Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Lucrari de primavara in gradina de flori

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Daca gerul iernii a trecut si gradina da semne de trezire la viata, este momentul sa incepeti sa va ocupati de ea.

Cine a plantat  toamna in straturile de tufe bulbii de lalele, crocusi, zambile motate (Muscari),  alaturi de arbustii cu flori, acum se va bucura din plin de spectacolul primaverii.

Tufele cu flori de primavara, precum Forsytia, Cornul,  arborele Hamamelis sunt vestitorii primaverii in gradina. Acestia pregatesc scena pentru “greii” ce vor inflori incepand cu lunile aprilie, mai si pana la sfarsitul toamnei.

Gradina are nevoie de ingrijire!

Verdele delicat al gazonului si primele flori incita la plimbari prelungite si de ce nu, la ingrijirile atat de necesare in gradina.

Taierea arbustilor poate face adevarate minuni. Ea stimuleaza puternic arbustii care infloresc vara, ce vor creste viguros si vor rasplati din plin cu flori mari, intreagul sezon.

Tradafirii

La trandafirii in forma de tufa (grupa Thea hibrida) se aplica o taiere scurta pentru ramurile subtiri, la 4-6 cm , o taiere medie pentru ramurile de vigoare mijlocie, la 10-15 cm lungime si o taiere lunga, la 20-30 cm lungime in cazul ramurilor viguroase, a caror diametru depaseste 10-12 mm.

La trandafirii Polyantha si Floribunda, taierile vor fi mai scurte, la 2-3 ochi, dar numarul de ramuri retinute va fi mai mare. La soiurile hibride cu flori mari, sau la cele cu o crestere viguroasa, taierea se va face mai lung, la 4-5 ochi.

Trandafirii cataratori se taie foarte putin, sau deloc, urmarindu-se in principal suprimarea ramurilor bolnave sau inghetate. Taierile pot avea drept scop garnisirea cu ramuri si flori a intregii plante, pentru aceasta optandu-se pentru scurtarea ramurilor la inaltimi diferite:

  • cele slabe se vor taia la 60-120 cm,
  • cele cu crestere mijlocie intre 150-180 cm ,
  • iar cele mai viguroase, la 200-250 cm.

Ramurile laterale, aflate pe cele de schelet se vor taia scurt, la 3-5 muguri.

Arbustii

Arbustii ce pot fi taiati acum sunt: cununita (Spirea), Caryopteris, liliacul de vara (Buddleja), hortensiile (Hydrangea), toate tipurile de trandafiri.

Taiati deja din februarie toti lastarii care au facut flori anul trecut, pana la 3,4 muguri. Daca arbustii nu au fost taiati sau au fost gresit intretinuti ani de zile, aduceti-i in forma, cu o taiere de intinerire. Pentru aceasta intreaga coroana se taie pana la 30-50 cm deasupra pamantului. Se suprima lastarii bolnavi, cei prea slab dezvoltati si lastarii din interiorul tufei.

Arbustii cu inflorire de primavara, nu vor fi taiati decat dupa trecerea florilor, pentru ca la acestia, mugurii florali au fost formati inca din sezonul trecut. O taiere este necesara in vara, pentru stimularea infloririi de anul viitor. In aceasta grupa se incadreaza: Weigella, Liliacul, Forsytia, Ciresul decorativ, Cytisusul, etc.

Coniferele

Coniferele necesita taieri foarte rar, doar pentru a aduce mici corectii formei lor, dar niciodata nu se vor taia pana la lemn, pentru ca riscam sa provocam degarnisirea arbustului. Vor fi indepartate ramurile uscate, inghetate si bolnave.

Clematitele

Clematitele vor fi taiate in functie de grupa careia ii apartin. Astfel, clematitele salbatice, care infloresc devreme, precum clematitele alpine sau montane (Clematis alpina, Clematis montana) nu se taie acum, pentru ca ambele specii isi formeaza bobocii in vara anului precedent.

Acum, la sfarsitul iernii, se scurteaza puternic numai acele clematite care infloresc vara si toamna, de pilda Clematis viticella, Clematis tangutica. Toti lastarii se scurteaza pana la 20-50 cm, portiunile ramase trebuie sa aiba muguri puternici.Hibrizii cu flori mari, care infloresc de doua ori pe an (mai/iunie si august/septembrie) vor avea un regim de taiere deosebit. Aici, lastarii vor fi taiati  la debutul primaverii, pana la jumatate din lungimea lor.Fertilizati clematitele dupa taiere!

Revigorarea gazonului

Cand incep sa rasara firele de iarba verzi stralucitoare, este momentul sa facem primul pas in ingrijirea gazonului: fertilizarea. Folositi un ingrasamant complex, sau doar substante pe baza de azot. Aplicarea se face cat mai uniform, daca este posibil, cu ajutorul unor echipamente speciale. Udati abundent!

Erbicidati acum gazonul. Buruienile precum rapita, papadia sau palamida sunt deja prezente in peluze. Folosirea de erbicide cat mai timpurie are sanse mari de reusita.

Aerarea gazonului trebuie facuta mai ales in zonele circulate intens, unde compactarea este evidenta si consta in introducerea unor tije solide sau goale la interior in suprafaţa gazonului la o adancime de minim 7,5 cm: furca de gradina daca suprafata este mica sau un aparat spacial pentru aerat, pentru suprafete mari.

Refacerea portiunilor de gazon distruse, este ultimul pas in demersul nostru. Este o lucrare ce trebuie facuta cat mai devreme, pentru ca semintele de iarba sa beneficieze de umiditatea solului si pentru asigurarea unui avantaj in fata buruienilor. Pentru aceasta, vom afana portiunea distrusa, vom insamanta cu seminte de calitate, apoi vom uda abundent zona.

scarificator manual de gazon, cu roti

Magazin Sporulcasie.ro: Unelte pentru scarificare gazon.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.