Micul magazin de cartier: o amenajare cu gust şi două motive pentru care nu va dispărea prea curând

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Micul magazin de lângă casă este salvarea noastră din sâmbătă seara pe care vrem să o petrecem în casă, dar am uitat să luăm şi o sticlă de vin de la supermarket, sau de luni dimineaţa, când constantăm că s-a terminat cafeaua. Este magazinul de unde cumpărăm rapid ultimele lucruri pentru masa cu familia şi unde trimitem copilul de cumpere pâine, să se înveţe şi el cu „greutăţile”.

Nu ne place neapărat cum arată şi nici nu ţine mărcile noastre preferate, dar ne-a salvata de atâtea ori că nu mai facem mofturi. I s-a anunţat dispariţia la fiecare nouă extindere a reţelelor naţionale de supermarketuri, dar iată-l că rezistă eroic. Iar eu cred că va există atât timp cât noi vom fi uituci sau comozi sau pur şi simplu vrem să mai încurajăm şi economia locală, nu numai să fugim după oferte. Acesta ar fi primul motiv.

Şi mai cred că nu va dispărea pentru că are capacitatea unică de a se reinventa rapid şi cu costuri nu foarte mari, pentru a îngloba simplu şi elegant preferinţele şi obiceiurile celor care trăiesc în zonă şi care reprezintă, evident, piaţa lui ţintă. Acesta ar fi al doilea motiv.

Subiectul mi-a venit în minte pentru că am găsit acest exemplu de mic magazin de cartier, care este, aşa cum sunt majoritatea, doar o camera cu de toate. Ce mi-a atras atenţia în primă fază este faţada sa.  Deşi plină de gratii şi cu rulou de siguranţă la uşă, proprietarii au exploatat grilajul delicat, cu arabescuri, a vopsit pereţii într-un verde blând, fără stridenţe de ofertă specială şi a umplut-o cu ghivece de flori, care te duc cu gândul la o casă primitoare.

magazin_cartier_NY2

Am căutat apoi amănunte şi am aflat că este la origine o veche frizerie de cartier din New York şi că proiectul a fost finanţat parţial prin Kickstarter, oamenii din cartier fiind încântaţi de noua lor sursă de cafea caldă şi hrană proaspătă şi bună.

magazin_cartier_NY1

Rezultatul este fermecător, după cum veţi vedea în imaginile următoare! Interiorul este alb şi luminos, iar sub fereastra mai mică din stânga intrării se află un colţ inedit: o mică bibliotecă din care eşti invitat să iei orice carte vrei, atât timp cât aduci una în schimb.

magazin_cartier_NY3 magazin_cartier_NY4

Mărfurile sunt un amestec cuceritor de „de toate”, care invită la explorare, dar sunt aranjate aerisit, cu gust.

magazin_cartier_NY5

Tejgheaua este plină cu cafea şi gustări rapide,  numai bune de luat la serviciu, iar pe peretele din dreapta se află încă un sistem de rafturi cu mărfuri diverse.

magazin_cartier_NY6 magazin_cartier_NY7

Şi pentru că am început turul de la fereastra mai mică, cea cu biblioteca pentru comunitate, îl încheiem cu amenajarea de sub fereastra mai mare: aici se află un mic bar cu vedere în stradă, perfect petru o cafea însoţită de un corn şi o mică rundă prin internet.

magazin_cartier_NY8

Mie mi-ar plăcea un astfel de magazin în vecini. Vouă?

Fotografii: Sasha Israel  pentru Design Sponge. Mai multe imagini pe: Willoughby General.

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!