J House – o casă sustenabilă din mijlocul Bucureştiului - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină J House – o casă sustenabilă din mijlocul Bucureştiului - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

J House – o casă sustenabilă din mijlocul Bucureştiului

Aceasta casă sustenabilă creată de studioul Beros Abdul a fost nominalizată pentru premiul secţiunii Locuinţe Individuale la Anuala de Arhitectură 2016.

Clădirea de la care s-a plecat datează din anii 1960 şi a fost cumpărată cu intenţia de a o renova, dar o serie de probleme apărute pe parcurs au dus la păstrarea din vechea structură doar a subsolului şi pereţilor parterului.

"J" House



Lumină naturală şi comunicare optimă între nivelele şi secţiunile casei

Una dintre pricipalele dorinţe ale clienţilor a fost includerea luminii naturale în arhitectura casei, clădirea originală nefiind orientată optim pentru aşa ceva. O altă problemă de rezolvat a fost comunicarea dintre cele 2 nivele ale casei, în aceaşi timp cu menţinerea intimităţii.

Soluţia propusă pentru a rezolva ambele situaţii au fost crearea a două luminatoare pe acoperiş:

  • Unul asigură lumina pentru casa scării, pelierul de la etaj şi camera studio de aici, dar şi pentru bucătărie şi locul de luat masa de la parter.
  •  Cel de al doilea asigură lumina naturală în livingul de la parter şi în dormitorul principal de la etaj, prin intermediul unei ferestre interioare culisante, şi face legătura cu biroul de la etaj.
"J" House
Luminatorul de deasupra livingului
"J" House
Luminatorul vazut din living
"J" House
Scara duce spre spatiul de lucru
"J" House
Luminatorul de deasupra casei scarii si spatiul de lucru deschis de la etaj. Aici se vede si legatura cu zona dormitorului matrimonial si fareastra culisanta a acestuia.

Vechiul şi noul evidenţiate contrastant pe exterior

Pe exterior, diferenţa dintre nou şi vechi este marcată pe verticală prin contrastul dintre albul pereţilor vechi de la parter şi negrul antracit al faţada ventilată de la etaj.

"J" House
Alb si negru, vechi si nou. In prim plan, la etaj: fereastra si balconul dormitorului matrimonial.
"J" House
Aici se vede si sera spre care se deschide livingul

Designul interior – alăturare între vechi şi nou

Beros Abdul s-a ocupat şi de partea de design interior, iar piesele folosite pentru decorare sunt alese astfel încât să adauge caracter interioarelor şi să evidenţieze conceptul arhitectural.

Sunt incluse în decorare atât piese ale designerilor locali, cât şi piese speciale, construite folosind lemn recondiţionat de stejar şi tek, uşi culisante recondiţionate şi piese decorative.

J-House_Beros-Abdul_interior_Designist18
Camera media: usa culisanta tip hambar si parchetul din lemn sunt din lemn refolosit.

"J" House

"J" House
Locul de luat masa
"J" House
Dormitorul matrimonial – dulap minimalist
"J" House
Dormitorul matrimonial – loc de odihna si ferestra culisanta spre luminator. Fotolii balansoar gasiti aici.
"J" House
Baia aferenta dormitorului matrimonial
"J" House
Bucataria
"J" House
Biroul

O casă sustenabilă

Proprietarii au solicitat soluţii sustenabile pentru întreţinerea casei:

  • 40 mp de panouri solare pe partea sudică a  acoperişului generează toată energia necesară casei în zilele senine. Excesul de energie este livrat către reţeaua de distribuţie.
  • Sistemul de încălzire şi sistemul pentru apă caldă menajeră este alimentatat tot cu energie solară, reducând astfel consumul de gaze nturale la minim
  • Apa de ploaie este colectată pentru necesarul de irigaţii al grădinii.

Anvelopa termică performantă asigură conservarea energiei şi izolaţia termică a casei.

website_200
Diagrama sustenabilitatii casei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeşte şi:

Mobila de sufragerie potrivită. Piese esenţiale şi aranjamente funcţionale

Dacă reamenajezi sau te muţi în casă nouă, indiferent dacă vorbim despre un apartament de …