Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

O cabană tradițională de munte, recondiționată și modernizată

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

În drumețiile noastre prin munți am întâlnit la tot pasul câte o cabană tradițională de munte, din bârne, ca aceasta. Este imposibil de locuit în mod civilizat în ele în zilele noastre, dar sunt și imposibil de ignorat, atât de firesc se integrează arhitectura străbunilor noștri  în peisajul montan.  Liniile suple și elegante ale arhitecturii strămoșești se mai regăsesc încă în multe părți ale tarii și ale Europei, și trebuie spus că odată demolate se pierde o parte din istoria și tradiția construcțiilor tradiționale. În același timp, puțini sunt proprietarii și arhitecții care se încumetă să aducă la în zilele noastre o astfel de clădire, dar exemplul de mai jos ne arată că se poate.

Această cabană din Elveția, alături de alte exemple recondiționate tot de Savioz Fabrizzi Architectes arată cât de firesc se pot îmbina materialele simple de odinioară cu cele sofisticate ale zilelor noastre. Cum o clădire veche și aparent de nelocuit se poate transforma în una modernă, dotată cu tot confortul anilor noștri.

Linii tipice arhitecturii din zonele montane

Proiectul acesta constă în transformarea și aducerea la standardele anilor 2000 a unei vechi cabane de lemn. Construcția originală era un volum cu linii orizontale terminate în coasta muntelui. Acest volum este compus din 2 părți distincte: soclul din zidărie din partea de jos a clădirii, care se prelungește parțial și pe nivelul superior pentru a oferi clădirii o mai bună ancorare în pantă, și partea din lemn de deasupra.

Transformarea și modernizarea

În cadrul transformării, partea din lemn a fost deplasată înspre extremitatea socului de zidărie, pentru a oferi un spațiu deschis la mijlocul clădirii. Aceasta mișcare are dublu efect: reduce numărul  de deschideri practicate în pereții de lemn și accentuează efectul de transversalitate al designului.

Spațiul nou creat beneficiază astfel de o înălțime dublă, dar și de deschiderile generoase ale celor 2 ferestre largi de pe laterale.

Livingul se afla in partea inchisa cu barne a cladirii. Deasupra sa se afla un al doilea dormitor, accesibil de pe scara.
Zona flancata de pereti de sticla are rol de luminator, intrare in casa si sufragerie. In stanga se afla bucataria.
Vedere din bucatarie: livingul cu dormitorul de deasupra.
Livingul cu semineu
Casa scarii ce leaga mezaninul de parter ajunge in living.
Spatiul dedicat odihnei de deasupra livingului.

Structura  clădirii

Această cabană tradițională de munte modernizată include o zonă de living, cu bucătărie, loc de luat masa și o mică toaletă la parter, dormitor și baie pentru familie, plus cameră tehnică și pivniță la mezaninul de piatră și încă un potențial dormitor în podul parțial închis.

Mezaninul oferă un spațiu mai puțin expus pentru dormitoare și bai, iar livingul este amenajat la parter (niveul 0 în schițe), în zona protejată de plăcile de lemn. Aici, pentru mai multă lumină naturală dar și pentru efectul vizual vedem o minunată intersectare între vechi și nou: ferestre mici din sticlă iau locul ici și colo câte unei bucăți de lemn, desenând un frumos  mozaic.

Citește și:

 

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.