Muzee cu arhitectura spectaculoasa

Muzeul de arta din Denver
Deschisa pentru public in 2006, cladirea Hamilton a Muzeului de Arta din Denver aminteste de varfurile Muntilor Stancosi si de formele geometrice ale cristalelor de roca din care sunt formate dealurile de langa Denver. Dealtfel, arhitectul a marturisit ca a fost inspirat de lumina din Colorado si de fatele taioase ale Muntilor Stancosi. Cladirea este acoperita cu 9.000 de palcute de titan.Denver

 

Muzeul Hanoi
Cladirea a fost inaugurata in 2010, la aniversarea a 1.000 ani de la infiintarea orasului Hanoi.
Masurand 30.000 mp, muzeul este inconjurat de un parc amenajat cu mari suprafete de apa, iar din parc se poate intra in muzeu pe oricare dintre cele 4 intrari orientate spre punctele cardinale.
In interior, un urias atrium circular leaga parterul de cele 3 nivele expozitionale. Acestea sunt aranjate precum terasele, cea superioara mai larga decat cea de dedesupt, formand impreuna o piramida rasturnata. Pentru vizitatorul de la etaj, impresia este ca pluteste deasupra solului. Accesul spre nivelele superioare se face nu pe scari, ci pe o rampa circulara, infasurata in jurul atriumului central.Hanoi_1

hanoi_2

 
Muzeul Mercedes
Este situat in Stuttgart, Germanyia, exact in fata portilor principale ale fabricii si a fost inaugurat in 19 mai 2006. Conceptul arhitectural are la baza 3 cercuri care se suprapun, iar centrul acestora adaposteste un atrium triunghiular.
Inaltimea cladirii si helixul dublu din interior au fost folosite pentru a maximiza spatiul util, asigurand 16.500 mp de spatiu expozitional pe o amprenta la sol de 4800 mp. Muzeul adaposteste circa 160 modele de masini, unele datand inca din zilele inventarii motoarelor moderne.mercedes_1

mercedes_2
Porche Museum
Este amplasat in Zuffenhausen – district ale zonei metropolitane a Stuttgartului, chiar langa sediu companiei Porsche.
Arhitectura sa este pe cat de impozanta la exterior, pe atat de precisa in interior. Compania a organiata un concurs international pentru a alege firma de arhitectura, constructia a debutat in vara lui 2006, iar cladirea a fost data in folosinta pe 31 ianuarie 2009.
Suprafata expozitionala se intinde pe 20600 mp si ofera publicului 80 de exponate, printre care masini rare si modele istorice.
porche_1
Niteroi – Brazilia
Muzeul de Arta contemporana Niterói se afla in orasul Niterói, Rio de Janeiro, Brazilia, si a fost inaugurat in 1996.
Cladirea are doar 16 metri inaltime, cupola sa masora 50 metri in diametru si include 3 etaje. Muzeul isi proiecteaza imaginea in Boa Viagem – piscina de 817 mp ce inconjoara baza cilindrica a cladirii. Accesul in Sala de Expozitie, ce poate adaposti 60 de persoane, este asigurat printr-o panta larga si lina. De aici, usile ne conduc spre galeria din care se pot admira Guanabara Bay, Rio de Janeiro si Muntele Sugarloaf.Niteroi_1

Niteroi_2
Muzeul de arta Osaka
Muzeul National de Arta din Osaka, situat insula Nakanoshima din arhipelagul nipon, are o structura ce a devenit exemplu de arta moderna: cea mai mare parte a structurii muzeului se afla in subteran, iar structura metalica de la suprafata este conceputa astfel incat sa sugereze un manunchi de trestii in bataia vantului.
Intrarea, auditoriumul, restaurantul si magazinul sunt situate imediat sub nivelul solului, iar zonele expozitie si cele de depozitare se afla la celelalte 2 nivele imediat inferioare. Expozitiile permanente si expozitiile artistilor se afla la penultimul nivel, iar nivelul cel mai de jos gazduieste expozitiile itinerante.

