Lucrări de primăvară la gazon. Unelte, seminţe şi îngrăşăminte necesare.
Scarificator manual cu roti UR-M 3 Wolf-Garten (fara coada)

Ultimele zăpezi s-au topit, soarele este din ce în ce mai puternic, aşa că este momentul pentru primele lucrări de primăvară la gazon, pentru a ne putea bucura de verdele lui strălucitor toată vara. Nici un strat de flori, oricât de reuşit, nu este mai bine pus în valoare decât în compania unei peluze bine îngrijite.

1.Fertilizarea gazonului

Observă când încep să răsară firele de iarbă verzi strălucitoare. Este momentul să faci primul pas în îngrijirea gazonului: fertilizarea. Foloseşte un îngrăşământ complex, sau doar substanţe pe bază de azot. Aplicarea se face cât mai uniform, dacă este posibil, cu ajutorul unor echipamente speciale. Udă abundent la final!

2.Erbicidarea gazonului

Este momentul erbicidării. Buruienile precum rapiţa, păpădia sau pălămidă sunt deja prezente în peluze. Folosirea de erbicide cât mai de timpuriu are şanse mari de reuşită.

3.Aerarea si scarificarea gazonului

Aerarea gazonului trebuie făcută mai ales în zonele circulate intens, unde compactarea este evidentă şi constă în introducerea unor tije solide în suprafaţa gazonului la o adâncime de minim 7,5 cm: furca de grădina dacă suprafaţă este mică sau un aparat special pentru aerat, pentru suprafeţe mari.

În urma efectuării acestei operaţii are loc un schimb al aerului: oxigenul din aer, element vital pentru creşterea rădăcinii, ia locul dioxidului de carbon din sol. Ca beneficiu suplimentar şi apa poate acum ajunge adânc la rădăcină şi asta este important atât în timpul verii cât şi iarna. Această lucrare este ideal să se facă toamna devreme, dar este bine şi acum, primăvara.

Scarificarea gazonului completează operaţia de aerare: seamănă cu o greblare apăsată, prin care firele uscate de iarbă şi alte materii organice lipite de sol şi care împiedică apă şi nutrienţii să ajungă în sol, sunt îndepărtate ajutorul unui dispozitiv ca o greblă, precum cel de mai jos.

Aeratoarele – scarificatoare motorizate îndeplinesc ambele funcţii în acelaşi timp: tamburul pe care se află lamelele ce aerează solul colectează şi materialele organice îndepărtate şi le direcţionează către sacul colector din spate. 

4.Refacerea porţiunilor distruse

Refacerea porţiunilor de gazon distruse este ultima dintre cele 4 lucrări de primăvară la gazon. Este o lucrare ce trebuie făcută cât mai devreme, pentru ca seminţele de iarbă să beneficieze de umiditatea solului şi pentru asigurarea unui avantaj în faţa buruienilor.

Pentru aceasta, vom afână cu grebla porţiunea distrusă, vom însămânţă cu seminţe de calitate, apoi vom uda abundent zona.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.