Lada frigorifică vs congelator vertical
0 comentarii

Nu îți place să arunci mâncare? Îți place să-ți pregătești din timp alimente semi-preparate și să le folosești când ai nevoie? Vrei să profiți de reducerile la alimentele preferate? Ești genul care își pregătește cămara pentru iarnă încă din timpul verii?

Dacă ai răspuns DA la toate, acum gândește-te: Cât spațiu mai ai în congelator? Probabil că răspunsul depinde în primul rând de ce tip de congelator ai: vertical sau ladă frigorifică. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale.

Lada frigorifică

Pentru oricine gătește mese consistente și cumpără alimente în cantități mari atunci când prinde ocazii bune, o ladă frigorifică este exact ceea ce trebuie. Dacă vorbim despre carne bio direct de la crescător, legume de sezon, ciuperci  și fructe congelate, sau simpla păstrare a gheții la îndemăna, lada frigorifică face o treabă excelentă într-un stil modest și eficace.

Nu este un electrocasnic cu pretenții, ci doar atât: o ladă termoizolată bine, cu capacitatea de a congela rapid și de a păstra alimentele congelate timp de luni la rând. Nu are pretenții de design, dar dat fiind că de obicei nu este situată la vedere, nici nu are nevoie de design.

Principalele avantaje ale lăzii frigorifice sunt acestea: 

  • Lada frigorifică are cu circa 10-20% mai mult spațiu utilizabil decât un congelator vertical de aceeași mărime. Lipsa rafturilor sau sertarelor plus faptul că poți așeza pachetele exact așa cum dorești, contribuie la acest lucru.
  • Temperatura este constantă într-o ladă frigorifică, datorită masei termale mari formate din elementele înghețate și pentru că nu are un sistem auto-defrost.
  • Lipsa sertarelor și modul de depozitare a alimentelor înghețate nu stimulează circulația aerului, deci nici dezghețul parțial și nici consumul excesiv de energie.
  • Din aceleași motive, în cazul unei pene de curent, lada frigorifică vă menține alimentele congelate mai mult timp decât un congelator vertical.
  • Prin urmare, consumurile de energie ale unei lăzi frigorifice sunt mai scăzute decât ale unui congelator vertical. Dar dacă îți cumperi vreun model sofisticat, cu N funcții suplimentare, așteaptă-te ca și consumul de energie să crească.
  • Lada frigorifică simplă este un electrocasnic destul de silențios: te va deranja foarte puțin cu zgomotul compresorului și eventuale zgomote ușoare ale materialelor care se contractă și se decontractă. Dacă alegi un model cu sistem auto-defrost, compresorul va lucra constant, în cicluri, pentru a menține temperaturile interne, fară gheața aferenta, însă.
  • Întreținerea și reparațiile sunt necostisitoare, dat fiind că lada frigorifică este un electrocasnic foarte simplu. De aici rezultă și durata de viață lungă.

Principalele dezavantaje ale lăzii frigorifice:

  • Între punctele sale slabe, menționăm dificultatea de a găsi ceea ce cauți fără un sistem bun de ordonare și etichetare.
  • De asemenea, un neajuns este suprafața mare ocupată de o ladă frigorifică pe podea, precum și modul incomod (pentru unii) de deschidere a ușii.
  • Decongelarea poate fi o problemă, pentru că majoritatea lăzilor frigorifice se decongelează manual și este o operațiune ce se întinde pe durata a câteva ore cel puțin, timp în care trebuie să asiguri păstrarea în bune condiții a alimentelor congelate, dacă lada nu este goală.
Ladă frigorifică vs congelator vertical

Congelatorul vertical

Congelatorul vertical, fie de sine stătător fie ca parte a unui sistem frigorific combinat, este o alegere comună în bucătăriile noastre și este de înțeles: arată bine, ne este familiar, ne satisface nevoia de design și funcții sofisticate, în timp ce ne menține alimentele în bune condiții. Să vedem însă și dacă este o alegere înțeleaptă pentru congelarea rezervelor noastre de hrană pe termen lung.

Principalele avantaje ale congelatorului vertical

  • Congelatorul vertical permite o aranjare minuțioasă a produselor congelate, datorită faptului că are sertare, și acces direct la fiecare. Într-un congelator vertical este mai simplu de ținut evidența conținutului și de rotit și înlocuit podusele în funcție de nevoi sau vechime.
  • În ceea ce privește suprafața ocupată, congelatorul vertical este în avantaj clar, cu o suprafață minimă ocupată pe pardoseală.
  • În ceea e privește designul, congelatoarele verticale vin cu soluții mult mai variate, ca și frigiderele, și tocmai designului le ajută să se încadreze minunat în orice ambient.
  • Se dezgheață mai ușor sau nici măcar nu are nevoie de dezghețare, dacă include tehnologii auto – defrost.
  • Asta nu înseamnă însă că nu trebuie curățat! Iar curățarea în sine poate fi puțin mai laborioasă prin comparație cu o lada frigorifică, pentru că vorbim despre toate acele sertare și uși rabatabile care trebuie curățate individual.

Dezavantajele congelatorului vertical

  • Pachetele mari și cu forme atipice, cum ar fi un curcan întreg sau o carcasă, sunt imposibil de păstrat în astfel de congelatoare, date fiind sertarele.
  • Congelatorul vertical este mai scump decât o ladă frigorifică și mai zgomotos, datorită funcțiilor încorporate și numărului mai mare de elemente componente.
  • În ceea ce proveste zgomotul, congelatorul vertical cu sistem auto-defrost trebuie poziționat cu atenție în casă, pentru că compresorul sau va lucra aproape permanent, în cicluri, pentru a menține temperaturile interioare și a topi gheața formată în interior, în același timp.
  • Reparațiile și înlocuirile pot fi mai costisitoare pentru un congelator vertical tot datorită multitudinii de componente și funcții implicate.
  • Un alt lucru mai costisitor la un congelator vertical este energia consumată: toate funcțiile suplimentarea înseamnă consum mai mare de curent, iar funcția auto-defrost este cea mai mare consumatoare de energie dintre ele.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.