Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum te ajută lămpile bactericide UV-C să scapi de mucegai, bacterii, virusuri și alte microorganisme dăunătoare

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Din când în când, în special în perioada verii, canalele de știri de avertizează asupra potențialelor probleme pe care le poate genera radiația UV, iar revistele și blogurile despre produse de înfrumusețare și sănătate a pielii au capitole speciale dedicate protecției împotriva radiație UV-A și UV-B. 

Da, radiația UV-A si UV-B ne poate face rău, dacă ne expunem pe perioade lungi și la ore nepotrivite, dar există o parte a spectrului UV, denumită UV-C, emisă de Lămpile bactericide UV, ce are efecte benefice asupra sănătății noastre, și în plus este 100% controlabilă de către noi.

Ce este și ce efecte are radiația ultravioletă

Radiația ultravioletă este emisă de soare și dacă ar ajunge 100% pe pământ, viața așa cum o știm nu ar fi posibilă. Datorită stratului de ozon care protejează atmosfera Terrei, doar o mică parte din aceasta ajunge la suprafața terestră.

Radiația UV are puterea de a rupe legături chimice și prin aceasta, de a întrerupe ciclul vieții: fie organismul iradiat moare, fie i se anulează capacitatea de a se reproduce.

Din acest motiv, razele UV, în funcție de mediu și de modul de folosire, pot fi dăunătoare sau folositoare, pot produce boli, dar pot fi folosite si pentru terapie.

În funcție de lungimea de undă, radiația ultravioletă se împarte în 3 sub-tipuri, fiecare având alt efect asupra corpurilor noastre și a mediului în are trăim:

 • UV-A (315 – 400 nm) – din toată radiația UV care ajunge la sol în zona ecuatorului, 95% este radiație UVA
 • UV-B (280 – 315 nm) – din  toată radiația UV care ajunge la sol în zona ecuatorului, 5% este radiație UVB .

Radiația UVA și UVB este responsabilă cu bronzul frumos pe care îl căpătăm vara, pentru producerea de vitamina D, care ne menține oasele puternice,  pentru distrugerea unei serii de microroganisme (bacterii, fungi, visuri) din aer,  dar tot ea produce și cancerele de piele, îmbătrânirea prematură a tenului și petele permanente de pe piele.

 • UV-C (180 – 280 nm) – este acea parte din radiația UV emisă de soare care nu atinge solul, deoarece are cea mai mică lungime de undă și este absorbită de stratul de ozon, oxigenul și vaporii de apă din stratul superior al atmosferei.

Deși radiația UV-C nu atinge Pământul în mod natural, oamenii de știință au studiat efectele bactericide ale radiației UV-C în medii controlate încă de acum mai bine de 100 de ani, astfel încât astăzi radiația UV-C este folosită pentru dezinfectare și curățarea apei, aerului și suprafețelor.

UV-C este un bactericid extrem de eficient, este produsa de lămpile bactericide UV-C și prin capacitatea sa de a distruge bacterii, virusuri și fungi, ajută la sterilizarea oricărui mediu, împiedicând răspândirea unor patogeni sau a unor microorganisme cum sunt mucegaiurile.

Lampile bactericide UV-C: utilizari casnice
Lampile bactericide UV-C: exemplu de utilizare casnica

Radiația UV și sursele sale

Există diferite tipuri de lămpi care emit diferite tipuri de radiație UV.  Dacă vă doriți lămpi bactericide, asigurați-vă că este vorba despre o lampă cu UV-C (radiație ultravioletă cu unde scurte)!  

Razele UV cu diferite lungimi de undă, având aplicații foarte diferite, pot fi produse de :

 • Lămpi fluorescente – funcție de filtrele aplicate pe sticlă, pot emite atât radiație UV-A cât și UV-C
 • Lămpi incandescante – de asemenea, funcție de filtrele aplicate, pot emite UV-A
 • LED – există și variante care emit UV-A, cât și UV-C.

Radiația UV-C și efectele sale germicide

Așadar, dacă vă doriți o lampă cu efect bactericid / germicid, asigurați-vă că emite exclusiv radiație UV-C (180 – 280 nm) și că acest lucru este trecut inclusiv în specificațiile tehnice.

