Maşina de spălat vase vs spălat manual. Tu ce preferi?

Încă mai oscilezi între maşina de spălat vase şi spălatul manual? Crezi că este mai ieftin să speli manual şi că imaginea familiei fericite din reclame este o iluzie? Pentru decizia corectă ia în calcul consumurile de apă şi energie, timpul, sau mai bine zis valoarea timpului tău, nevoile de igienă ale familiei, activităţile şi obiceiurile voastre şi în câte feluri poţi face economii într-o casă.

Consumul de apă

Una dintre cele mai lăudate caracteristici ale maşinii de spălat este consumul foarte mic de apă, prin comparaţie cu spălatul manual – aproximativ 15 litri / spălare – dar ştim cu toţii déjà că şi spălatul manual se poate face într-o manieră sustenabilă: lasă apa să curgă doar în timpul clătirii, foloseşte aeratoare la fiecare robinet, ajustează temperatura apei – vezi mai multe obiceiuri şi investiţii eficiente aici. Dacă consumurile de apă se pot supraveghea şi eficientiza, vezi mai jos ce alte lucruri mai poţi pune în balanţă.

masina-de-spalat-vase-4
Masina de spalat vase incorporata intr-o bucatarie mica

Spălarea la temperaturi înalte – bună sau rea?

A spală vasele de 60-70˚C este un lucru bun dacă vrei să omori cât mai mulţi mirobi, dar curăţenia excesivă se pare că nu este neapărat bună.

Instalaţii, detergenţi, soluţii, inclusiv ape cu proprietăţi bactericide sunt promovate în permanenţă, iar bacteriile şi microbii sunt duşmani cu care reclamele ne îndeamnă să ne luptăm zilnic. Se pare însă că nu este cea mai bună strategie, căci studiul diferitelor maladii care se dezvoltă cu precădere al copiii din zilele nostre indică faptul că cel mai mare rău este a-i feri de prea multe lucruri, printre care microbi şi bacterii: imunitatea lor slăbeşte, iar uneori sistemul imunitar se întoarce împotriva lor, nemaiavând cu ce lupta.

Folosirea corespunzătoare a vaselor (diferite pentru carne, peste şi vegetale crude), spălarea lor cu detergent şi uscarea ulterioară se pare să fac tot ce trebuie pentru o gospodărie curată şi echilibrată. Dacă nu există persoane cu imunitate slăbită, sterilizarea permanentă este inutilă, ba chiar periculoasă.

masina-de-spalat-vase-6

Ai vrea una, dar e scumpă

Nu este nevoie să o cumperi pe cea mai scumpă, ci pe cea potrivită pentru stilul tău de viaţă. Ai o familie numeroasă? Primeşti des musafiri? Speli vasele după fiecare masă? O dată la 2 zile? Vezi în specificaţiile maşinilor de spălat vase câte seturi de tacâmuri intră şi compară cu obiceiurile tale. (Un set de tacâmuri înseamnă toată vasele şi tacâmurile necesare unei persoane la o masă: farfurie adâncă, farfurie întinsă, lingură, cuţit, furculiţa, cană, pahar, etc.)

O maşină compactă, de 6 seturi, este ideală pentru o casă fără copii. Cele cu 8 seturi sau mai multe se pretează familiilor cu copii, ceea ce înseamnă că vor face faţă cu brio şi momentelor mai aglomerate, gen vizite sau petreceri.

Ca şi buget, preţul variază foarte mult funcţie de de marcă, garanţii incluse şi număr de programe. Faptul că este încorporabilă sau nu, de 60 sau 45 cm lăţime este mai puţin important decât volumul de muncă pe care vrei să îl facă în locul tău.

