Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Mulci vegetal sau de piatră? Ce și cum folosești

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Mulci (eng.mulch) = stratul de material organic care se așează pe suprafața solului pentru a evita apariția buruienilor, a păstra umiditatea, a crește fertilitatea solului și a face întreaga zonă mai frumoasă. Cele mai utilizate tipuri de mulci sunt cele organice, din material vegetal sau piatră, iar dintre acestea, mulciul vegetal îmbogățește puternic solul, prin încorporarea treptată în acesta și prin contribuția voluntară a râmelor.

Așadar, dacă te-ai gândit să folosești mulci vegetal sau de piatră pentru aranjamentele tale din grădină, este minunat. Te scutești de o mulțime de treabă, mai ales de plivit și afânat terenul, iar parcelele tale de flori și arbuști / pomi vor arată impecabil. Să vedem cum decurg lucrurile.

De ce este bun mulciul în grădină?

  1. Reduce mult volumul de muncă, nemaifiind necesare decât în proporții foarte mici operațiuni precum plivitul, prășitul, udatul, și aranjatul.
  2. Se reduce evaporarea apei din sol în perioadele fierbinți ale anului
  3. Reduce mult creșterea buruienilor pe ariile respective
  4. Mulch-ul vegetal îmbunătățește considerabil calitatea solului
  5. Protejează rădăcinile plantelor de fluctuațiile mari de temperatură
  6. Adaugă culoare și textură în designul grădinii
ingrijirea gazonului mulch
Sursa imagine: https://niesengaerten.ch

Cum alegi mulciul potrivit

Mulciul vegetal fie el din frunze, scoarță, chipsuri din lemn sau chiar compostul făcut de tine, este minunat de aplicat direct pe sol și trebuie lăsată natura să-și facă treaba. În timp, acest mulci va fi încorporat în solul straturilor tale și le va face mult mai afânate și mai bogate.

Trebuie să știi însă că mulciul din materie organică învechită sau compostul este de preferat să îl folosești pe straturile cu flori sau legume, acolo unde plantele trebuie să crească și să producă fructe, iar solul trebuie să fie bogat în nutrienti. Acolo unde imaginea este mai importantă decât productivitatea, folosește mulci din scoarță de copac sau chipsuri de lemn. Se va descopune și acesta în cele din urmă, dar mai lent, iar între timp asigură un foarte bun control al buruienilor și un aspect îngrijit, special.

Mulciul din piatră sau pietriș este foarte bun în zonele cu  multă umezeală sau cele afectate de apele pluviale, cum sunt zonele de scurgere a burlanelor.

Vezi AICI soluții de direcționare a apelor pluviale cu ajutorul pietrelor, pietrișului și pavajelor.

pietrisul - alternativa la gazon
Un colt de gradina Zen, cu alee de pietris, pietre decorative, arbusti, ierburi si mulci din scoarta.

Culoarea mulciului

Mulciul din chipsuri de lemn se poate găsi la magazinele de bricolaj și grădinărit atât în stare naturală, cât și colorat.

În ceea ce privește mulciul vegetal colorat: va puteți aștepta să dureze culoarea 2-3 ani, iar pentru sănătatea plantelor voastre, este important să fie specificat pe ambalaj dacă este vorba despre coloranți naturali sau nu.

Mulciul din chipsuri de lemn natural va avea același parcurs cu orice alta bucată de lemn lăsată netratată, la mila naturii: dacă este lăsat afară mai mult de 1 an, lignina din lemn va dispărea și acesta se va face mai întâi gri, apoi va intra în putrefacție încet-încet.

Vezi AICI cum se tratează lemnul pentru a se păstra bine la exterior.

În ceea ce privește culoarea mulciului din piatră – va avea și își va păstra culorile pietrelor din care este format pentru totdeauna, culorile accentuându-se dacă este umezit.

Poți aplica mulci oriunde și oricum?

Nu. Mulciul vegetal nu este indicat în zonele joase și umede – va reține și mai multă umiditate acolo, invitând microorganisme și melci să-și facă cuib. În aceste zone este mai potrivit mulciul din piatră.

Piatra, pe de altă parte, se încălzește destul de tare la soare și degajă căldură și după apus, așa că nu este indicat în zonele în care aveți plante cu rădăcini sensibile sau de suprafață. Aici folosiți mulci vegetal.

Mulciul elimină buruienile pentru totdeauna?

Nu. Mulciul vegetal trebuie aplicat într-un strat corespunzător, în primul rând, și peste un pământ plivit și prășit. Astfel buruienile au șanse foarte puține să apără în perioada imediat de după aplicare.

Piatra trebuie aplicată neapărat peste o folie permeabilă la apă, altfel buruienilor își vor face loc în curând printre pietre.

În ceea ce privește stratul de mulci, cu cât este mai gros, cu atât va proteja mai bine, iar o grosime maximă de 10-12 cm în cazul mulch-ului vegetal este de obicei de ajuns. Testează un an cu o grosime de câțiva centimetri de mulci vegetal aplicat peste pământul curat și vezi ce se întâmplă. Oricum va trebuie înlocuit sau completat în anii următori.

Substratul

Mulciul vegetal se aplică direct pe solul curățat de buruieni. Scopul este ca pe termen lung acesta să se amestece cu stratul de sol.

Mulciul de piatră se aplică pe o folie permeabilă la apă, altfel piatra se va afunda în pământ după primele ploi. În plus, dacă vrei să schimbi piatra cu altceva o poți face foarte ușor în felul acesta. Întrucât mulciul se aplică pe lângă arbori, arbuști și alte plante, sau maschează zone de captare a apelor pluviale, folia de sub stratul de piatră trebuie să fie permeabilă la apă.

alee din pavele si mulch

Mulciul se poate folosi împreună cu instalațiile de irigare supraterană?

Da. Tuburile de picurare se pot instala fie deasupra, fie sub stratul de mulch, dar în cazul mulch-ului vegetal mărunt trebuie verificat ca acestea să nu se înfunde. Dacă este vorba despre mulci de piatră, trebuie verificat ca tuburile de irigat să nu fie obturate de greutatea pietrelor. 

În lipsa ploilor, irigațiile regulate și stratul corect de mulci te ajută să întreții niște plante foarte sănătoase.

Pompe submersibile și de drenaj

Cum menții curat stratul de mulci

Aspectul perfect al mulciului de după prima aplicare se va păstra destul de puțin timp. E suficient un vânt și o ploaie puternice și stratul tău ordonat de mulci se va umple de crenguțe, frunze și alte resturi.

În cazul mulciului vegetal, cu excepția cazului în care este unul colorat intens, nu se va observa foarte tare, și în plus poți adăuga oricând încă un strat.

În cazul mulciului de piatră însă, pe care l-ai ales probabil tocmai pentru anduranța sa, e mai dificil, dar nu imposibil de păstrat ordonat. Piatra este grea, așa că poți folosi o suflantă pentru frunze și crenguțe, pentru a o menține curată, iar ploaia o va spăla. Dacă zona cotinuă să fie dezordonată și menținerea ei te costă prea mult timp, atunci renunță la mulciul de piatră și așează un strat de mulch vegetal. În acest fel resturile se vor amesteca cu mulciul și vor deveni invizible.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.