Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

O schemă de iluminat interior simplu de implementat în orice cameră

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Un proiect bun de iluminat interior are o calitate unică: nu se vede când este gândit și implementat corect, dar se observă imediat dacă nu există. În limba engleză termenul este layer lighting și se referă la alegerea și amplasarea corpurilor de iluminat pe diferite niveluri de inaltime și zone ale încăperii, astfel încât efectul total este spectaculos – mult mai mult decât o sumă a părților.

Iluminatul interior bine făcut este invizibil, dar are efecte spectaculoase. Nu se văd corpuri de iluminat decât pe ici pe colo, și doar dacă merită – adică dacă au un design de arătat – dar lumina din cameră este exact cât, unde și cum trebuie.

Cel mai vizibil efect: într-o zonă cu iluminat interior pus corect în practică nu există umbre, dar nici efecte de scenă agresive. Lumina scaldă locul corect și creează un ambient cald și lucrativ, scoate în evidenta elementele de arte sau arhitectură, fară să fie agresivă. Este o știință și este bine să te sfătui cu un designer de interior dacă nu știi cum să procedezi, dar este vorba și despre instinct și bun simț.

amenajare apartament cu 3 camere living
Lumini ambientale si de accent, pentru a evidentia elementele arhitecturale si a separa functiile spatiului.

Cele 3 moduri de amplasare a luminilor și cum se pun în practică

2 tipuri de iluminat folosești cu siguranță chiar acum: iluminatul general și lumina de lucru / citit– veioza de pe birou. Al treilea tip de iluminat foarte des folosit, prezent mai ales în proiectele de amenajări mai ample, coordonate de obicei de designeri de interior, este iluminatul de accent – iluminatul care evidențiază elemente de arhitectură și decor, care dă profunzime și atrage privirile asupra spațiului.

Descriem mai jos cele 3 moduri de amplasare a luminilor. Uită-te cu atenție la imaginile cu bucătaria care urmează – la cele 3 tipuri de iluminat a acestei bucătarii diferența pe care o face amplasarea corectă a corpurilor.

Iluminatul general

Iluminatul general este cel mai adesea corpul de iluminat sau becul din mijlocul tavanului. Corpul de iluminat poate ieși în evidență din motive de design, gusturi sau insuficiența luminii emise și este sursa de lumină prezentă în toate camerele. Iluminatul general mai poate fi reprezentat și de corpuri încastrate pe tavan.

Pentru a te asigura că iluminatul general este suficient, trebuie corelată lumina emisă de becurile instalate, măsurată în lumeni, cu suprafața încăperii – vezi un exemplu de calcul aici.

Lumina ambientala / iluminatul general: exista lumina peste tot, este suficienta, dar exista si multe umbre si zonele de lucru nu sunt suficient luminate. Sursa imagine: https://www.takethreelighting.com

Lumina de serviciu

Lumina de serviciu este necesară atunci când desfășori anumite sarcini concrete cum este cititul, scrisul, lucrul la calculator, temele copilului, gătitul, machiajul, lucru manual. Lipsa luminii de serviciu o simți atunci când, chiar cu lumina centrală aprinsă, te strădui prea tare să vezi ce faci. Amplasarea unor veioze, lampadare sau lumini încorporate în dulapuri aduce acel surplus de lumină când și unde lucrezi. Culoarea luminii de lucru este importantă pentru zonele de serviciu, lumina albă fiind cea indicată.

Lumina de serviciu in bucatarie deserveste blatul, unde se intampla toata actiunea: https://www.takethreelighting.com

Lumina de accent

Lumina de accent este necesară atunci când, indiferent ce elemente arhitecturale sau de decor ai introdus în cameră, nu ești mulțumit de felul în care arată, sau, mai mult, se creează umbre suplimentare peste tot. Dacă ai introdus în decor lucrări de artă, elemente deosebite de arhitectură, piese speciale de mobilier, folosește și lumini de accent pentru a le scoate în evidență și a le pune în valoare.

Lumina de accent – subliniaza silueta mobilierului. Sursa imagine: https://www.takethreelighting.com

Surse de lumină pentru fiecare tip de iluminat interior

Surse de lumină ambientală

 • Lumina zilei, facilitată de ferestre și draperii adecvate, luminatoare, terase sau tuburi de lumină asigură o mare parte din lumina necesară unei încăperi de-a lungul zilei, în orice încăpere din casă.
 • Corpurile de iluminat încastrate sunt perfecte pentru iluminat spațiile cu tavane joase. Fie că vorbim despre spoturi sau benzi LED, rolul lor este să producă lumină, nu să fie văzute.
 • Candelabrul sau lustra este potrivită oriunde designul interior îi găsește locul. Este un element de design în sine, fie stinsă, fi aprinsă.
 • Pendulul este acel corp de iluminat cu un singur bec, care arată excelent atât singur, cât și în grupuri. Sunt folosite cu precădere în zona de dining, pentru a marca masa sau în zona bucătăriei, pentru a marca insula, sau spațiul central. Designul lor poate fi unul care să le facă remarcabile sau invizibile când sunt stinse.
 • Aplice si plafoniere – de obicei discrete și sofisticate, sunt potrivite în camerele unde se dorește lumină, dar și economie de spațiu, în special pe înălțime.
apartament in culori neutre bucatarie

Corpuri pentru iluminatul de serviciu

Odată ce te-ai hotărât la iluminatul ambiental, poți vedea foarte bine care sunt zonele de umbră și care sunt zonele de lucru unde ai nevoie de mai multă lumină, așa că trecem la corpurile de iluminat de serviciu. 

 • Corpurile – pendul pot fi și lumini de serviciu în cazul în care iluminează o masă de lucru. Gândește-te la o masă de biliard, dar la fel de bine poate fi vorba despre masa familiei sau un birou.
 • Veioze și lampadare în orice formă ar fi ele, sunt create pentru a direcționa lumina peste spațiile de lucru: birouri, zone de citit, zone de lucru manual, etc.
 • Luminile de sub dulapurile de bucătărie, în orice formă ar fi ele, au doar acest rol, de a aduce lumină suficientă pe blatul de lucru.
 • Aplicele de lângă oglinda de baie, creează lumina necesară unei toalete rapide și corecte.
iluminatul baii

Corpuri pentru iluminatul de accent

 • Aplicele sunt perfecte pentru iluminatul de accent, mai ales dacă sunt direcționale. Depinde ce ai de evidențiat, poate fi una singură sau pot lucra în perechi, efectul este minunat, cu atât mai mlt cu cât au propria lor arhitectură.
 • Există și corpuri de luminat speciale pentru tablouri, cu siluete fine și flexibile, create special pentru a pune în valoare tabloul, fără a se face remarcate.
 • Spoturile direcționale montate pe șină sunt la fel de eficiente și li se poate schimba direcția după cum este nevoie.
 • Dacă este vorba despre accentuat elemente de arhitectură, atunci preferatele sunt benzile LED – se pot insera oriunde și delimitează și luminează în același timp. 
Miso Architects amenajare moderna apartament Bucuresti dormitor 1

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!