Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum se face microirigarea, sau irigarea prin picurare

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Irigarea prin picurare este cea mai cunoscuta forma de micro-irigare si se bazeaza pe principiul economicos ca fiecare planta sa fie udata cu cantitatea exacta de apa necesara dezvoltarii. Utilizand microirigarea se economiseste pana la 2/3 din cantitatea de apa utilizata in cazul irigarii obisnuite, evaporarea si pierderile de apa fiind minime.

Sistem ieftin si eficient

Sistemul este ieftin, deoarece poate fi confectionat din tuburi de plastic cu diametru mic, iar conductele pot fi modificate dupa necesitatile plantelor, gardului viu sau ghivecelor din balcoane, sau pot fi utilizate si pentru mentinerea umiditatii in sere fara a fi nevoie de experienta sau scule speciale.

Caracteristica de baza a sistemelor de microirigare este utilizarea tuburilor flexibile din material plastic de diametru mic ( ½”). Pe aceste tuburi sunt  racordate tuburi capilare de diametru 4,6 mm. Conductele pot fi instalate atat pe suprafata solului, in dreptul plantelor si arbustilor, dar pot fi ascunse si subteran.

Montaj in configuratii diverse

In sere, tuburile pot fi montate pe perete sau pe tavan, pentru asigurarea pulverizarii uniforme. Presiunea apei este redusa cu ajutorul reductoarelor  si consumul de apa poate fi redus astfel pana la 2-4 litri/ora.  Duzele pulverizatoare si micro-aspersoarele rotative au un consum mai mare de apa dar sunt mai putin sesibile la impuritatile din apa datorita orificiilor mai mari.

Picuratoarele pot fi montate pe sistemele de irigatie cu sprinklere sau pe colectoare de apa sau robinete prevazute cu contor, dar cea mai simpla solutie pentru o gradina obisnuita este reglarea debitului cu ajutorul robinetului de gradina.

Sistemul poate fi completat cu usurinta

Un mare avantaj al sistemelor de microirigare il reprezinta faptul ca sistemul proiectat initial poate fi marit sau completat cu usurinta. Cu intercalarea unui computer de irigatie sau a unui contor, acesta poate functiona timp indelungat fara control.

Din experienta cultivatorilor de legume reiese ca atunci cand se utilizeaza sisteme de microirigare plantele trebuie plantate la distante mai mari, deoarece cresc mai puternic, mai ales rosiile, castravetii si ardeii.

Avantajele microirigarii:

 • Economie de apa si energie
 • Apa ajunge la radacina pe cel mai scurt traseu si pierderile sunt minime
 • Nu prezinta un pericol pentru sursele de apa potabila
 • Solutiile nutritive nu patrund la adancimi mari, ci ajung si raman la radacina plantelor
 • Nu provoaca eroziunea solului
 • Nu distruge compozitia solului
 • Apa este usor incalzita in tubul negru, ceea ce influenteaza in mod pozitiv plantele
 • Este un sistem ieftin si simplu de instalat

Elementele de baza ale unui sistem de microirigare universal

schema_micropicurare_5201)Element de baza; 2) Conducte de 1”; 3)duze;  4) Picuratoare;  5)teava de disctributie de 3/16”; 6) Garniture de etansare; 7) Armaturi; 8) Suport pentru  teava care poate fi infipt in pamant ; 9) Micro-aspersor.

Duzele de picurare si aspersoarele se monteaza astfel:

microirigare_montaj

 1. Se monteaza picuratorul in cheia pentru gaurit (foto 1)
 2. Se apasa varful picuratorului in tub (foto 2)
 3. Montarea furtunului pe racordul picuratorului (foto 3 si 4)
 4. Inchiderea furtunului prin montarea unui dop (foto 5)
 5. Montarea suportului pentru furtun si a furtunului in apropierea plantei (foto 6).

Microirigarea rasadurilor prin pulverizare

microirigare_rasaduri_520Pentru irigatia rasadurilor cele mai potrivite sunt pulverizatoarele sau picuratoarele de fasie (3) care pot fi racordate direct la conducta de alimentare (2).

In cazul in care distant de pulverizarea obtinuta nu este suficienta, cu ajutorul aspersoarelor cu rotor (4) se poate ajunge pana la distant de 3.5 metri, iar distanta poate fi reglata cu supapa de reglare (5).

Microaspersoarele de pulverizarea (6) pot fi racordate la tevile de disctributie cu diametru mic (7), care vor fi racrodate cu reductoare T (8) la  conducta de alimentare.

Irigatia plantelor in ghivece

microirigare_plante_in_ghivece_520
Plantele si florile din ghivece si balcon sau din sere pot fi irigate cu pulverizatoare (3) reglabile (1), Acestea sunt racordate la tevi de distributie subtiri (4), care sunt montate la conducta de alimentare (2) cu dispositive si T-uri (5). Duzele pot fi fixate in ghivece cu cele mai simple dispositive de fixare.

Sursa informatii:  Sisteme de irigare, de Jan Tuma.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter si primesti 1 ebook gratuit si 5% reducere la prima achizitie din magazin.sporulcasei.ro

2 comentarii la „Cum se face microirigarea, sau irigarea prin picurare”

 1. Buna ziua! M-ar interesa si pe mine un astfel de sistem. Voiam sa stiu cat costa, de unde se poate achizitiona si daca poate fi reglat si lasat fara supraveghere perioade mai mari (o luna, doua).

  Răspunde
  • Buna ziua, d-na Bondarencu

   Daca va referiti la un kit de microirigatii gata de folosit, click AICI pentru unul potrivit.

   Un sistem de irigatii pentru o gradina insa sau pentru gazon nu se poate cumpara de-a gata, dar se poate realiza destul de usor, folosind elemente precum furtune de picurare, racorduri si aspersoare precum cele de AICI.

   In ceea ce priveste automatizarea lui, va trebuie un programator irigatii, care va comanda sistemului ce si cand sa ude, functie de ce aveti nevoie dvs.
   Unele modele pot detecta inclusiv perioadele ploiase, pentru a suspenda udarile.

   Daca ne veti da mai muilte detalii despre cazul dvs, v-am putea face o oferta mai detaliata.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.