Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

O casă cu 3 dormitoare, de 92 mp, cu structură simplă și clară 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Începând din 1967, studenții de anul I de la facultatea de arhitectură din cadrul Universității Yale încep să proiecteze câte o casă după o tematică dată, casă care are șansa de a fi selectată până la finalul anului spre a fi construită, cum este această casă cu 3 dormitoare de 92 mp, proiect al studenților anului 2015.

De obicei, pe lângă studenți și absolvenți se implică și diverse organizații caritabile și furnizori de materiale. Beneficiarii sunt persoane sau familii cu venituri mici sau inexistente, deși nu întotdeauna costul real al unei astfel de case este cel declarat, dată fiind manopera  asigurată de voluntari și faptul că o parte din materiale sau terenul, sunt donații. Însă una dintre cele mai importante cerințe ale programului este ca proiectul să fie simplu și să poată fi adaptat cerințelor clientului sau finanțatorilor și asta ne interesează pe noi.

Suprafață utilă mică, organizare eficientă

Acest proiect este o mostră de organizare reușită pe o suprafață relativ mică: vorbim despre 3 dormitoare și o scară interioară, precum și un living la parter, cu o suprafață totală de 92 mp (1.000 sq ft).

Ca și aspect exterior, casa se încadrează destul de bine în zonă, deși are câteva elemente disticte: pereții de sticlă de la parter și etajul extins față de amprenta la sol.

Ca și minunsuri la prima vedere, sunt lipsa unei zone adecvate de primire, a unui hol de intrare în care să rămână toate hainele și încălțările umede și murdare, suplinit parțial de dressingul încastrat din stânga intrării, și lipsa unui spațiu tehnic adecvat. Dar să vedem ce oferă casa în materie de organizare a interiorului.

schita parter
schita etaj
sectiune

Parter deschis, organizat în jurul casei scării

Parterul este deschis, dar bine organizat în jurul casei scării. Tocmai pentru a nu „sparge” un spațiu și așa mic în alte câteva încăperi minuscule, arhitecții au organizat toate funcțiunile parterului în jurul casei scării – idee pe care am mai găsit-o și la acest proiect.

Astfel, pe o parte a casei scării se află bucătăria organizată în linie, iar pe cealaltă parte, sub scară, se află baia de la parter. Toată zona este frumos placată în PAL, astfel încât are și structură și o imagine modernă, ușor de întreținut.

Restul parterului este deschis, cu pardoseală din ciment lustruit, permițând luminii să între nestigherita pe oricare dintre ferestre.

Corpul care imbraca casa scarii si include bucataria pe o parte si baia pe cealalta
Bucataria

Etajul cu cele 3 dormitoare

Etajul este ceva mai extins ca suprafață decât parterul, lăsând loc pentru 3 dormitoare și un mic spațiu comun, perfect luminat de fereastra uriașă de pe colț. Tot aici, în spațiul comun, se află cea mai mare parte a depozitărilor casei, sub formă de dulapuri încastrate de sus până jos și a unei banchete sub geam.

Pentru a nu lăsa fereastra de pe colț ca singură sursă de lumină naturală, deasupra scării s-a creat un luminator ce se deschide pe acoperiș, idee pe care o regăsim și la acest proiect.

Din zona comună, se intră în oricare dintre cele 3 dormitoare și în baia completă de la etaj.

Holul etajului: depozitari si intrarea in dormitorul principal
Casa scarii, luminatorul si intrarea in cel de-al doilea dormitor
Luminatorul

Exteriorul: lemn și tablă fălțuită

Exteriorul casei este placat cu lemn de cedru, iar acoperișul este din tablă fălțuita.  Acoperișul nu este foarte extins în exterior, deci nu oferă prea multă umbrire, însă ferestrele de la etaj nu sunt nici ele foarte mari. Pentru ferestrele mari de la parter, umbra este asigurată de extinderea etajului deasupra acestora, fapt ce asigură atât umbrirea pe timp de vară, cât și un spațiu mai mare pentru dormitoare.

Fatada – detaliu

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Un comentariu la „O casă cu 3 dormitoare, de 92 mp, cu structură simplă și clară ”

  1. Ideea unei case simple, cu trei dormitoare si finisaje calde si placute din lemn, cu ferestre mari prin care lumina patrunde, creaza o stare de bine la orice varsta. Imi doresc sa traiesc macar 7 zile intr-un asemenea spatiu. Cu drag,

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.