Radiația UV în general are efecte pozitive în domeniul dezinfecției și al sterilizării. Radiația UV poate ucide sau stopa reproducerea unor microorganisme cum sunt virusurile sau bacteriile – de aceea este mai bine să uscăm rufele la soare, decât în uscătoarele electrice, de pildă. Razele UV penetrează membrana celulară, distruge ADN-ul și ucide sau anulează capacitatea virusurilor și a bacteriilor de a se multiplica. 

Lămpile bactericide UV-C folosesc undele scurte ultraviolete pentru a ucide sau a inactiva diferite microorganisme (bacterii, vurusuri, fungi) în medii închise, cum sunt casele și laboratoarele noastre, stațiile de purificare a apelor menajere, filtrele de apa, etc.

Cand uscam rufele la soare, o mare parte dintre bacteriile care supravietuiesc in masina de spalat sunt distruse de radiatiile UV-A si UV-B

Aplicațiile casnice ale lămpilor bactericide UV-C

Lămpile bactericide UV-C se pot folosi pentru a steriliza orice mediu în care bacteriile se înmulțesc și devin dăunătoare. Sunt astfel foarte utile celor care au diferite alergii sau din motive ce țin de sănătate au nevoie de medii foarte strict controlate bacteriologic.

Așadar, lămpile bactericide UV-C se pot folosi pentru:

 • sterilizare diferite tipuri de textile folosite în casă sau birou (saltea, fată de masă, covor, carpeta),
 • sterilizare obictele din bucătărie;
 • sterilizare obiecte sanitare;
 • sterilizare încălțăminte;
 • sterilizarea camerei și obiectelor copilului;
 • sterilizarea obiectelor și cabinetelor medicale;
 • sterilizare camerelor și băilor de hotel;
 • sterilizare tastaturi, telefoane, telecomenzi, etc.

Eficacitatea lămpilor UV-C

Eficacitatea lămpilor UV-C se referă la cât de bine își fac treaba, adică la câte microorganisme distrug in condiții optime de utilizare. De aceea, pentru a obține rezultatele dorite de tine, trebuie să citești în primul rând specificațiile tehnice cu atenție înainte de a o cumpăra și apoi să o folosești exact așa cum scrie in manualul tehnic: distanța față de suprafața de dezinfectat, timpii de expunere, etc.

Ce influențează cel mai mult eficacitatea unei lămpi UV

Eficacitatea unei lămpi UV se calculează în funcție de doza de radiație la care va fi expusă populația de microorganisme din mediul vizat, dar depinde si de factorii de mediu.

Doza UV livrată = intensitatea radiației UV x timpul de expunere

Intensitatea unei lămpi UV-C ar trebui să fie specificată în documentația tehnică a fiecărei lămpi și este valabilă în cele mai multe cazuri pentru distanțe predeterminate. La distantă mai mare decat cea specificata, lampa are eficacitatea redusă, iar la distanțe mai mici, eficacitatea lămpii crește.

Timpul de expunere la radiațiile UV-C. În unele cazuri, o expunere de o anumită durată garantează efectul germicid, în alte cazuri, este nevoie de expuneri repetate pentru un efect bun, mai ales dacă ne raportăm la tipurile de microorganisme existente în mediu și rezistența lor fată de razele UV-C. Din acest motiv apa sau aerul sunt recirculate prin sisteme dotate cu lămpi UV tocmai pentru că expunerea repetată la raze UV mărește eficacitatea întregului demers germicid din 2 puncte de vedere: mai multe microorganisme sunt expuse razelor, iar microorganismele rezistente sunt expuse în mod repetat.

Prezența particulelor de praf în aer, pe lampa sau pe obiectul expus radiațiilor. Prezența obstacolelor sau suprafețele neregulate afectează și ele eficacitatea procesului bactericid, pentru că orice obstacol poate bloca parțial sau total razele UV-C. În acest caz, repoziționarea lămpii sau a obiectului de dezinfectat ajută la creșterea eficacității întregului proces.

Praful din aer, dar mai ales praful depus pe sursa de lumină UV-C reduce mult eficacitate lămpii. Acest lucru se poate rezolva prin înlocuirea sau curățarea becului.

Temperatura aerului poate scădea și ea cantitatea de raze UV-C emise de lămpi, așa că asigurați-vă că atât timp cât acestea funcitoneaza, în cameră nu există fluxuri de aer rece de la ferestre sau aparate de răcire.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.