Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Lustra tip pendul: idei de amenajare și reguli de instalare

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Un corp de iluminat sau un bec decorativ suspendat pe un fir aproape invizibil, aceasta este lustra tip pendul. Sistemul de susținere discret, adesea doar un fir subțire, lanț sau sfoară, face ca sursa de lumină să pară suspendată deasupra mesei, insulei de bucătărie sau în mijlocul livingului. Pentru că da, acest tip de corp de iluminat se poate integra frumos în decorul oricărei camere, fiind disponibil atât cu abajur decorativ în diverse stiluri sau diferite materiale, fie cu un simplu bec.

Lustra tip pendul se poate instala singură sau în grupuri decorative, formând un adevărat candelabru. Tocmai datorită varietății de forme și formule de design, atunci când ne hotărâm asupra unui model și a unui loc, trebuie să ne amintim și de regulile pentru un iluminat sănătos, precum și de destinația camerei, pentru a nu deveni o povară decorativă. Mai jos găsești câteva sugestii de utilizare și reguli generale pentru instalare.

Deasupra mesei

Oriunde ai stabilit locul pentru luat masa, în living sau în bucătărie, ai nevoie de un iluminat corect, atât pentru meseni, cat și considerând că adesea aceasta masă poate fi utilizată și pentru activități: temele copilului, răsfoitul unei reviste, lucrul de acasă sau un pahar cu prietenii. Este bine să pui o lustră tip pendulul exact în mijlocul mesei si să se află la o înălțime corect în raport cu blatul, de 70-90 cm. Mai puțin de atât te va incomoda, iar mai mult de atât îi scade din eficiență dar și din efectul dramatic, prin apropierea de tavan.

Apartamente unite, Sofia.

Te poți gândi să adaptezi numărul de penduluri la forma și mărimea mesei. Astfel, pentru o masa de 4-6 persoane, indiferent de forma sa, un singur pendul este suficient, în timp ce pentru un număr mai mare de locuri la masa, numărul de penduluri trebuie adaptat funcție de forma mesei, astfel: masa rotundă sau pătrată poate fi iluminată corect cu ajutorul unui singur pendul, în timp ce masa dreptunghiulară este posibil să aibă nevoie de 2 sau mai multe penduluri.

Pentru un plus de adaptabilitate, poți considera și un întrerupător cu variator, pentru a controla și cantitatea de lumină.

Casa pe un singur nivel.

Pe holuri și casa scării

Holul este de obicei o încăpere puțin și discret mobilată, dar este în același timp și zona de primire a casei. De aceea, chiar dacă din rațiuni pur funcționale nu îl poți încărca cu mobilă, poți încânta privirile oaspeților cu o lustră tip pendul sau o înșiruire de lustre, dacă vorbim despre un hol lung.

La fel, casa scării trebuie iluminată corect, dar poate fi și marcată de măcar un pendul spectaculos. De obicei casa scării este acel loc golaș și fără personalitate care ne duce de la un etaj la altul, dar un pendul bine ales îi poate oferi acel ceva care ne face să ridicăm privirea de pe pardoseală.

Trebuie avut grijă la înălțimea până la care coboară pendulul pentru a nu riva de lumină, dar nici să nu forțezi persoanele mai înalte să se aplece. Asta înseamnă cam 40-50 cm deasupra capului unei persoane înalte.

 Insula de bucătărie

Insula de bucătărie are toate rolurile la care te poți gândi în bucătărie, dar în plus este și un separator de spații, marcând trecerea spre living. Ca orice spațiu de lucru are nevoie de lumină potrivită, dar poate separa lucrurile cu mult stil, cu ajutorul unor lustre-pendul interesante. Funcție de stilul de amenajare și mesajul de transmis, lustrele pendul pot varia de la niște simple abajururi nichelate în stil industrila până la niște exuberante galaxii de stele.

Și aici se impun minim 70-80 cm distanță între blatul de lucru și marginea de jos a lustrei tip pendul pentru a oferi lumina dorită fără să vă încurce la treabă.

Casa ingusta de oras

În dormitor: de o parte și de alta a patului

Clasicele veioze pentru citit pot fi înlocuite cu o pereche de lustre pendul, pentru a păstra această sură de lumina, fără a ocupă noptiera. Testează pentru a vedea ce înălțime îți convine, pentru a-ți și folosi la citit.

Dormitorul
Amenajare apartament cu 2 camere Bucuresti.

În baie, pe post de lumini lângă oglindă

Am stabilit că în baie, cel mai bună iluminare pentru toaleta personală vine din lateralele oglinzii, dar aceste lucru se poate face fie cu aplice, fie cu lustre pendul. Cum se stabilește poziția și înălțimea cele mai potrivite lumini în baie vezi aici.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!