Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Mobila tapiţată: de la funcţional, la confort şi design

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Tapiţeria este suma tuturor materialelor care se adaugă la scheletul de metal, lemn sau din material compozit al mobilei, pentru a o face comodă. Concret, a pune tapiţerie unei mobile însemna a adăuga arcuri, legături, materiale de umplutură şi o ţesătură sau materialul decorativ. Astăzi, termenul tapiţerie este asociat mai aleas cu ţesătura sau materialul decorativ care se află la vedere.

Odată cu rumeguşul, fânul sau penele folosite pentru tapiţare în evul mediu, fixate de cadrele de lemn cu pânze şi cuie, a început drumul omenirii spre mobila tapiţată, confortabilă din zilele noastre. Şi cum nici o invenţie nu are o singură utilizare, tapiţarea mobilei, pornită de la rezolvarea uneo probleme de confort, a dus încetul cu încetul şi spre rezolvarea problemelor de decor.

Astăzi mobilă tapiţată este sinonimă atât cu confortul cât şi cu designul, existând soluţii de tapiţare perfect adaptate oricărui stil.

Îndrăzneşte să decorezi folosindu-te de tapiţerie

Pe lângă confort, mobila tapiţată mai aduce la interior: culoare, textură şi, uneori, o temă de design.

Cu toţii am citit măcar o dată îndemnul de a alege piesele mari de mobilier în culori neutre, “uşor de asortat”, dar neutru înseamnă de multe ori şters, fără viaţă.

Şi chiar dacă ţi se spune iar şi iar că piesele mari şi scumpe de mobilier trebuie să se potrivească cu orice, mai gândeşte-te o dată: asta este ceea ce îţi doreşti? Dacă vrei că interioarele tale să-ţi reflecte personalitatea mergi pe tapiţerii colorate, texturate, în culorile tale favorite.

apartament_decorat_pentru_copii10
Tapiterie folosita pe tot peretele, la capatul patului matrimonial.

Tapiţeria se poate înlocui

Oricare ar fi dimensiunile piesei de mobilier, tapiţeria se poate înlocui. Dacă stratul suport al canapelei sau fotoliului trebuie schimbat sau completat, legăturile refăcute şi lemnul lăcuit din nou, este un bun prilej să înlocuieşti şi ţesătura decorativă. Efectul va fi imediat şi vei da impresia că ai o canapea nouă!

canapea_4
Canapea reconditionata, inclusiv inlocuirea tapiteriei. Proiectul aici.

Patul tapiţat – confort 100%

Patul tapiţat este acel pat care are textură, culoare şi personalitate, indiferent de ce aşternuturi foloseşti. Silueta sa monolitică umple spaţiul şi niciodată nu va părea golaş şi izolat, chiar dacă te decizi să nu mai foloseşti cuvertura, de exemplu.

Ştii deja că salteaua te ajută să te odihneşti, somiera oferă susţinere suplimentară, iar cuvertura trebuie să se asorteze cu draperia. Dar dacă priveşti patul că întreg, atunci vei aprecia textura, confortul şi culoarea pe care le aduc părţile tapiţate.

Lems_dormitor_Zeppelin_cu_pat_Bourbon
Pat tapitat integral.

 Canapeaua – confort si design in living

Fixă sau extensibilă, cu 2 sau 3 locuri, simplă sau colţar, canapeaua este nelipsită din interioarele noastre, în special din zona de zi. Există şi varianta minimalistă cu braţe de lemn, dar cel mai des întâlnit şi apreciat model este cel tapiţat complet.

kika_canapea_Patchwork
Canapea plina de culoare pentru living

Otomanul – tapiţerie opulentă cu origini exotice

Otomanul îşi are originile în scăunelele fără spătar şi divanele opulent tapiţate din Imperiul Otoman de odinioară, introduse în sufrageriile Europei în secolul XVII.

Otomanul de astazi este acea piese de mobilier fără braţe sau spătar, adesea complet tapiţată şi cu interiorul folosit pe post de spaţiu de depozitare. Poate apărea sub forma unei canapele înguste fără braţe sau spătar, sau a unui  taburet tapiţat, fără nici o parte din lemn la vedere.  Este folosit şi drept măsuţă de cafea sau pentru reviste sau ca piesă pentru picioare asociată cu fotoliile ample.

culori_living2
Fotoliu cu otoman in Culori pentru living.

Fotoliul – scaunul regilor

Fololiul este piesa de mobilier dedicată răsfăţului prin excelenţă, scaunul regilor, evoluat până la stadiul în care îl ştim astăzi tocmai datorită tapiţeriilor tot mai opulente şi tehnicilor de glisare, înclinare şi extensie încorporate în piesele de mobilier de lux.

Asociat cu zonele intime, retrase ale casei, dar şi cu birourile somptuase şi cu zonele de zi deschise publicului, fotoliul invită la odihnă şi răsfăţ tocmai datorită tapiţeriilor bogate. 

fotoliu-tapitat-retroboutique
Sursa imagine: Retroboutique

Scaunul tapiţat – diferenţa dintre confort şi tortură

Scaunul este definitoriu pentru confortul din timpul zilei. Un scaun neergonomic, cu alcătuire nepotrivită scopului, devine repede un instrument de tortură pentru ocupant.

Scaunul tapitat este printre primele obiecte de mobilier tapiţate vreodată. De la perna de paie sau lână până la tapiţeriile sofisticate şi materialele speciale din zilele noastre, scaunul tapiţat, cu spătar sau nu, cu braţe sau nu, este un semn al confortului şi al luxului.

Despre scaunele perfecte pentru sufragerie.

scaune-de-sufragerie-66
Scaune tapitate pentru sufragerie. Sursa imagine: Somproduct

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.