Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Monumentul Francofoniei – Simbol, arhitectura si multiculturalism

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Un monument este total expus privirii publicului larg, persoanelor din toate categoriile profesionale, opiniilor presei si ale specialistilor in egala masura. Mai este expus si intemperiilor, dar si traficului intens, distrugerilor intentionate au accidentale.

In plus, alegerea materialelor pentru un monument public este una dintre cele mai dificile, in special pentru administratiile care decid aceasta investitie, pentru ca orice mica greseala, orice probleme de montare sau distrugere a materialelor poate crea o furtuna de comentarii in randul publicului larg. O executie deficitara afecteaza reputatia tot atat de mult cat si bugetele, atat ale beneficiarului cat si ale executantului.

Materialele potrivite pentru un monument public sunt esentiale: estetica, durabilitatea, simbolistica sunt la fel de importante, iar materialul ales trebuie sa se ridice la cele mai inalte standarde. Marmura si granitul sunt astfel de materiale, iar alegerea lor pentru un monument precum Monumentului Francofoniei, aflat langa Palatul Parlamentului a fost raspunsul pentruprovocarile aduse de o astfel de locatie. Renumelui acestei constructii-gigant care este Palatul Parlementului, proiectantul si excutantul i-au raspuns cu sobrietatea si simplitatea liniilor noului monument.

Intr-un spatiu prea putin protejat de vant, cu trafic auto intens, solutia a fost alegera unei combinatii intre granit alb (gri fiamat) Leopard White pentru pavaj si un monument subtire, cambrat, placat cu marmura crem Vratza.

Cultural si simbolistic, a trebuit luat in calcul si faptul ca monumentul reprezinta o punte peste doua tari: din fericire, arhitectura interbelica din centrul capitalei romanesti este similara cu cea francofona. Cele doua placi comemorative de marmura Emperador Light (3 cm grosime) pozitionate de-o parte si de alta a arcului au fost gravate bilingv, avand la mijloc o insertie cu stema Bucurestiului, din material similare cu cel al spoturilor luminoase intergate in pavaj. Dualitatea este de altfel exprimata si prin simetria elementelor decorative. Fara a fi total monotone, gratie aleii pietonale serpuite, cele doua parti ale monumentului ofera un echilibru perfect.

In contextul aniversarii a 20 de ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Internationala a Francofoniei, administratia Capitalei a inaugurat Piata Francofoniei pe data de 15 aprilie. Aceasta se afla la intersectia Blvd. Libertatii cu Strada 13 Septembrie, langa Palatul Parlamentului. Cei 250 mp patrati placati cu granit si marmura au fost montati in patru zile.

Executant: Algabeth

piata_francofoniei

monumentul_francofoniei1 monumentul_francofoniei2

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.