O bucătărie pentru toată familia: 10 lucruri esenţiale

Statistic, bucătăria este camera în care trei sferturi dintre români mănâncă de luni până vineri. Tot statistic, dacă un român nu face asta, fie este singur, fie este prea ocupat ca să mănânce alături de familei şi regretă acest lucru.

Practic, foarte multe din viaţă noastră de familie se întâmplă în bucătărie: preparam, gătim, povestim, bârfim, ne certăm, ne împăcăm, facem planuri…Şi tot aici petrecem o mulţime de timp alături de copiii noştri. Îi învăţăm culorile de la legume şi fructe, îi învăţăm să numere cu macaroanele, să măsoare laptele cu căniţa păpuşii, să folosească tacâmurile şi şerveţelul…

Mai târziu îi lăsăm să-şi facă temele pe masa din bucătărie ca să petrecem mai mult timp unii alături de alţii, pregătim sandwich-urile împreună, povestim ce am mai văzut peste zi…Fapte mărunte, care se transformă în amintiri plăcute pentru mai târziu.

Bucătăria aşadar, nu este un simplu loc pentru preparat şi gătit mâncarea. Are o altă semnificaţie pentru fiecare membru al familiei, şi, deşi copiii se adaptează uşor şi fără pretenţii, mai ales dacă se simt iubiţi, există câteva lucruri care ne pot face viaţă mult mai uşoară împreună, în bucătăria noastră cea de toate zilele.

10 lucruri esenţiale într-o bucătărie pentru toată familia

1.Open – space

Funcţie de cât loc aveţi, luaţi în calcul acest tip de organizare deschisă: înlesneşte comunicarea, trecerea luminii, instalarea de mobilier multifuncţional şi, împreună cu folosirea de culori deschise, dă impresia de spaţiu larg, generos.

renovare_casa_5_metri5
Spaţiu organizat după principiul open space, pentru o familie cu copii mici.

2.Pardoseli practice, uşor de curăţat

Plăcile ceramice sunt clasice în amenajările de bucătării, dar aveţi grijă să nu fie unele alunecoase. Pentru o curăţenie perfectă şi de durată folosiţi şi un material pentru rosturi care nu se pătează – ceramica lichidă.

O altă soluţie, fără rosturi, colorate minunat şi cu o estetică aparte sunt pardoselile din răşini epoxidice.

Sika_Comfortfloor_casa_parti4

3.Materiale uşor de întreţinut şi huse de protecţie

Materialele create de om sunt durabile şi nu atât de pretenţioase la întreţinere că cele naturale (lemn, piatră naturală). Căutaţi aşadar să utilaţi bucătăria cu suprafeţe laminate, materiale compozite, sticlă chiar.

Ai nişte scaune frumoase, moştenite de la bunica ta şi vrei să supravieţuiască şi copilăriei copiilor tăi? Huse. Cumpără şi foloseşte cu încredere huse pe care le poţi spăla la maşină şi toată lumea va fi fericită.

Kuma_Concept_bucatarie6
Blat turna in forma continua cu chiuveta, din material compozit

4.Dulapuri şi sertare accesibile şi corect dimensionate

Or fi frumoase şi cu mânere ochioase, dar le poţi folosi 100%? Ai grijă că sertarele să se deschidă complet, dulapurile să fie încăpătoare şi bine organizate pe verticală, pentru a nu irosi spaţiul de dragul unui design fistichiu.

De asemenea, foloseşte ori spaţiu disponibil pentru a instala dulapuri sau rafturi. Niciodată nu sunt prea multe.

Poţi decide chiar un sertar copiilor, pentru micile gustări sau pentru cele necesare “gătitului”.

Bucatarie_Euphoria34
Bucatarie de 7.5 mp, customizata integral cu depozitari pe verticala

5.Insula de gătit / barul pentru gustări

O insulă sau o masă centrală folosită la gătit are mai multe avantaje: poţi încorpora în ea ce funcţii vrei – preparat, gătit, depozitari, servitul meselor frugale – şi este accesibilă din toate cele 4 laturi, transformându-se într-un centru de comandă şi/sau distracţie.

casa_cu_un_nivel_bucatarie1
Bucataria deschisa si vesela a unei case renovate

6.Un loc de luat masa comod si usor accesibil

Poate fi o masă simplă cu câte scaune este nevoie, o insulă de colţ, cu bancheta şi scaune sau o masă lungă, gen picnic.

Important este să aibă o suprafaţă generoasă şi liberă, astfel încât să o puteţi folosi toţi pentru orice, de la cinele din cursul săptămânii până la “Nu te supără, frate”.

capela_transformata_in_hotel9
O capela transformata in hotel – locul de luat masa

7. Robinete cu protecţie la temperatură şi cu consum mic de apă

Da, copiii iubesc să se joace cu apă şi li se pare deosebit de interesant să ne imite, cal puţin până la o vârstă.

Aşa că dacă nu-i puteţi supraveghea tot timpul şi nici nu vreţi consumuri mari de apă, inundaţii sau arsuri, atunci montaţi la bucătărie un robinet inteligent.

Pe lângă faptul că la astfel de baterii poţi stabili temperatura maximă a apei, poţi evita şi folosirea inutilă a apei calde, prin aceea că la deschiderea manetei din poziţia centrală, curge apă rece, nu combinată şi, bineînţeles, există perlator, care reduce şi el cosumul de apă. Mai multe detalii despre ele aici.

Eurosmart_New3
Baterii cu limitator de temperatura si deschidere centrala pe apa rece

8.Cuptorul cu microunde

Ocupă puţin spaţiu, poate fi instalat practic oriunde în bucătărie şi face minuni când este vorba despre a economisi timpul cu încălzitul şi coptul contra cronometru.

Bucatarie_Euphoria23
Bucatarie dotata cu incorporabile

9.Frigider cu multe sertare

Pe lângă faptul că ajută la organizare, sertarele transparente sunt foarte bune la familiarizarea celor mici cu alimentele.

Un sertar special pentru copii in frigider,  plin cu lucrurile pe care vreţi să le servească şi din care să se servească atunci când au nevoie este o idée foarte bună de educare şi responsabilizare a copilului.

liebherr_combina_eficienta1

10.Organizer – loc de joacă

Tabla de scris este noul must have în designul zonei de zi în ultimii ani: de la poezii până la reţete şi citate inspiraţionale, creativitatea familiei se poate desfăşura nestingherită. Dacă o plasaţi la nivelul celor mici şi deasupra unei zone uşor de curăţat, este şi mai interesant.

Dacă nu agreezi idea de a curăţa praf de cretă, mergi pe idea de suprafaţă magnetică sau de pluta, pentru fixat hârtiile importante.

ochag_house5
O casa moderna construita in jurul vetrei traditionale

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.