SONY DSC
Guggenheim NY
Proiectat de Frank Lloyd Wright, este una dintre marcile arhitecturale ale secoului XX. Muzeul s-a deschis in 1959, la 21 octombrie si este cel de-al doilea muzeu al Fundatiei Guggenheim. Guggenheim a fost unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri, colectionar de arta si filantropi ai inceputul de secol 20. In 1919 s-a retras din afaceri si s-a ocupat exclusiv de colectiile sale din ce in ce mai vaste. In 1937 a infiintat Fundatia Solomon R.Guggenheim, iar in 1939, impreuna cu baroneasa Hilla Rebay, a deschis ceea ce astazi se numeste Muzeul Guggenheim NY. In 1943 l-au angajat pe Frank Lloyd Wright sa proiecteze o caldire mai incapatoare pentru colectiile in continua crestere, si astfel a aparut muzeul actual.
Cladirea in sine se distinge in marea de cladiri patratoase din Manhattan si arata ca o panglica infasurata, spirala fiind usor mai larga spre varf decat la baza. La interior, accesul in galerii se face pe uriasa rampa ce urca in panta usoara de la parter, pana spre varful cladirii. Picturile sunt expuse de-a lungul acestei rampe, dar si in spatiile anexe pe langa care “trece” spirala.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Guggenheim_NY_2

Guggenheim_NY_3
Guggenheim Bilbao
La randul sau, Guggenheim Bilbao este o alta piesa de arhitectura admirata si controversata, care, la fel ca si originalul din NY, a devenit o marca a orasului ce o gazduieste. Mai putin controversat si comentat decat Guggenheim NY, Guggenheim Bilbao este aproape unanim admirat si a primit titlul de “una dintre cele mai importante opere arhitecturale construite in lume intre 1980 si 2010” (World Architecture Survey).
Amplasata intr-un oras-port, cladirea a fost conceputa sa semene cu o nava. Placutele de titan cu care este placata in intregime seamana cu solzii unui peste, rememorand astfel inca o data motivul marin si amplasamentul special – deasupa albiei raului Nervion.
Cladirea are meritul de a fi pus Bilbao pe harta atractiilor turstice ale lumii si a devenit sursa de inspiratie pentru alti arhitecti.

Guggenheim_Bilbao_1

Milwaukee Art Museum
Muzeul de Arta din Milwaukee este format dintr-un ansamblu de 3 cladiri proiectate de catre 3 arhitecti legendari: Eero Saarinen, David Kahler si Santiago Calatrava.
Cea mai notabila structura a muzeului este gratiosul Pavilion Quadracci, proiectat de Calatrava – datorita atat salii principale, de forma cocai unei nave, cat si celebrelor aripi de otel. Sala principala, Windhover Hall, placata cu marmura alba si luminata prin nenumarate panouri de sticla, asigura accesul in restul muzeului. Sala in sine slujeste, pe langa functiunea practica de acces in muzeu, drept loc pentru lansari de expozitii, loc de luat pranzul la pachet, ceremonii nuptiale, targuri de arta, s.a.
Fara precedent in arhitectura americana, “aripile” pavilionului (Burke Brise Soleil), au rolul de a bloca soarele. Sunt mobile si formate din 72 de spite uriase de otel, cu lungimi intre 9 si 35 metri – intreaga structura cantareste 90 tone. Aripile isi pot schimba forma si inclinatia, datorita senzorilor de lumina, functie de miscarea soarelui, si, in cazul in care vantul depaseste 23 mph pentru mai mult de 23 secunde, se inchid automat. Aripile se dechid zilnic la ora 10:00, odata cu deschiderea muzeului, si se inchid la 17:00.Milwakee_1

Milwaukee_2

Milwaukee_3

 

Museo Soumaya
Muzeul Soumaya este un muzeu privat, cu acces liber, construit si deschis in Mexico City, de catre miliardarul Carlos Slim. Expune pentru public opere de arta, relicve religioase, documente istorice, si colectia de monede a lui Carlos Slim si a fostei sale sotii Soumaya, dupa care a fost denumit muzeul.
Cladirea are o suprafata utila de 16.000 mp, si se intinde pe 6 etaje, avand o inaltime totala de 46 metri. Elementele distinctive sunt forma sa, dar si faptul ca este placata cu 16.000 foi de aluminiu. Tavanul este din sticla, astfel incat galeria se bucura de foarte multa lumina naturala.soumaya_1

soumaya_3

 

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.