Minisolarul pentru balcon sau terasa - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Minisolarul pentru balcon sau terasa - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Minisolarul pentru balcon sau terasa

Pasionatii de gradinarit vor sa inceapa anul agricol cat mai curand. Pasionatii de flori vor ca plantele lor preferate sa se bucure de conditii ideale tot anul. Pentru ambele cazuri, minisolarul pentru balcon sau terasa, este o solutie castigatoare.

Sera sau solar?

Vom explica mai intai diferenta dintre solar si sera, deoarece in timp ce ne-am documentat, am constatat ca anumite structuri, care evident sunt solarii, sunt promovate sub denumirea de sera.

Sera este o constructie permanenta, cel mai adesea cu pereti de sticla si presupune existenta a cel putin unei instalatii de incalzire si a uneia de irigatii.

Solarul este o structura usoara, nepermanenta, menita sa prelungeasca culturile din primavara timpurie pana toamna tarziu. Iarna se poate folosi ca adapost pentru plantele mai sensibile.

In cele mai multe gospodarii se folosesc solarii de mici dimensiuni, pentru germinarea semintelor si un bun start in viata al rasadurilor, dar si structuri mai mari, pentru cultivarea intensiva de legume, intr-un mediu ferit de intemperii si boli, pe tot parcursul sezonului cald.

Structura trebuie sa fie usoara, iar folia sa fie transparenta si cu protectie UV, pentru a nu se ingalbeni. Partea de sus a foliei trebuie sa se poata indeparta in zilele calde, pentru a evita supraincalzirea si arderea plantelor.

Orientarea fata de soare

Pentru a putea folosi mini-solarul cu succes pe balcon, trebuie ca balconul sa nu fie umbrit de copaci, ferestre opace sau acoperis si sa fie orientat astfel incat sa beneficieze de lumina naturala o cat mai mare parte din an si din zi. Solarul se face pentru a maximiza efectele luminii si caldurii solare, dar nu poate suplini lipsa acestora.

Date fiind spatiile mici de pe balcoane, ideale sunt structurile usoare, fixate de perete pentru a minimaliza efectele vantului, cu rafturi pe care sa asezam vasele cu plante sau seminte.

Tipuri de mini-solar care se pot folosi pe balcon

Daca aveti talent, timp si rabdare, puteti opta pentru varianta DIY, refolosind obiecte vechi.

1. Refolositi ferestre vechi si veti avea toate beneficiile solarului (caldura, umiditate, lumina), fara a fi nevoie sa construiti o structura de la zero. Ne trebuie: 4 ferestre vechi, de aceesi inaltime, o fereastra mai mica pe post de capac, o scandura pentru fixarea capacului, suruburi de lemn si 2-3 balamale. Sursa: AntB Pottery.

solar_ferestre_vechi2

solar_ferestre_vechi1

2.Se pot refolosi si ramele de tablou vechi. Ne trebuie: rame de aproximativ aceeasi marime, placute metalice pentru montaj, 2 balamale mici, suruburi pentru lemn, placaj, vopsea. Sursa: Country Living

Style: "KM"

solar_rame_tablou

3.Aveti un raft vechi? De preferat unul cu cel putin 3 laturi libere? Infasurati-l in folie de plastic transparent, fixati-o de colturile acestuia, intinsa cat mai bine, si aveti un solar. Aveti grija ca in partea de sus sa nu fixati folia de plastic definitiv, pentru a putea deschide la nevoie. Daca aveti nevoie de un raft metalic, incercati aici.

 Minisolare de cumparat

Exista mini-solare gata de cumparat, astfel incat va puteti folosi tot timpul pentru ceea ce va place mai mult: gradinaritul.

1. Mini-solar din otel si plastic de la IKEA, 22x45x35 cmsolar_ikea21

 

2. Mini-solar cu cadru de metal acoperit cu folie PVC, de la Dedeman, 68x49x155 cm

solar_155 cm

3. Aceasta este intr-adevar o mini-sera: are sistem de incalzire si termostat, pentru un control perfect al conditiilor de germinare si crestere. Gasiti AICI si AICI mini-sere su kituri de cultivare si camere de cultura pentru spatii mici.

solar_termostat

4. Pentru etapa de germinare se poate folosi un mini-solar ca aceasta  de mai jos sau puteti construi unul chiar dvs, ca AICI.solar_tavita1

5. Aceast mini-solar are structura de otel si este acoperit cu folie de PVC, iar dimensiunile sunt 181x92x93 cm.solar_balcon_cort

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *