Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Locuinte cuplate, tipuri de cuplaje si caracteristicile lor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Apartenenta la un grup social sau o familie, un teren ce trebuie valorificat partial, convingerile vis a vis de mediu si resurse, contrangerile financiare sau avantajele traiului partial in comun, ne determina sa recugem la solutii hibrid, intre casa unifamiliala si blocul de apartamente.

Cele mai cunoscute tipuri de locuinte cuplate sunt:

 1. Locuinte cuplate pe o latura
 2. Locuinte insiruite
 3. Locuinte aranjate tip covor
 4. Folosirea in comun a diferitelor parti din proprietate

1.Locuintele cuplate pe o latura, sau locuintele gemene

Sunt 2 case unifamiliale unite pe o latura, cel mai adesea latura scurta, se intalnesc in mediul urban si periurban, au curti destul de generoase si desi sunt „gemene”, fiecare proprietar isi ia libertatea de a decora partea sa de fatada cum doreste.

 • Ce impart: un perete comun si o parte din gardul de delimitare.
 • Arhitectura: sunt indentice ca si arhitectura, indiferent despre ce stil si epoca este vorba, ceea ce difera fiind decoratiunile si culoarea fatadei. Cea mai intalnita combinatie este alipirea pe latura scurta (umar-la–umar), cu iesiri pe aceeasi strada, dar exista si locuinte pe latura lunga (spate-in-spate), cu iesiri pe 2 strazi separate. Organizarea interioara este in oglinda. Nu exista restrictii privitoare la stil.
 • Regim de inaltime: de regula 1-2 nivele, mai rar 3.
 • Sistem constructiv: se pot contrui, ca si casele unifamiliale, pe orice sistem (zidarie, beton, cadre de lemn, etc) si din orice materiale. Acoperisul poate avea orice forma.
 • Origine: acest tip de locuinta isi are originea in secolul XIX, in Londra si a fost creat de catre casa de arhitectura John Shaw. S-au raspandit rapid in toata Anglia si apoi modelul a fost preluat incet-incet in toata lumea. Este prezenta si in Romania in zonele urbane si periurbane, fiecare astfel de casa avand mica sa curte si dependite dupa spatiul disponibil.
 • Locatari: Fiecare casa adaposteste de regula o singura familie.
 • Orientarea: daca la o casa familiala interiorul se poate organiza tinand cont de conditiile oferite de teren si orientarea acestuia, aici numai una dintre proprietati sau chiar nici una nu mai pot tine cont de aceste conditii: orientarea casei se face mai degraba functie de vecinatati si normele de urbanism, decat de nevoile locatarilor.
 • Accesul pe proprietate, cat si utilitatile sunt separate, desi in cazul acestora din urma se poate opta pentru canalizarea in comun, de exemplu.
 • Curtea poate fi personalizata si i se pot adauga orice dependinte aproba comisiile de urbanism.
 • Parcarea: Functie de marimea curtii si de strazile de acces, parcarea se poate organiza in mod flexibil, in curte sau in afara ei.
 • Accesul la utilitati: acest tip de locuinta se construieste de regula in zonele unde exista locuinte unifamiliale, asa ca va trebui sa cunoasteti bine zona, fie ea urbana sau rurala.

Case lipite umar la umarlocuinte_cuplate_pe_o_latura3

locuinte_cuplate_pe_o_latura1

Case lipite spate in spateLocuinte_cuplate_pe-o_latura_spate_in_spate

2.Locuintele insiruite

Dezvoltarea oraselor, mai ales in epoca industriala a adus cu sine o nevoie sporita de spatii locative pentru muncitori, asa ca locuintele insiruite au ocupat rapid strazi intregi in Anglia si Irlanda si au fost apoi preluate in Lumea Noua.

