Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Mesteri populari: covoare si tapiserii tesute manual la Radauti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Societatea Cooperativa Mestesugareasca ARTA si ARTIZANAT SUCEVITA din Radauti are o traditie de 42 de ani in producerea de obiecte de arta si artizanat traditionale specifice zonei etnografice a Bucovinei si produce :
–    covoare tesute manual si tapiserii manuale;
–    oua incondeiate si oua cu margele;
–    costume populare (bundite, camasi nationale, catrinte, braie, barnete);
–    obiecte din lemn si mic mobilier

Activitatea de baza a cooperativei Sucevita este producerea de covoare si tapiserii tesute manual.

Tesaturile romanesti, in special cele de lana – scoartele – s-au impus in intreaga lume prin originalitatea si varietatea modelelor (geometrice sau stilizate), prin tonurile calde si luminoase ale culorilor.

De-a lungul timpului, tehnica tapiseriei s-a transformat putin. Tapiseria este realizata din incrucisarea manuala a firelor de urzeala (din bumbac sau lana) cu cele de batatura (lana naturala), acestea din urma fiind de diferite culori si nuante si acoperind in intregime firele de urzeala care servesc drept suport.

Covoarele si tapiseriile manuale sunt executate cu ajutorul razboiului de tesut vertical, in tehnica haute-lisse. Procedeul de lucru presupune baterea firelor de lana (cu ajutorul unei „furculite” de metal) printre firele de urzeala, realizarea de hasuri prin alternarea trecerilor firelor de lana de mai multe culori, care permit gradarea tonurilor, obtinandu-se astfel tesatura tapiseriei. Cartonul dupa care lucreaza tesatoarea reprezinta modelul in marime naturala al tapiseriei ce urmeaza a fie executata. El se fixeaza in spatele urzelii si este punctul de plecare pentru tapiseriile traditionale. Urzeala formata in general din bumbac (poate fi si de lana) este intinsa vertical intre doi cilindri metalici dispusi paralel.

Tapiseriile si covoarele manuale sunt de mult timp recunoscute ca arta si speram sa revina incet in atentia decoratorilor de interioare. Desi exista o gama larga de modele traditionale, tendinta actuala are la baza modele de tapiserii moderne. Tapiseria este o sursa alternativa pentru tablourile sau operele de arta inramate. Multe din lucrarile de acest tip sunt abstracte, compuse din diferite culori, cu modele moderne.

Ca obiecte de decor tapiseriile dau culoare si pot inveseli o incapere, devenind de multe ori un punct de interes.
Pentru realizarea acestor produse este nevoie de multa rabdare, migala, imaginatie si inspiratie si de cele mai multe ori este importanta si starea sufleteasca. In fiecare lucrare, tesatoarele au pus o particica din sufletul lor.

Cateva dintre modelele de tapiserie si oua incondeiate lucrate la Cooperativa Mestesugareasca Arta si Artizanat sunt prezentate mai jos, impreuna cu o serie de fotografii de oua incondeiate si cu margele.

Pentru detalii suplimentare si/sau comenzi, va rugam contactati:

D-na Inginer Smid Lucia
Mobil: 0727 340 275
Tel fix: 0230 564 627
Email: artizanatradauti@yahoo.com
Adresa: str. Putnei nr.1, Radauti, Suceava

 carpeta_motive_nationale1 carpeta_motive_nationale3 carpeta_motive_nationale4 carpeta_motive_nationale5 carpeta_Pomul_vietii

creare_tapiserie1

creare_tapiserie2

creare_tapiserie3

creare_tapiserie4

tapisere_copac_iarna tapiseria_corola tapiserie_buchet tapiserie_corola_cu_frunze tapiserie_Deal_cu_fluturi tapiserie_ferestre1 tapiserie_ferestre2 tapiserie_fluturi_multi tapiserie_Frezii tapiserie_iarna_la_fereastra tapiserie_Lacrima tapiserie_Maci tapiserie_Maica_Domnului tapiserie_nud tapiserie_Nufar tapiserie_nuferi tapiserie_ornament1 tapiserie_ornament2 tapiserie_papura tapiserie_peisaj tapiserie_Radacini

oua_incondeiate1

oua_incondeiate2

oua_incondeiate3

oua_incondeiate4

oua_incondeiate5

oua_incondeiate6

oua_margele1

oua_margele2

oua_margele3

oua_margele4  [divider]

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Un comentariu la „Mesteri populari: covoare si tapiserii tesute manual la Radauti”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.