Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

O casă de vacanţă cu camere pentru oaspeţi neobişnuite

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Obiceiurile locale în materie de turism şi bugetul limitat i-au dat arhitectei (si profesor de arhitectura la Yale) Peggy Deamer ideea de a construi o casă de vacanţă ieftină şi mică, dar cu soluţii care să-i ofere posibilitatea de a-şi invita oricând  amicii pentru o şedere prelungită.

Aşa a apărut o căsuţă mică, cu un singur dormitor  şi acoperiş  cu pante inegale, iar pentru vizitele prietenilor arhitecta a ales soluţia corturilor ridicate pe o platformă de lemn aşezată perpendicular pe axa casei.

De inspiraţie locală şi cu buget măsurat

Inspiraţia i-a venit din două surse: bucata de pământ înconjurată de privelişti frumoase pe care a găsit-o şi obiceiurile neozeelandezilor (casa se află în Noua Zeelandă) de a-şi petrece vacanţele de vară la cort, fie în pustiu, fie pe proprietăţile amicilor.

Bugetul modest alocat construcţiei a dus la alegerea unor soluţii ieftine şi practice: exteriorul este anvelopat în tablă ondulată – o soluţie aleasă de multe proprietăţi din zonă. Tot din tablă ondulată este şi marele bazin circular de lângă platforma corturilor, destinat colectării apei de ploaie.  Un bazin similar se află la capătul opus al zonei construite şi a fost adaptat pentru a depozita diverse.

casa-de-vacanta-ieftina-8
Corturile si cladirea principala se dechid catre valea si tarmul de dedesubt. Aici se vad ambele bazine din tabla ondulata.
casa-de-vacanta-ieftina-9
Colectorul de apa de ploaie din tabla ondulata

Corturi de pânză pentru oaspeţi

Platforma pentru corturi a apărut mai mult din necesitate – proprietatea nu are prea mult teren plat pentru a permite instalarea unui cort – dar s-a trasformat într-o soluţie comodă pentru oaspeţi cu acoperişul său care protejează de ploaie şi balustradele transparente care protejează de vânt.

Corturile de pânză fac parte din dotările proprietăţii – nu sunt aduse de oaspeţi – şi sunt suficient de înalte pentru ca un adult să poate sta în picioare şi suficient de largi pentru a găzdui 2 sau 3 paturi de o persoană. În plus, dacă nu sunt folosite se pot demonta şi întreaga platformă devine o mare terasă ataşată casei.

casa-de-vacanta-ieftina-2
Fiecare cort inalt de panza poate adaposti pana la 3 paturi de o persoana
casa-de-vacanta-ieftina-3
Terasa zonei de campare
Vedere din living asupra zonei de campare
Vedere din living asupra zonei de campare

Clădirea principală: organizare simplă şi eficientă

Clădirea principală a fost inspirată de o căsuţă cu acoperişul plat pe care architecta a fost foarte aproape să o cumpere şi să o aducă pe proprietate.

Până la urmă a decis să proiecteze singură căsuţa, dar nu a uitat modul eficient în care era structurată cea care a inspirat-o:

  • pe latura corespunzătoare părţii mai mari a acoperişului se află înşirate: sufrageria, livingul şi dormitorul, toate cu deschideri mari de sticlă pentru privelişti şi lumină.
  • pe latura cu acoperişul mai îngust se află baia, bucătăria şi depozitările, aceasta fiind şi latura casei construită compact, cu ferestre puţine, pentru a face faţă vânturilor reci dinspre deal.
casa-de-vacanta-ieftina-7
Cladirea principala: pe latura din dreapta se afla livingul si dormitorul
casa-de-vacanta-ieftina-6
Livingul, cu bucataria in spate
casa-de-vacanta-ieftina-5
Vedere de-a lungul livingului. Singurele usi inchid baile si depozitarile casutei.
casa-de-vacanta-ieftina-4
Vedere din dormitor
Dormitorul
Dormitorul separat de camera de zi printr-o constructie cu rol de depozitare.

Sursa imagini: Dezeen.com.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.