De pildă o maşină de spălat vase decentă, de familie, de la Arctic, capabilă să spele 12 seturi de tacâmuri o dat costă în jur de 1.000 – 1.200 lei. Te poţi documenta în magazinele clasice, unde poţi să o şi vezi, să o măsori şi să-i apreciezi volumul, şi apoi poţi aştepta o promoţie la magazinul tău online favorit, unde s-ar putea să beneficiezi şi de livrare la uşă şi transport gratuit.

masina-de-spalat-vase-5

Ai vrea maşina de spălat vase, dar nu ai loc

Există pe piaţă maşini de spălat vase de 3 lăţimi diferite: 45, 55 şi 60 cm, dar şi maşini compacte, cu capacitate de a spăla doar 6 seturi de tacâmuri. O maşină compactă sau cu lăţime mai mică va spăla la fel de bine, doar că vor încăpea mai puţine seturi de tacâmuri o dată.

Dacă locuieşti singur, ai o bucătărie mică, şi nu-ţi place să speli vase, caută o maşină mică, de 6 seturi, pe care o poţi monta chiar şi pe blatul de bucătărie. Cele clasice, dar înguste, de 45 cm, fac aceeaşi treabă că şi una de 60 cm, doar că vor încăpea mai puţine seturi la spălat.

Masina de spalat vase compacta
Masina de spalat vase compacta

 

Timpul tău – cât valorează?

Din perspectiva cât câştigi într-o oră de muncă vs cât câştigi de pe urma spălatului vaselor, alegerea pare simplă. Dacă mai adaugi şi întrebarea ce trebuie să faci ca să obţii randamente maxime în orele de muncă, spălatul vaselor sigur a ajuns pe ultimul loc, iar reclama cu familia ca se bucură de timpul petrecut împreună în timp ce electrocasnicele muncesc în fundal pare dintr-o dată foarte realistă.

Asta dacă nu cumva spălatul vaselor face parte dintre activităţile manuale care îţi aduc linişte şi sentimentul de împlinire dat de lucrul dus la bun sfârşit.

Şi ţine cont, în calcularea timpului, că maşinile de spălat vase nu se umplu şi nici nu se golesc singure, iar vasele nu se pun înăuntru în orice stadiu de murdărie. Am găsit inclusiv filmuleţe despre strategii de folosire şi amplasare a maşinii de spălat vase, pentru a face utilizarea sa cu adevărat eficientă!

masina-de-spalat-vase-1

Spalatul vaselor = timp de calitate în familie

O familie este despre iubire,  distracţie dar şi despre responsabilităţi. Există familii care nu ar renunţa niciodată la obiceiurile de după masă, din simplul motiv că folosesc ritualul de a curăţa împreună după cină pentru a discuta relaxat între timp. Munca nu este duşmanul, ci o activitate firească ce trebuie făcută şi insuflată ca obicei sănătos copiilor. Pentru acest tip de familie ordinea şi curăţenia nu sunt treburile altora, ci fac parte firească din viaţă, iar ajutoarele electrocasnice sunt utile, dar cu măsură.

Pentru combine frigorifice vezi Arctic, cel mai mare producător local de aparate frigorifice.

Vezi Produsele recomandate

3 Comentarii

  1. georgeta ion 16/05/2017 Răspunde

    tocmai ce mi-am cumparat o masina de spalat vase si sunt super multumita,imi pare rau doar ca am stat mult pe ganduri,in rest ,nu imi pare rau deloc !

  2. Erika 17/05/2018 Răspunde

    Am cumparat si eu acum 3 ani, silita de imprejurari , din motive de timp si sanatate. Nu am gasit atunci prea multe pareri sau informatii, alegerea a fost instinctiva. Dar am observat ca problema in ce priveste MSV inca este una de domeniul prejudecatii : aa…..nu pot spala eu 2 vase, o oala, 2 cani, etc?
    Dar la spalat de haine nu mai pune nimeni problema asa, a depasit faza aceea.
    Un alt calcul = la cei 1200 lei investiti pe un Beko de 13 seturi cu 5 ani garantie : 1200 lei / 5 ani =240 lei / an rezulta 0,66 bani pe zi ! Au avut un SOC.
    Adica am spalat zilnic vase timp de 1,5 ore pentru nici un leu ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.