 • Ce impart: fiecarea casa imparte paretii laterali cu vecinele sale din stanga si din dreapta, cu exceptia caselor din capetele sirului, care au trei pereti expusi, in loc de doi. Este un alt fel de a locui in comun, specific oraselor industriale, dar fara vecini deasupra si dedesubt.
 • Pot aparea probleme cu zgomotele de la vecini, daca peretii nu sunt izolati fonic.
 • Arhitectura: in zona anglosaxona, de unde provine modelul, sunt indentice ca si arhitectura, si de cele mai mult ori si ca decoratiuni, dar in alte zone ale lumii, cum ar fi Spania (Barcelona) sau America Latina si Caraibi, libertatile oferite de municipalitati plus cele pe care si le-au oferit arhitectii, au dus la o varietate mult mai mare de modele si culori pe fatadele principale. Cele mai celebre astfel de case, sut cele din Brooklin, popularizate in nenumarate filme americane. Fatadele pot fi aliniate in acelasi plan, sau pot fi asezate in unghi. Intrarea se face de pe aceeasi strada. Stilul arhitectonic poate fi oricare.
 • Regim de inaltime:2-3 nivele
 • Sistem constructiv: este preferabil sa se construiasca pe structura metalica sau din beton armat + zidarie. Functie de stilul arhitectonic, se poate folosi atat acoperis plat, cau si cu sarpanta.
 • Origine: acest tip de locuinta isi are originea secolul XVI, in Europa si este specific zonelor urbane aglomerate ale perioadei respective.
 • Locatari: Fiecare casa adaposteste de regula 1 singura familie.
 • Orientarea: in acest caz nu se mai pune problema orientarii fata de punctele cardinale sau alti factori de mediu, ci doar raportat strict la strada: fiecare casa are o structura identica cu vecina sa si se deschide spre acceasi strada. De aceea pot aparea probleme legate de lumina naturala sau ventilatie, iar reamenajara s-ar putea sa fie o problema, daca este vorba despre cladiri istorice.
 • Accesul pe proprietate, dar si utilitatile sunt separate.
 • Curtea, daca exista, este foarte mica si are rol pur decorativ. Fiind in oras, amenajarea s-ar putea sa fie supusa unor reguli urbanistice.
 • Parcarea: Mai mult ca sigur, parcarea se va face in regim urban, neexistand spatiu in curti pentru masini.
 • Accesul la utilitati: acest tip de locuinta se afla de obicei in orase, dar pentru dezvoltari noi, in zone periferice sau periurbane, verificati disponibilitatea mijloacelor de transport in comun, daca nu aveti masina personala.
 • Locuinte_cuplate_sir_NY1

Locuinte_cuplate_sir_Brcelona

3.Locuinte tip covor

Termenul se refera la intercalarea propretatilor in asa fel incat au in comun mai mult de 2 pereti – de obicei 3 – au putine etaje, dispun de curti mici si valorifica la maxim spatiile comune. Isi au originea in aglomerarile urbane din zonele foarte calde, unde casele trebuiau lipite din lipsa de spatiu si in acelasi timp era nevoie si de o zona de curte, pentru a se asigura aerisirea si lumina.

Casele covor ale zilelor noastre sunt rezultatul unor dezvoltari imobiliare masive si dirijate, adica fie fac parte din planul unui investitor privat, care vrea sa valorifice astfel mai bine un teren si sa faca si economii prin folosirea acelorasi proiecte, autorizatii si firme de constructii, fie se incadreaza in planificari urbane mari, propuse de municipalitati sau arhitecti.

Casele si curtile sunt indentice si sunt asezate intr-o matrita de baza, de regula un patrulater, care este reprodus apoi pe toata suprafata de teren disponibila. Cel mai bine demonstreaza acest principiu plansa de mai jos, creatie a unui student de anul III la UAU Ion Mincu Bucuresti

locuinte_cuplate_covor_plansa

O alta propunere, de la Walter Segal, un pionier al urbanisticii moderne si sustinator al proiectelor de case care se pot construi de catre oricine:

walter-segal-studies-for-high-density-low-rise-carpet-houses-1968-71

O companie bine-cunoscuta pentru proiectele sale New Urbanism este DPZ, iar imaginile de mai jos sunt de la doua dintre proiectele lor din Florida.

