O casa din baloti de paie frumoasa, care consuma foarte putina energie

Aceasta casa din baloti de paie are o istorie aparte:  Brian Waite a construit-o la varsta de 67 de ani, dupa ce a locuit de-a lungul vietii in „case pasive” care nu si-au dovedit eficienta, ci doar au costat foarte mult in momentul constructiei sau renovarii, si in plus, la vremea pensiei s-a trezit ca fondurile pe care credea ca se poate baza, au disparut in mare parte datorita situatiei financiare globale.

Este un caz evident de nevoie care il invata pe om, dar de data aceasta ne poate folosi tuturor, pentru ca proiectul se pare ca este de vanzare. Casa lui Brian se afla in Cumbria, nord-est-ul Angliei, o zona nu prea placuta din punct de vedere climatic si aceasta este una dintre sursele de inspiratiei pentru design-ul si acoperisul ca o platosa.

casuta_paie2

Cladirea pare coca unei nave intoarse

Forma casei este data de coastele uriase de lemn compozit, in forma de I in sectiune, concepute astfel pentru a da rezistenta cladirii ca intreg, dar si pentru a permite instalarea balotilor de paie intre ele. Cladirea pare coca unei nave intoarse, sau tavanul unei catedrale medievale, dar designul are avantajul ca poate fi reprodus pe orice lungime si inaltime.

Coastele de lemn sunt fixate pe structura de boltari la un balot de paie distanta, iar curbura lor usoara mai are un avantaj: ofera mai mult spatiu util la etaj decat o structura triunghiulara clasica.

casuta_paie6

Curba usoara a structurii de lemn permite plasarea balotilor de paie doar partial unul peste celalalt – toti se sprijina si sunt prinsi intre marginile profilelor de lemn, astfel incat structura de lemn preia din  sarcina (mica oricum) a peretilor si se evita astfel o potentiala colapsare a continutului peretelui.

In structura sunt lasate goluri pentru ferestre, si acestea, impreuna cu structura de lemn sunt probabil cele mai scumpe componente ale casei.

casuta_paie7

Umiditatea, cel mai mare pericol pentru o casa din baloti de paie, este tinuta la distanta printr-o combinatie de elemente constructive. Forma cladirii ajuta si aici, acoperisul casei fiind prelungit pana aproape de pamant – practic acopera toata casa si formeaza o platosa anti-umezeala.

Invelitoarea este realizata din placi de lut ars, specifice zonei. Este o solutie inspirata de mediul aspru si umed din Anglia de nord-est, unde ploile sunt dese si aproape pe orizontala, iar un acoperis clasic ar fi trebuie prelungit foarte mult in afara casei pentru a-i proteja peretii.

casuta_paie1

Scheletul de lemn este fixat pe o structura zidita din boltari, care are rol de structura de rezistenta, dar si de protectie anti-inundatie. Lipsa incheieturilor in unghi drept intre pereti si mai ales intre etaje face intreaga strcutura mai rezistenta decat una clasica si mai bine izolata termic.

Un alt avantaj al acestei structuri este faptul ca nu exista stalpi la interior, ceea ce permite compartimentarea dupa bunul plac.

casuta_paie5

Elemente de casa pasiva

Casa este orientata pe directia nord-sud, astfel incat beneficiaza tot anul de lumina soarelui, iar masa termala care este podeaua, scarile si peretii o retin pe timul zilei si o elibereaza treptat pe timpul noptii. S-a construit un balcon deasupra intrarii de la parter, care are acelasi rol ca si acoperisul: blocheaza cea mai mare parte din soarele de vara, dar permite patrunderea soarelui de iarna pana in spatele camerelor.

Casa mai are ferestre doar pe fatada estica, iar daca se doreste, pe acoperisul lucranei se pot instala panouri fotovoltaice.

In imaginile de mai jos se vede cum patrunde soarele de iarna pana in spatele incaperii de la etaj si cum s-a ales adancimea balconului si a acoperisului pentru a exploata lumina si caldura soarelui functie de anotimp.

casuta_paie11

casuta_paie12

Sistem solar integrat

Apa calda si incalzirea sunt asigurate de sistemul solar instalat pe fatada balconului, legat de sistemul de tevi din pardoseala parterului si a scarilor, care impreuna formeaza o masa termala foarte eficienta. La climatizarea casei contribuie si soarele, care incalzeste camera de sus pe timul iernii. Ventilatia este naturala, constructorul nedorind nici un fel de sistem HVAC.

Constructia a fost executata in cea mai mare parte de catre proprietar – acesta este si spiritul in care a fost conceput proiectul – inclusiv ridicarea coastelor de lemn, care, in ciuda aparentelor sunt foarte usoare. Tot el a intins stratul de 3 cm de mortar la interioul si exteriorul peretilor din paie si a ridicat fundatia din boltari.

casuta_paie9

casuta_paie10

Latimea acestei case este de 6 metri, dar dupa cum spune creatorul ei, se poate face si pe latimi mai mari. Lungimea, evident, poate fi oricat, datorita sistemului de coaste de lemn, si poate fi conceputa cu etaj sau fara.

Cum vi se pare proiectul? Ar merita incercat, macar pentru o casuta mica in gradina?

Vezi Produsele recomandate

1 Comentariu

  1. Imi place conceptul .
    Vreau sa va spun din propria experienta ca am putut asigura intr-o cladire cu geamuri pe o parte sipe alta, intr-o iarna cu temperaturi de – 10 grade, prin simpla dispunere pe lungimea cladirii a unor baloti de paie si o izolatie cu o simpla folie, zic am putut asigura ,fara nici o sursa de caldura, o temperatura constanta de + 6 grade pe timpul zilei si + 1-2 grade pe timpul noptii . Deci functioneaza ! Daca la o astfel de casa,folosesti si panouri solare,cred ca nu ai treaba,pe timpul iernii,cel putin in zonele de E si S-E ala tarii ..

    Posted by Gabriela Caizerliu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.