Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Lucrări de toamnă la gazon: cum îl pregătești pentru perioada de repaos

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Cea mai fierbinte perioadă a anului a trecut, așa că este timpul pentru niște lucrări de toamnă la gazon, esențiale pentru rezistența lui în fața gerului, dar și pentru relansarea creșterii de primăvară.

1. Aerează și scarifică

După un sezon plin, cu udări multiple și tasare, aerarea este o binecuvântare pentru rădăcinile gazonului tău. Aerarea (găurirea sistematică a solului) ajută rădăcinile să crească, noi plăntuțe să apăra, apa și fertilizatorii să pătrundă rapid până la rădăcini, pregătind gazonul pentru iarnă.

Scarificarea (un fel de greblare apăsată) ajută la îndepărtarea firelor moarte de iarbă, a mușchiului și a oricăror resturi vegetale stabilite sub nivelul de tundere a gazonului.

După aceste 2 operații ar trebuie să rămână doar fire vigoroase de iarbă, mai rare decât în timpul verii, dar care se vor înmulți și vor avea niște rădăcini mult mai puternice.

Există 2 tipuri de scarificatoare de gazon:

scarifcare gazon
Efectele lucrarilor de aerare-scarificarea asupra gazonului. Sursa imagine: http://ravenscourt.us

2. Udă

Nu înceta să uzi, chiar dacă este toamnă. Gazonul are încă nevoie de apă, chiar dacă perioada cu creșterile cele mai puternice a trecut. Acum, când creșterea a încetinit, are nevoie să se refacă după stresul verii și să câștige puteri pentru a trece peste  iarna geroasă.

Dacă e o toamnă secetoasă, udă și florile perene, arbuștii și copacii proaspăt plantați pentru a-i întări pentru iarnă. Trandafirii a nevoie de multă apa toamnă și nu uita să-i mușuroiești!

irigatii gazon

3. Fertilizează

Odată cu udările de toamnă este momentul să ajuți gazonul și cu fertilizatori. Toamna este cel mai potrivit sezon pentru fertilizarea gazonului, pentru că sincronizarea este perfectă cu etapele de dezvoltarea ale plantei: în timp ce partea aeriană a ierbii s-a oprit din creștere, rădăcinile continuă să se dezvolte, pregătind plantele pentru iarnă.  Fertilizatorul potrivit va sprijini procesul de întărire a plantei și o va securiza față de perioada rece.

Aplică cel puțin o fertilizare și respectă întocmai indicațiile producătorului. Nu aplica fertilizatori fără să fi udat – nu se vor absorbi în sol la întreaga capacitate și vor sărăci frunzele de apa, ceea ce va duce la arderea gazonului.

4. Curăță și tunde gazonul pentru ultima dată în an

Când majoritatea frunzelor din copaci vor fi căzut deja, greblează cu atenție și apoi tunde încă o dată iarba. Astfel, nici frunzele căzute, nici iarba prea lungă nu se vor lipi de sol, afectând tulpinile și rădăcinile cu prea multă umiditate și plante în putrefacție.

cosire gazon

5. Re- însămânțează

Dacă ai petice de gazon care nu au supraviețuit verii și trebuie reînsămânțate, finalul verii-începutul toamnei este perioada cea mai bună pentru asta. Smulge toate buruienile din zone afectată, săpa, afânează și greblează solul bine în zona respectivă.  Trebuie să rămână o suprafață fină de sol bine afânat.

Alege tipul de gazon care se potrivește grădinii tale și împrăștie semințele cât mai uniform. Pentru o germinarea rapidă și o stabilizarea bună a ierbii, poți împrăștia un fertilizator odată cu semințele. Folosește un dispozitiv de împrăștiere pentru a distribui semințele uniform și o greblă pentru a le împinge mai adânc în sol. Tăvălugirea, dacă o aplici, are rolul de a fixa suplimentar semințele în sol.

Apoi udă constant până ce vezi noua iarbă prinsă bine. Ai grijă ca jetul de apă să nu fie prea puternic, pentru că vei spăla suprafața de semințe sau se vor forma bulgări de pământ.

După ce noua iarbă a depășit 10 cm, e timpul pentru prima tundere. Ideal este ca această tundere să coincidă cu ultima tundere din an.

Alte lucrari la gazon

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter si primesti 1 ebook gratuit si 5% reducere la prima achizitie din magazin.sporulcasei.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.