 • Ce impart: 2 sau 3 pereti cu vecinii, precum si o parte din gard. De cele mai multe ori doar o latura a proprietatii este libera – deschiderea la strada.
 • Arhitectura: stilul si decoratiunile sunt la alegerea dezvoltatorului.
 • Regime de inaltime: de obicei 1-2 nivele
 • Sistem constructiv: casele se pot construi pe orice sistem (beton, zidarie, lemn),
 • Origine: cu origini stravechi, casa tip covor a reaparut pe plansele arhitectilor inca din anii 1960, dar a capatat anvergura si a fost adoptata de municipalitati si dezvoltatori in anii 1980. Astazi este un model de devoltare urbana des intalnit.
 • Locatari: Fiecare casa adaposteste 1 singura familie.
 • Orientarea: fiind vorba despre case individuale cu curte, chiar daca sunt mici, teoretic fiecare dintre ele ar trebui sa aiba partea ei de lumina naturala si ventilatie, precum si intimitate, dar depinde de solutia arhitectonica adoptata de dezvoltator.
 • Accesul pe proprietate, dar si utilitatile sunt separate.
 • Curtea este de obicei mica dar este la latitudinea fiecarui proprietar cum anume o decoreaza si ce plante sau copaci pune.
 • Parcarea: functie de marimea fiecarui lot si accesul la el, parcarea se poate face in interiorul curtii sau in afara. Deasemeni, functie de marimea cladirii, se pot integra garaje in constructie sau nu.
 • Accesul la utilitati: fiind dezvoltari noi, cel putin la noi in tara, si daca sunt contruite la distanta fata de oras, masina personala sau un mijloc de transport in comun regulat sunt obligatorii. Pe de alta parte, find devoltari de mari dimensiuni, cu timpul se creeaza un mini-orasel care va atrage comercianti si prestatori de servicii, deci se rezolva o parte din problemele legate de aprovizionare si servicii.

Locuinte_cuplate_covor_Florida2

Aerial photograph of Charleston Place, copyright Alex MacLean

4.Folosirea unor parti din proprietate in comun

Aici am incadrat 2 tipuri de „comun”: 1.mini-comunitatile si 2. Contruirea si folosirea unor parti mici din proprietate in folosul tuturor.

Mini-comunitatile sunt formate din case individuale, la care se adauga cladiri sau spatii folosite in comun. Comunitatea este planuita si administrata de catre rezidenti, care sunt de cele mai multe ori rude, prieteni sau membri ai acelorasi organizatii, care impart intre ei atat anumite spatii, cat si activitati precum gatitul, servitul anumitor mese, ingrijirea copiilor, gradinaritul, precum si administrarea proprietatilor comune. Un alt mare avantaj este costul mult mai mic al mutarii: viitorul proprietar plateste casuta sa, de obicei mica, si parti din proprietatile comune, precum si accesul la utilitati care pana la un punct se face in comun.

 • Ce impart: parti din proprietate sau facilitati, dupa cum se inteleg locatarii. Acestea pot fi: bucataria, sufrageria/sala de mese, spalatoria, gradina, garajul, terenul de joaca, piscina, accesul la internet, camerele de oaspeti si diferite facilitati pentru sport si timp liber.
 • Arhitectura, regim de inaltime, Sistem constructiv, orientarea casei: stabilite individual, ca la orice casa unifamiliala. Unica trasatura comuna este marimea casei: casele individuale din aceste comunitati sunt mici, de maxim 50 mp, si includ de obicei zona de noapte, o mica zona de zi, poate combinata cu un birou, baia si o chicineta. Un exemplu de astfel de casa vedeti aici, si imagini mai jos.
 • Origine: Danemarca, anii 1960. Ideea a plecat de la un grup de 50 de familii daneze, nemultumite de conditiile de trai din marile aglomerari urbane, dar care nu si-au dorit nici viata izolata dintr-o casa unifamiliala si nici costurile mari asociate cu aceasta. Cresterea copiilor in comun, in siguranta, a fost una dintre ideile de baza. Ideea a fost preluata si popularizata de arhitecti si mass-media, iar astazi, atat in Europa cat si in America de Nord, exista sute de astfel de comunitati perfect functionale.
 • Locatari: sunt case in regim unifamilial, cu parti sau  functii in co-proprietate.
 • Accesul la utilitati: functie de locul unde apar aceste organizari, cu mijloace de deplasare personale, impartite cu vecinii sau mijloace de transport in comun.

In varianta 2, mai „usoara”,  spatiile si facilitatile comune includ drumurile de acces, gardul imprejmuitor, accesul in curte securizat, si utilitatile „trase” pana la un punct impreuna, in timp ce casele propriu-zise includ toate facilitatile de care ar putea avea nevoie sau si le permite familia respectiva. O varianta de economisire in aceasta formula ar fi construirea dupa proiecte identice sau foarte asemanatoare, folosirea aceluiasi sistem constructiv si aceleiasi firme de constructii.

Vedeti aici doua cazuri de proprietati folosite in comun: aceasta casa valorifica o bucata de teren din partea din spate a curtii unei proprietati mai mari si este perfecta pentru inchiriat, iar aceasta casa este contruita de catre generatia mai tanara, pe terenul generos al parintilor.

Imagini mini-comunitate.

case_mici_in_comun1

case_mici_in_comun3

case_mici_in_comun10

case_mici_in_comun4

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.