O casa izolata cu produse adecvate se poate incalzi iarna doar cu un calorifer

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

De multa vreme se discuta pe piata constructiilor despre conceptul de casa pasiva. Casa pasiva este o casa bine izolata cu produse adecvate, in care s-a montat si un sistem eficient de recuperare a caldurii, iar standardele stabilite sunt destul de inalte (suficient de inalte pentru a aparea derogari regionale) si acestea sunt:

  • Necesarul de energie pentru incalzire si racire sa fie de maxim 15 kWh/mp/an SAU sa fie proiectat un consum maxim de 10 W/mp
  • Consumul total de energie primara sa fie de maxim 120 kWh/mp/an
  • Casa nu trebuie sa piarda mai mult de 0.6 din volumul de aer pe ora.

Aceste standard sunt atat de ridicate fata de normele folosite in constructii, incat in diferite zone ale lumii s-au creat standard speciale, cu atat mai mult in Romania, unde piata constructiilor nu este la fel de dezvoltata, iar bugetele pentru constructii sau renovari sunt mai mici.

Unul dintre sistemele esentiale pentru conceptul de casa pasiva este sistemul de incalzire a aerului cu recuperare de caldura, iar acestea sunt destul de scumpe in Romania, in raport cu investitia totala intr-o casa de 150 mp, de exemplu. In plus, nu exista un program national pentru sustinerea implementarii de solutii pasive, astfel incat toata investitia trebuie suportata de catre proprietar.

O parte din costurile instalarii unui sistem de reuperare a caldurii “pot fi ocolite daca beneficiarul isi izoleaza pur si simplu casa bine, folosind izolatie adecvata. Pentru acoperis stratul de material izolant trebuie sa masoare 30 de cm, iar pentru pereti 40 de cm de material izolant cu conductivitate optima.

Exista case in Romania, izolate cu produsele URSA care ating conceptul specialistilor referitor la case bine izolate. Daca se doreste si un sistem de recuperare a caldurii costurile lui se ridica la peste 10-12.000 euro, o suma foarte mare daca ne gandim ca toata valoarea casei ar fi de aproximativ 60.000 euro. Iar recuperarea acestor bani se va face intr-o perioada extrem de lunga.

In schimb, exista varianta de izolare a casei cu produse premium, fara sisteme suplimentare de recuperare a caldurii. Exista o astfel de locuinta in Bucuresti care nu are sistem de incalzire. Pe timpul iernii se foloseste doar un calorifer cu ulei care incalzeste toata casa. Costurile lunare de intretinere se ridica la maxim 250 lei, incluzand energia pentru incalzire, apa calda menajera si cea folosita la gatit. Costurile pentru izolarea a 150 mp de acoperis cu vata de sticla de calitate premium cu grosimea de 30 cm sunt de aproximativ 4000 RON.

La izolarea peretilor exteriori s-a folosit aceeasi vata minerala ca la acoperis, doar ca grosimea a fost de 40 cm. Costul de izolare pentru peretii exteriori cu izolatie premium a fost de aproximativ 5500 RON. La aceste costuri se adauga izolarea pardoselii. In total costurile pentru izolare sunt de 12.000 RON, dar economiile la energie sunt considerabile, iar casa nu are sisteme de recuperare de caldura.” ( Sorin Pana, manager URSA Romania)

Schema unei case corect izolate, conform URSA Romania

casa_izolata_Ursa

Newsletter Sporul casei

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.