lungime.

[/one_half_last]

Sistemul cu pistoane

Este cel mai uşor şi elegant de manipulat, scoţând acel pufăit uşor şi făcând o parte din treabă pentru tine. S-ar putea să ai un sistem de pistoane cu aer comprimat la uşile rabatabile ale dulapurilor de bucătărie – cam aşa e senzaţia.

Partea neplăcută este că acele pistoane, după un anumit număr de ridicări-coborâri, pur şi simplu nu vor mai funcţiona corect: se pot închide brusc sau nu se mai deschid până la capăt, aşa că patul devine periculos de  folosit, iar înlocuirea pistoanelor este destul de costisitoare.

De asemenea, pentru a nu prezenta surprize, trebuie alese funcţie de greutatea patului şi a ocupanţilor, precum şi a regimului de folosire.

Întregul set pentru construirea unui pat de o persoană, fără cadrul-mibilier şi saltea, costă 800 lei, iar pentru 2 persoane, costă 1.200 lei, conform unei oferte de pe OLX, dar aceaste sume nu includ părţile de PAL sau lemn, care formează cutia patului şi pe care vi le va construi un producător de mobilă.

pat_rabatabil5

Sistemul cu plăcuţe sau patul rabatabil manual

Graţie unui inginer român, din 2009, piaţa românească de paturi rabatabile s-a îmbogăţit cu un nou sistem, mult mai durabil şi la fel de uşor de folosit, conform celor afirmate de către inventator.

Sistemul cu plăcuţe este format dintr-o ramă de pat uşoară, în jur de 14 kg, suportă o greutate totală de 300 kg (saltea, aşternuturi, ocupanţi) şi are 12 picioare care distribuie greutate uniform pe podea.

Partea rabatabilă este agăţată de interiorul dulapului de nişte plăcuţe speciale, iar după rabatare, rama este blocată de o tijă metalică.

Cât de uşor se manevrează vedeţi în filmul de mai jos. Conform inventatorului, un pat de 2 persoane, cu coate dotările poate ajunge la maxim 1.400 lei şi durează o viaţă.

Pentru comenzi şi informaţii suplimentare :

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

10 comentarii la „Pat rabatabil: alege sistemul de rabatare potrivit pentru tine din cele 3 disponibile”

 1. Buna ziua, ma intereseaza 2 mecanisme pt a face un pat pt copii supraetajat rabatabil, rabatarea sa fie pe latime , nu pe lungime.

  Răspunde
 2. Bună ziua as dori sa comand 2 paturi rabatabile pe perete înălțime-lungime de 1.90 m si lățime 80 cm, cat m-ar costa si saltele . Sa calculaț pe cele 3 sisteme in parte pe fiecare. Multumesc.

  Răspunde
  • Buna ziua

   Varianta 1:
   Pat rabatabil pe latime de 200 X 90 cm = 2.733 lei. Comandati aici.
   Salteaua recomandata: maxim 20 cm grosime. Greutatea saltelei trebuie sa fie cat mai mica, pentru a nu afecta mecanismele patului. Ideala este salteaua din spuma HR, care are o rezistenta sporita si greutate mica. Cea de fermitate medie, 200X90cm, costa 698 lei lei si o gasiti aici.
   Daca montati dvs patul, costul total este 3.431 lei.

   Varianta 2:
   Pat rabatabil pe lungime, de 200 X 90 cm = 2.733 lei. Comandati aici.
   Saltea recomandata este aceeasi ca mai sus. O puteti comanda aici.
   Daca montati dvs patul, costul total este 3.431 lei.

   Varianta 3:
   Pat facut pe comanda. Luati legatura cu RabatBed.

   Răspunde
  • Buna seara
   Multumim ca ne cititi.
   Nu stim la care dintre imagini va referiti, asa ca le luam pe rand.
   Paturile din primele 2 imagini le gasiti aici si aici si se pot livra oriunde in tara.
   Patul din imaginea a 3-a nu este de vanzare, este doar o mostra de cum se poate amenaja o incapere cu un pat rabatil.
   Patul din filmul de la final se poate comanda aici.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!