
Masa cu piedestal este una dintre cele mai potrivite alegeri pentru bucătărie şi zona de luat masa. Dacă este menită pentru mai mult de 4 persoane, se impune un piedestal dublu, pentru o susţinere bună a blatului – mai mare decât cel de la bucătărie. O poţi integra frumos pe balcoane, terase şi ca masă pentru jocuri şi în orice situaţie silueta sa discretă este potrivită.
Stabilitatea mesei cu piedestal
Masa cu piedestal a trecut şi prin perioade de nepopularitate, iar motivul principal era lipsa de stabilitate şi piedestalurile prea grosolane care se puteau crea cu resursele de atunci pentru a compensa neajunsul.
Astăzi se ştie că proporţia corectă dintre baza piedestalului şi blatul mesei sunt cheia pentru o stabilitate bună a mesei.
Pentru masa cu un singur piedestal, esenţiale sunt două caracteristici:
- suprafaţa bazei piciorului, care trebuie să fie minim jumătate din suprafaţa blatului – ne referim aici la extinderea pe orizontală a „picioarelor” piedestatului şi nu la diametrul lui;
- centrul de greutate al mesei să fie cât mai jos, adică piedestalul trebuie să fie suficient de greu, mai ales în partea de jos, pentru a oferi stabilitate mesei.
Pentru mesele mai mari, de sufragerie, problema stabilităţii se rezolvă mai uşor, acestea având de obicei două piedestaluri şi forma blatului alungită.
Stabilitatea unei mese cu piedestal se testează simplu, aplicând presiune pe o margine a mesei. Dacă se mişcă cu uşurinţă, nu este construită corect.
Avantajele mesei cu piedestal
- Majoritatea meselor cu piedestal sunt rotunde, ceea ce la face potrivite pentru spaţiile mici, sau de forme atipice.
- Datorită formei curbe a blatului, dar mai ales lipsei picioarelor, accesul în jurul mesei, inclusiv la perete, este mai uşor.
- O masă rotundă înseamnă şi că vom vedea în orice moment, feţele tuturor celor de la masă.
- Lipsa picioarelor face mai simplă adăugarea încă a unui scaun la masă şi redistribuirea comesenilor.
Masa cu piedestal – potrivită oricărui stil
Mesele cu piedestal se găsesc în numeroase stiluri şi mărimi şi pot fi folosite pentru sufragerie, bucătărie, ca măsuţe de cafea, suport pentru obiecte de artă, dar şi pentru veiozele din dormitor. Sunt frumoase, suple şi completează cu graţie orice stil.
Pentru stilul clasic
Clasic înseamnă lemn masiv, finisaje preţioase, alăturări de materiale valoroase. Mai înseamnă şi echilibru, culori naturale, puternice şi forme graţioase.

Masa extensibila in stil clasic, cu dublu piedestal si 6 scaune.

În stil industrial
Stilul industrial este cool şi este adesea abordat în clădirile recondiţionate, sau cărora li s-a schimbat destinaţia. Este cool, aşadar, să expui cu stil „măruntaiele” clădirii şi să le asortezi cu finisaje metalice, lămpi de hală, mobilier recondiţionat, şi piese unicat, rătăcite acolo ca din întâmplare.

În stil rustic
Lemn natur la vedere, forme simple şi funcţionale, finisaje aparent inexistente, duc cu gândul la căldura şi simplitatea interioarelor de odinioară.

Stil bistro
Scheletul metalic delicat, sticla, lemnul simplu dar bine finisat, bazele suple şi suprafeţele exact cât trebuie, recomandă aceste stil de mobilier zonele de zi în care spaţiul nu este la discreţie. Lăsând lumina să treacă, mobilierul trece aproape neobservat.

Masa cu piedestal în stil contemporan
Piedestal monolitic, sau din mai multe elemente, drept sau curbat, în două nuanţe diferite, tăblii din sticlă, MDF, PAL, extensibile sau nu… Vezi mai jos câteva imagini sugestive.
